A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

MEGÉRI? NEM ÉRI? MEGÉRI!

Hírek - 2022.10.16

Őszi kalászos alaptrágyázása 2022 őszén? Nem egyszerű kérdés.

MEGÉRI? NEM ÉRI? MEGÉRI!


YARA logo

A választ két részre bontanánk:

Szakmai: a YaraMila 16-27-7 összetétele ideális, mert csökkenetett dózis (200 kg/ha) esetén is elegendő a nitrogén (32 kg/ha) az őszi időszakra, különösen a mostani elővetemény (szármaradvány), csapadékviszonyok mellett. A minőséget, oldékonyságot, felvehetőséget figyelembe véve az optimálishoz közelítő foszformennyiséget (54 kg/ha) tartalmaz, amellyel átlagos ökológiai körülmények között 5-7 t/ha termésmennyiséghez lehet biztosítani a szükséges felvehető foszfort.  Adunk hozzá még „friss” káliumot (14 kg/ha), ami javítja a télállóságot, vízháztartást, illetve 10 kg SO3-ot, ami az ideális N/S arányt garantálja, ezzel javítva a nitrogén hatékonyságát. Ezen kívül még egy kis cink segíti a gyökérképződést a tél beállta előtt. Mindez megfelelő tápanyagmennyiség az őszi induláshoz, ez a komplexitás adja a termék erejét, biztosítva az erős kezdeti, gyors megindulást, illetve a kalászképződés szempontjából kritikus időszakokban az elegendő foszfort.

Pénzügyi: A nitrogéntermékeket összehasonlítva az NPK árakkal azt látjuk, hogy „békeidőkben” az ilyen arányok alkalmazása esetén a nitrogén részarány az összköltségen belül 25 % volt, ez most közelít az 50 %-hoz. Másképpen fogalmazva 100 egységért vásárolt YaraMila 16-27-7 összetételű termék értékének majdnem felét a nitrogén rész jelenti, és csak a többi a foszfort, káliumot, ként, cinket. Ez egy nagyon komoly versenyelőny minden más termékkel szemben, különösen, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a különböző nitrogénformák elérhetősége a jelen pillanatban esetleges, és az áruk emelkedő. Ha csak nitrogént akarok kiadni, akkor az előző számítás alapján, egy relatíve drágább megoldást választok, és lényegesen növelem a kockázatot.

YaraMila 16 27 7Ezek alapján egy ilyen összetételű őszi NPK alaptrágyázás már más megvilágításba kerül. Még egy gondolat: a fentebb említett „békeévekben” átlagosan 600 kg őszi búza fedezte az ekkora mennyiségű NPK műtrágya beszerzését, ezt most 750-800 kg, ami azt gondolom, hogy minden input/végtermék arány változását figyelembe véve, szintén jónak mondható. Az is nagyon fontos, hogy búzát nem igazán célszerű „csupaszon” elengedni, nem a búzát szoktuk tavasszal kitárcsázni. Amikor kijövünk a télből, és látjuk, hogy gyenge, éhes az állomány, akkor kezdünk el kapkodni, az biztos, hogy ennél csak drágább megoldást találunk.

Őszi árpa esetében a YaraMila 10-24-24 (régi nevén 8-24-24) már szóba jöhet a kisebb nitrogénigény alapján, de azért akkor jobban figyeljünk a növény intenzív fejlődésére, illetve egy esetleges korábbi nitrogén pótlásra.

Ezen termékek akár most, akár az ősz későbbi időszakában folyamatosan elérhetőek, a Yara kereskedői partnerkörén keresztül, ha itt valami negatív információt kapnak Tisztelt Partnereink, akkor keressék a Yara szaktanácsadóit.

Gyuris Kálmán
Yara Hungária Kft.
+36 30 383 9341

 

 


Címkék: műtrágya, őszi kalászos, YaraMila, alaptrágyázás, alaptrágya

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...