TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
„A termelők azon tűnődnek, meddig tudnak anyagilag túlélni”

„A termelők azon tűnődnek, meddig tudnak anyagilag túlélni”

Hírek - 2022.09.23

Egyre nagyobb nehézséget okoz a lengyel almatermelőknek az energiaárak emelkedése.

Az új év kezdetével az energiaárak megnégyszereződhetnek, egyes vállalatok részben leállíthatják működésüket. Csökkentik a munkaidőt a csomagolóházakban vagy teljesen leállítják a sorok egy részét. Hogy megéri-e még a későbbi értékesítésre hűtőházakban tárolni az almát, az nem biztos, csak azok az exportőrök vállalhatják ezt a kockázatot, akiknek sok megtakarításuk van - állítja az egyik exportőr. A lengyelországi időjárási viszonyok nem minden régióban voltak ideálisak, mondja Emilia Lewandowska, a lengyel Fruit-Group almaexportőr irodavezetője. Szerencsére az almatermesztés szempontjából legfontosabb régiókkal minden rendben volt: "Mint azt legtöbben tudják, Európa nagy része súlyos aszállyal küzdött. Lengyelország nyugati részén ugyanez volt a probléma. Szerencsére Lengyelország legnagyobb almaültetvényei országunk középső és déli részén találhatók. Ezekben a régiókban esett az eső, így nem érintették őket az aszállyal kapcsolatos problémák… Az elmúlt két hétben pedig az időjárási körülmények az alma igényeinek megfelelően alakultak; éjszaka 2-3 Celsius fokos hőmérsékletet mértünk, nappal 20 és 23 fok között volt a hőmérséklet. Ez azt jelenti, hogy az almáink szépen színesednek".

A legégetőbb probléma minden lengyel vállalat számára az, hogy az energiaárak kezdenek elszabadulni. Lewandowska szerint egyes vállalatok leállítják működésük egy részét, hogy ne menjenek tönkre: "Az energiaköltségünk a következő évben négyszeresére fog emelkedni. A termelők azon tűnődnek, hogy meddig tudnak anyagilag túlélni, miközben az almát raktározzák. A csomagolóüzemek közül néhány azt fontolgatja, hogy csak részmunkaidőben dolgozik, vagy leállítja néhány sorát, hogy némi energiaköltséget takarítson meg."

A nagy kérdés az, hogy megéri-e az alma hűtőkamrában való tárolása. Lewandowska szerint ezt nehéz megjósolni, sok vállalat biztosra megy és inkább eladja a készletét, minthogy tárolja az almát: "2023 augusztusában fogjuk tudni, hogy megérte-e az alma hűtőkamrában való tárolása a költségeket. Az igazság az, hogy a termelők egy része ősszel eladja az összes almáját, egyszerűen az alma hosszabb távú tárolásával járó pénzügyi problémák miatt. A magasabb növényvédőszer- és munkaerőköltségek gondoskodtak arról, hogy ezeknek a cégeknek már nem maradt megtakarításuk, így nincs más lehetőségük, mint az eladás. Azok a termelők azonban, akiknek még van némi megtakarításuk, valószínűleg kockáztatnak és magasabb árért raktáron tartják az almát. Ha a 2021/2022-es szezon árai maradnak, akkor biztosan nem éri meg tárolni a gyümölcsöt. Az összköltségek már eddig is 30 százalékkal emelkedtek." – fogalmazott Lewandowska.

 
Forrás: NAK

Címkék: alma, energiaár
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Aminosavas készítménnyel bővült a UPL termékpalettája

A UPL különös figyelmet fordít a biostimulátorok fejlesztésére. Ilyen készítményeket azért érdemes az általános ...