TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.957,63 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.543,29 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.340,37 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.927,73 Ft (tonna)
Repcemag: 157.292,00 Ft (tonna)
Full-fat szója: 206.004,73 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 615 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,15
USD: 363,31
CHF: 411,64
GBP: 460,57
Hirdetés
Miért kell több kén, ha aszály van/lesz?

Miért kell több kén, ha aszály van/lesz?

Hírek - 2022.08.12

Az egyre szárazabb éghajlatunk hosszan tartó stresszt okoz a termesztett növényeinknek. A védekezés egyik fontos eleme a tápanyagok harmóniája. Ebben különös szerepe van a kénnek, mint másodlagos makroelemnek.

Hirdetés

Az egyre kevesebb és kénhiányos csapadék és az egyoldalú, főleg makroelempótláson alapuló trágyázás, hosszan tartó kénhiányt okoz a növényekben. A kén nem mobilis elem a növényben, tehát hiába van egy-egy levélszint kénben jobban ellátva, a fiatal hajtás kénhiányossá válhat. Ezért fontos, hogy a növény szája (a gyökérzete) mindig kénben jól ellátott legyen, és kénhiány ne tudjon kialakulni. Ma már olyan mennyiségű ként kellene pótolni, ami lombtrágyázással nem megoldható. A ként a talajba kell juttatni, akár az indító NPK-val vagy kénes műtrágyákkal.

 kenkukorica1

Felsült kukoricák Debrecen határában

A kénhiány visszafogja a növény növekedését a föld felett és alatta is. Így a gyökérzet kisebb talajszelvényt hálóz be, ahonnan kevesebb vizet és tápanyagot tud felvenni. Az ízközök lerövidülnek, a növény világossá válik, „kanalosodik” a levél, és egyéb tápanyagokat (pl. nitrogén) sem tud eleget hasznosítani.

kenkukorica2

Az aszály tüneteket mutató, de még közepes terméssel kecsegtető kukorica Takács Ádáméknál- Kisvárda határában

A kénhiány biotikus és abiotikus stresszt okoz, vagyis a kórokozókkal szemben és az időjárás okozta kihívásokkal nem tud megbirkózni a növény. Csökken a viaszréteg a levélzeten, a visszavert napfény mennyisége sokkal kisebb. Erőteljes lesz a vízvesztés, amit a levélzet hűtése okoz.

Mindezek ismeretében nagyon hasznos, ha a talaj kéntartalmát növeljük. Ezt megtehetjük kénes meszezőanyaggal, granulált kénnel vagy kénes és szervetlen folyékony NPK-val is.

GS es S Max akcio 200x100mm 2022aug 

Állományba, ha folyékony nitrogént juttatunk ki, mindig magas kéntartalmú keveréket használjunk. Erre kimondottan alkalmas az ammónium-tioszulfát mikroelemes változata (Profi S35 család).

VA Elovasarlasi akcio

Ha pedig lombtrágyázunk, az első kezelés elemi kénes termékkel történjen. Ilyen magas kéntartalmú termékek a Profi S80 és a Magma család.

VA S80 MagmaS csalad 2022aug 200x100mm 

A kén az egyik leginkább limitáló elem. A talajból, főleg a felső nedves rétegből teljesen ki tud ürülni. Hiába teszünk ki sok-sok NPK-t, nitrogént, veszünk világbajnok vetőmagot vagy alkalmazunk talajkímélő agrotechnológiát, a kénhiány súlyos növényvédelmi és aszályproblémát tud okozni.

info@vulcanagro.hu

www.vulcanagro.hu

vulcan logo

Címkék: lombtrágya, kén, stresszkezelés, aszály, VulcanAgro Kft., kénhiány
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

KÖCKERLING ALLROUNDER: amikor a tökéletes még tökéletesebb

A tavasz közeledtével nem csak a természet megújulásának lehetünk szemtanúi. Nemzetközi partnereink sorra ...