A MOL-nak köszönhetően hamarosan újra jön olaj

2022.08.10

Mint az emlékezetes: napok óta nem érkezik olaj a Barátság vezetéken Magyarországra, Csehországba és Szlovákiába. A Technológiai és Ipari Minisztérium nyilatkozatában azonnal leszögezte, hogy tudomásuk szerint a leállást technikai jellegű probléma okozza. Ezzel szemben az orosz Transznyeft azzal indokolta a szállítás leállítását, hogy a szankciók miatt nem tudta kifizetni a tranzitdíjat a vezeték ukrán szakaszát üzemeltető UkrTransNafta nevű cégnek a Gazprombankon keresztül.

A MOL-nak köszönhetően hamarosan újra jön olaj – Kifizette a MOL az ukrajnai tranzitdíjat


A MOL azt közölte: "A Barátság vezetéken néhány napja szünetel a kőolajszállítás, mert tudomásunk szerint technikai problémák merültek fel a banki oldalon az orosz félt érintő tranzitdíj kifizetése kapcsán."

A csehországi kőolajvezetéket üzemeltető MERO cseh cég keddi közleményében azt állította: napokon belül helyreállhat az orosz kőolajszállítás a Barátság vezetéken. Azt azonban nem részletezték, hogy min alapul optimista jóslatuk. Jozef Síkela cseh ipari miniszter ezzel szemben Twitter-oldalán azt írta: a következő napok megmutatják, hogy ez az Oroszország által indított energiaháború további eszkalációja, vagy csak a kifizetéssel kapcsolatos technikai kérdés az ukrajnai tranzitdíjak miatt.

A MOL által tulajdonolt és a szlovákiai vezetékszakaszt működtető Slovnaft hangsúlyozta, hogy gyártási kapacitását nem érinti a leállás. Anton Molnar, a Slovnaft szóvivője bejelentette, hogy a szlovák cég és magyar anyavállalata Oroszországgal és Ukrajnával egyeztet arról, hogy a magyar, vagy a szlovák vállalat kifizeti az ukrajnai tranzitdíjat.

A MOL szerdán kifizette az oroszok helyett az ukránoknak a tranzitdíjat, ezért napokon belül újraindulhat az orosz kőolaj szállítása a Barátság vezeték déli ágán Magyarország felé – közölte az olajvállalat. Ezzel elvileg megoldódott a probléma. Elvileg.


TOVÁBBI  HÍREK MEGTEKINTÉSE...

A MAGYAR GAZDÁLKODÓK SZAKMAI KÖZÖSSÉGE