TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 615 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,75
USD: 364,04
CHF: 411,3
GBP: 459,82
Hirdetés
A MOL-nak köszönhetően hamarosan újra jön olaj – Kifizette a MOL az ukrajnai tranzitdíjat

A MOL-nak köszönhetően hamarosan újra jön olaj – Kifizette a MOL az ukrajnai tranzitdíjat

Hírek - 2022.08.10

Mint az emlékezetes: napok óta nem érkezik olaj a Barátság vezetéken Magyarországra, Csehországba és Szlovákiába. A Technológiai és Ipari Minisztérium nyilatkozatában azonnal leszögezte, hogy tudomásuk szerint a leállást technikai jellegű probléma okozza. Ezzel szemben az orosz Transznyeft azzal indokolta a szállítás leállítását, hogy a szankciók miatt nem tudta kifizetni a tranzitdíjat a vezeték ukrán szakaszát üzemeltető UkrTransNafta nevű cégnek a Gazprombankon keresztül.

Hirdetés

A MOL azt közölte: "A Barátság vezetéken néhány napja szünetel a kőolajszállítás, mert tudomásunk szerint technikai problémák merültek fel a banki oldalon az orosz félt érintő tranzitdíj kifizetése kapcsán."

A csehországi kőolajvezetéket üzemeltető MERO cseh cég keddi közleményében azt állította: napokon belül helyreállhat az orosz kőolajszállítás a Barátság vezetéken. Azt azonban nem részletezték, hogy min alapul optimista jóslatuk. Jozef Síkela cseh ipari miniszter ezzel szemben Twitter-oldalán azt írta: a következő napok megmutatják, hogy ez az Oroszország által indított energiaháború további eszkalációja, vagy csak a kifizetéssel kapcsolatos technikai kérdés az ukrajnai tranzitdíjak miatt.

A MOL által tulajdonolt és a szlovákiai vezetékszakaszt működtető Slovnaft hangsúlyozta, hogy gyártási kapacitását nem érinti a leállás. Anton Molnar, a Slovnaft szóvivője bejelentette, hogy a szlovák cég és magyar anyavállalata Oroszországgal és Ukrajnával egyeztet arról, hogy a magyar, vagy a szlovák vállalat kifizeti az ukrajnai tranzitdíjat.

A MOL szerdán kifizette az oroszok helyett az ukránoknak a tranzitdíjat, ezért napokon belül újraindulhat az orosz kőolaj szállítása a Barátság vezeték déli ágán Magyarország felé – közölte az olajvállalat. Ezzel elvileg megoldódott a probléma. Elvileg.

Címkék: olaj, kőolaj , kőolajszállítás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

„Az év agrárrobotja 2024”

Az idén már második alkalommal került megrendezése az „AG ROBOT of the Year”, vagyis „Az év ...