TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,11
USD: 359,51
CHF: 404,72
GBP: 464,38
Hirdetés
Új kalászosaink is bírják a gyűrődést – Azoknak, akiknek a nagy termés mellett fontos a stressztűrés is.

Új kalászosaink is bírják a gyűrődést – Azoknak, akiknek a nagy termés mellett fontos a stressztűrés is.

Hírek - 2022.08.02

A környezet hatásai a mezőgazdasági termelőtevékenységet jelentősen befolyásolják. A folyamatos alkalmazkodás érdekében az új, innovatív, ugyanakkor megvalósítható, alkalmazható megoldásokra az ágazatnak fokozott az igénye. A nemesítés során az eddigieknél is jobban felértékelődött a szelekciós kritériumok sorában a stressztűrő (kiemelten a szárazságtűrő) képesség, amely mellett egy-egy új fajtában a stabil és kiemelkedő hozamok, a magasabb szintű betegség-ellenállóság és a technológiai rugalmasság a legfontosabb szempontok.

Az új tulajdonságok rögzítését követően a SAATEN-UNION magyarországi szakemberei a legújabb kalászos hibrideket és fajtákat a gyakorlati igényekkel összehangoltan válogatják ki és adaptálják a hazai agroökológiai és agroökonómiai környezethez. A búzahibridek és -fajták, a tritikálé és az őszi árpa esetében is kiemelkedő szerepet kapott az aszálykár elkerülése érdekében a koraiság, és tovább nőtt a károsítókkal szembeni rezisztenciális tulajdonságok jelentősége is.

Az SU HYCARDI, az első szálkás kalászú hibridbúza bevezetése az idei szezonban kezdődik. Ez a hibrid minden tulajdonságában megfelel a hazai termelők igényeinek. Az SU HYCARDI-val az őszibúza-termelésben tovább emeljük a tétet, mert benne sikeresen ötvöződik a legstabilabb és nagy hozamot biztosító termőképesség és a jó minőség. A búzahibridek között unikális tulajdonság, a szálkás, nagyméretű kalászok pedig biztonságos megoldást jelentenek a hagyományos és a vadjárta termőhelyeken egyaránt.

SU legujabb kalaszosfajtak grafikon1 SU Hycardi 2022jul

A HYLIGO középkorai búzahibrid, amely kiemelkedően nagy termésekre van „kódolva”. Ezt segíti elő robusztus felépítése, vaskos, erősen viaszolt levélzete, széles zászlós levele, erős kalászorsóval rendelkező, szálkacsonkos kalásztípusa. A hibrid jól teljesít az igazán strapás, környezeti stresszhatásokban bővelkedő körülmények között is. Az intenzitás és terhelés növelésére kiváló tápanyag-hasznosító képességének és tápanyag-reakciójának köszönhetően nagyon jól reagál. Nagyon jó levélbetegségekkel szembeni és kalászfuzáriózis-ellenállóság, erős, dőlésre nem hajlamos habitus, mérsékelt növényvédőszer-igény jellemzi.

SU legujabb kalaszosfajtak kep1 Hyligo 2022jul

A hagyományos fajták esetében érkezik egy új korszakot teremtő fajta, az SU MENDOZA, amellyel napjaink piaci és termelési igényeire egyaránt reagálunk. Az SU MENDOZA korszerű, jó minőségű, bőtermő malmi búza (sikeres GENIUS-keresztezés). Mennyiségi (8,0-9,0 t/ha) és minőségi szempontból (A1/A2) is igazoltan nagyon stabilan teljesít. Hazai fajtaregisztrációja 2020-ban kiemelkedően sikeres volt, a középkései éréscsoport legjobb és legstabilabb teljesítményével (rel. 105,1%) debütált. A középkorai és a középkései éréscsoport határán érik, így az ország teljes területén biztonságosan alkalmazható. Kalászfuzáriózissal, lisztharmattal és levélrozsdagombákkal szemben nagyon jó-kiváló ellenálló képességgel rendelkezik. Növényvédelmi szempontból mérsékelt inputigényű, így hagyományos- és ökotermesztére is alkalmas fajta.

SU legujabb kalaszosfajtak grafikon2 SU Mendoza 2022jul

A SAATEN-UNION ősziárpa-választéka egyedülálló módon tovább bővül a vírusrezisztens (döntően törpülés-ellenállóság) szegmensben. Ezzel genetikai alapokra helyezett, tartós megoldást nyújtunk a korai vetések, valamint a száraz, hosszú őszi vegetáció vírusfertőzések kialakulását elősegítő kockázatainak biztonságos megelőzéséhez és kezeléséhez. A köztermesztésben tavaly debütált PARADIES (hatsoros őszi takarmányárpa, BaYDV-rezisztenciával, középérésű csoport) társa ajánlásunkban az idei szezontól kapható SENSATION. Ez az új fajta a korai és a középérés határán van, igen nagy teljesítménnyel és országszerte nagyon stabil hozamokat produkálva. A SENSATION kettős rezisztenciát hordoz, árpa-sárgatörpülés (BaYDV) és mozaikvírus (BaMMV) ellen.

SU legujabb kalaszosfajtak grafikon3 Sensation 2022jul

A tartós szárazság következtében a tritikálé termesztésének mérsékelt növekedése és további szegmentálódása érzékelhető. Egyre fokozottabb az igény a kettős hasznosítást (teljes növény szenázs és szemes) és a tömegtakarmány-igényeket fedezni képes fajták iránt. Az előttünk álló szezonban három új tritikáléfajtával jelentkezünk a gazdálkodói igényeknek megfelelően: az SU ASKADUS búza típusú tritikálé elsősorban szemes (abrakalapanyagot biztosító) típus, az SU LIBORIUS rozs jellegű, kettős hasznosítású tritikálé (teljesnövény-szenázsra vagy abraktermelése alkalmas), a BILBOQUET pedig a szenázstömegtakarmány-bázis biztosításában jeleskedik.

SU legujabb kalaszosfajtak grafikon4 SU Liborius Askadus 2022jul

Meggyőződésünk, hogy a gazdálkodók elmélyülő tapasztalataira alapozva a SAATEN-UNION legújabb hibridjei és fajtái széles körű, jól alkalmazható megoldást, megbízható és hatékony termelési alapot biztosítanak.

 

saatenlogokekzold3 minVarga Gábor
termékfejlesztő
SAATEN-UNION Hungária Kft.
www.saaten-union.hu

 

Címkék: vetőmag, őszi búza, SAATEN-UNION, őszi árpa, tritikálé, szántóföld, kalászos fajták, hibridkalászosok
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Újra érték a minőség – Diskurzus Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. ...

A kalászosok, különösen a lágybúza tekintetében Magyarországon abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a ...