TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 615 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,75
USD: 364,04
CHF: 411,3
GBP: 459,82
Hirdetés
Nem kormánybuktatás, csak kritika – Országos gazdatüntetés 2022. augusztus 20-án

Nem kormánybuktatás, csak kritika – Országos gazdatüntetés 2022. augusztus 20-án

Hírek - 2022.07.22

Nem kormányt akarunk buktatni, csak kritikát szeretnénk megfogalmazni, mert úgy gondoljuk, hogy a magyar gazdatársadalmat ma senki és semmi nem képviseli.

Hirdetés

szaboaSzabó Bálint

 

Ezt Szabó Bálint független szegedi önkormányzati képviselő, a Magyar Kacsa- és Lúdszövetség elnöke, a Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője mondta lapunknak, aki augusztusban gazdatüntetéseket szervez az ország több pontjára, illetve a fővárosba.

 

 - Úgy látjuk, hogy az agráriumnak ma nincs valós érdekképviselete, sem a különböző szakmai szövetségek, sem az agrárkamara nem látja el a gazdák megfelelő képviseletét – válaszolta kérdésünkre Szabó Bálint. – Ennek „köszönhető”, hogy Kelet-Magyarország nagy részén, az Alföldön mára tarthatatlanná vált a helyzet, ami a teljes ágazatot érinti. Az elmúlt 3 évtized mulasztása, hogy hagytuk az Alföldet elsivatagosodni, ami a növénytermesztésre és az állattenyésztésre, illetve lényegében a teljes hazai vertikumra hatással van. Ez mindkét politikai oldal felelőssége, ezért hangsúlyozni szeretném, hogy a tervezett demonstrációink nem kizárólag a jelenlegi kormányoldalnak szólnak, hanem az egész hazai politikai szcénának. Ha lehet így fogalmazni: rendszerkritikus tüntetést szeretnénk tartani annak érdekében, hogy ráirányítsuk a figyelmet az agráriumban kialakult helyzet tarthatatlanságára.

Szabó Bálint elmondta: augusztusban több vidéki nagyvárosban kerül sor gazdademonstrációkra, ezeken jelen állás szerint az egyes helyszíneken – megyénként – 50-100 traktorral vesznek részt a gazdák, de természetesen, folyamatosan fogadnak újabb csatlakozókat a közösségi médián, illetve az ott fellelhető elérhetőségeken keresztül. A budapesti demonstrációt augusztus 20-ra, a nemzeti ünnepre tervezik.

- Természetesen, a tűzijátékot nem kívánjuk megzavarni, a tüntetésre napközben kerül sor – fogalmazott a politikus. – Ennek a fő üzenete: „Most a vidék jön!”, utalva arra, hogy eljött az ideje annak, hogy az elmúlt évtizedekben a háttérbe szorult vidéket a fejéről a talpára állítsuk. Hiszen az ország éléskamrája a vidék, ha az bajban van, az ország is bajban van.

Szabó Bálint szerint azonnali intézkedést igényel az aszály következtében kialakult vis maior-helyzet, szükséges azon gazdák kártalanítása – akár uniós forrásból is -, akiket a biztosítók nem kártalanítanak 100 százalékig. Ezzel párhuzamosan tompítani kellene az energiahordozók piacán bekövetkező, immár nagyon is reális közelségbe került drasztikus áremelkedés hatásait.

- Erre az ágazatra most nem lehet ráengedni a világpiaci árakhoz közelítő rezsiköltséget, mert abba belerokkan a magyar mezőgazdaság – szögezte le.

A szakmai szervezet elnöke reagált a sajtóban megjelent vele kapcsolatos negatív hírekre, a lejáratását célzó vádaskodásokra is és azt mondta: ezeknek ténybeli alapjuk nincs, pusztán arról van szó, hogy a kormánypárti sajtó a szokott rutin szerint, ha nem tud mit kezdeni egy üggyel, akkor előveszi a szervező személyét és megpróbálja besározni.

- Felkészültem mindenre, amihez erőt ad az, hogy látom, a vidék felsorakozott és készen áll – jelentette ki. – Félreértés ne essék, nem kívánunk kormánybuktató, vagy kormányváltó erővé avanzsálni, ilyen ambícióink nincsenek, de amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten: ha a kormány bennünk nem partnert, hanem ellenfelet, esetleg legyőzendő ellenséget lát, akkor készek leszünk más társadalmi csoportok mozgósítására is és felvesszük a kesztyűt.

gazdadem    

A holland gazdák tüntetéseit a kormány túlzott klímavédelmi intézkedései váltották ki

Címkék: Szabó Bálint, gazdademonstráció
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A gázolaj marad, a benzin ismét drágul

Semmi rendkívüli nem történt a nagyvilágban, ennek ellenére szerdán bruttó 4 forinttal drágul a benzin, a gázolaj ára ...