A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis Green Max
Corteva Queen 2023. ápr. 1-15

Nem kormánybuktatás, csak kritika – Országos gazdatüntetés 2022. augusztus 20-án

Nem kormánybuktatás, csak kritika – Országos gazdatüntetés 2022. augusztus 20-án

Hírek - 2022.07.22

Nem kormányt akarunk buktatni, csak kritikát szeretnénk megfogalmazni, mert úgy gondoljuk, hogy a magyar gazdatársadalmat ma senki és semmi nem képviseli.

Nem kormánybuktatás, csak kritika – Országos gazdatüntetés 2022. augusztus 20-án


szaboaSzabó Bálint

 

Ezt Szabó Bálint független szegedi önkormányzati képviselő, a Magyar Kacsa- és Lúdszövetség elnöke, a Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője mondta lapunknak, aki augusztusban gazdatüntetéseket szervez az ország több pontjára, illetve a fővárosba.

 

 - Úgy látjuk, hogy az agráriumnak ma nincs valós érdekképviselete, sem a különböző szakmai szövetségek, sem az agrárkamara nem látja el a gazdák megfelelő képviseletét – válaszolta kérdésünkre Szabó Bálint. – Ennek „köszönhető”, hogy Kelet-Magyarország nagy részén, az Alföldön mára tarthatatlanná vált a helyzet, ami a teljes ágazatot érinti. Az elmúlt 3 évtized mulasztása, hogy hagytuk az Alföldet elsivatagosodni, ami a növénytermesztésre és az állattenyésztésre, illetve lényegében a teljes hazai vertikumra hatással van. Ez mindkét politikai oldal felelőssége, ezért hangsúlyozni szeretném, hogy a tervezett demonstrációink nem kizárólag a jelenlegi kormányoldalnak szólnak, hanem az egész hazai politikai szcénának. Ha lehet így fogalmazni: rendszerkritikus tüntetést szeretnénk tartani annak érdekében, hogy ráirányítsuk a figyelmet az agráriumban kialakult helyzet tarthatatlanságára.

Szabó Bálint elmondta: augusztusban több vidéki nagyvárosban kerül sor gazdademonstrációkra, ezeken jelen állás szerint az egyes helyszíneken – megyénként – 50-100 traktorral vesznek részt a gazdák, de természetesen, folyamatosan fogadnak újabb csatlakozókat a közösségi médián, illetve az ott fellelhető elérhetőségeken keresztül. A budapesti demonstrációt augusztus 20-ra, a nemzeti ünnepre tervezik.

- Természetesen, a tűzijátékot nem kívánjuk megzavarni, a tüntetésre napközben kerül sor – fogalmazott a politikus. – Ennek a fő üzenete: „Most a vidék jön!”, utalva arra, hogy eljött az ideje annak, hogy az elmúlt évtizedekben a háttérbe szorult vidéket a fejéről a talpára állítsuk. Hiszen az ország éléskamrája a vidék, ha az bajban van, az ország is bajban van.

Szabó Bálint szerint azonnali intézkedést igényel az aszály következtében kialakult vis maior-helyzet, szükséges azon gazdák kártalanítása – akár uniós forrásból is -, akiket a biztosítók nem kártalanítanak 100 százalékig. Ezzel párhuzamosan tompítani kellene az energiahordozók piacán bekövetkező, immár nagyon is reális közelségbe került drasztikus áremelkedés hatásait.

- Erre az ágazatra most nem lehet ráengedni a világpiaci árakhoz közelítő rezsiköltséget, mert abba belerokkan a magyar mezőgazdaság – szögezte le.

A szakmai szervezet elnöke reagált a sajtóban megjelent vele kapcsolatos negatív hírekre, a lejáratását célzó vádaskodásokra is és azt mondta: ezeknek ténybeli alapjuk nincs, pusztán arról van szó, hogy a kormánypárti sajtó a szokott rutin szerint, ha nem tud mit kezdeni egy üggyel, akkor előveszi a szervező személyét és megpróbálja besározni.

- Felkészültem mindenre, amihez erőt ad az, hogy látom, a vidék felsorakozott és készen áll – jelentette ki. – Félreértés ne essék, nem kívánunk kormánybuktató, vagy kormányváltó erővé avanzsálni, ilyen ambícióink nincsenek, de amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten: ha a kormány bennünk nem partnert, hanem ellenfelet, esetleg legyőzendő ellenséget lát, akkor készek leszünk más társadalmi csoportok mozgósítására is és felvesszük a kesztyűt.

gazdadem    

A holland gazdák tüntetéseit a kormány túlzott klímavédelmi intézkedései váltották ki


Címkék: Szabó Bálint, gazdademonstráció

KIEMELT HÍREK

Kiskert Kárkép - 2023.02.17

A hazai gasztrokultúránk meghatározó növénye a burgonya. Elkészítésének módjait a magyar társadalom párszáz év alatt tökéletesre fejlesztette.

Gépesítés - 2023.03.23

Egy 1984-es évjáratú, nagyon jól karbantartott, 125 lóerős Mercedes-Benz MB Trac 1300-as traktort kínálnak eladásra az ausztriai St. Wolfgang im Salzkammergut-ban. Habár az MB Trac ...

Kiskert Kárkép - 2023.03.05

A termesztett zöldségeknek különböző tápanyagigénye van, ezért amikor tervezzük a szerves-, vagy műtrágya kijuttatást figyelembe kell venni az eltérő szükségletüket. A következő ...

Hírek - 2023.01.25

A nem mindennapi baleset Lengyelországban történt.

Gépesítés - 2023.01.24

A magyar mezőgépgyártás legendás traktortípusa a Rába Steiger. Jó néhány még ma is jobban helytáll a földeken, mint sok nyugati csili-vili társa – különösen igaz ez azokra, melyeket ...

Kiskert Kárkép - 2023.02.19

Hiába a nagy kert, ha nem jó fekvésű, vagy a nap nagy részében beárnyékolja a szomszéd háza? Természetesen ekkor sem kell csüggednünk, van megoldás!

Agrárgazdaság - 2023.03.27

A természetes vizeinket egyszerre kell védeni és használni. Ezt szolgálja az az uniós előírás is, miszerint 2023 végéig a magyar gazdáknak is be kell jelenteniük az engedély nélkül ...

Agrárgazdaság - 2023.01.28

Ugyan silány minőségű az importált áru, de olcsó, és rontja a magyar gazdák piaci lehetőségeit is