TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,02
USD: 358,44
CHF: 407,46
GBP: 454,86
Hirdetés
Fásíts, mert megéri!

Fásíts, mert megéri!

Hírek - 2022.06.16

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is népszerűsíti az úgynevezett agrárerdészeti fásítások különféle típusait. De vajon miért?

Hirdetés

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Szántóföldi és Agrárgépshow-ján, a NAK másfél hektáros kiállítási területén olyan jellegű fásítások történtek, melyek egyrészt néhány éven belül árnyékukkal a látogatók számára a legmelegebb napokon is kellemes környezetet biztosítanak majd, másrészt felhívják a földtulajdonosok, mezőgazdasági szakemberek figyelmét az agrárerdészeti rendszerek fontosságára, kedvező hatásaira.

Az erdőkkel, fásításokkal tarkított térségek ugyanis védettebbek az időjárási szélsőségek ellen, mint a többszáz hektáros, egybefüggő mezőgazdasági táblák. S ugyan a fásított területeken nem folytatható haszonnövény-termelés minden egyes négyzetcentiméteren, de az ebből fakadó bevételkiesést a nagyobb termelésbiztonság, a fásításokban termelődő faanyag, esetleg gyümölcs utáni árbevétel megfelelően kompenzálhatja. Az agrárerdészeti fásítások létesítéséhez a Vidékfejlesztési Program alapján igényelhető még támogatás a VP5-8.2.1-16 számú „Agrárerdészeti rendszerek létrehozása” című támogatási felhívásban foglaltak szerint.

A támogatás megmarad és igényelhető lesz a 2023-ban induló uniós Közös Agrárpolitika (KAP) második pillérének forrásaiból is. Fontos tudni azt is, hogy a köztes termesztés, a fás legelő, és fás kaszáló létesítése esetén a terület SAPS jogosultsága szintén megmaradhat. Az agrárerdészeti rendszerek kialakításában gondolkodó földtulajdonosok, földművesek számára segítséget nyújtanak a kamara erdészeti szakértői.  
Forrás: NAK, Fotó: Pixabay

Címkék: támogatás, fásítás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Átmenetileg zsugorodó piacon is eredményes az AXIÁL Kft.

A magyar agrárium legnagyobb rendezvényén, az AgrárgépShow kiállításon a hagyományoknak megfelelően sor került az ...