TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 604 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 380,17
USD: 348,84
CHF: 399,18
GBP: 441,91
Hirdetés
Baljós előjelek: eső nélkül gond lesz

Baljós előjelek: eső nélkül gond lesz

Hírek - 2022.05.24

A csapadékhiány az elmúlt napokban az ország jelentős részén fokozódott. Ugyan idén szépen virágzik az akác, most viszont a nektárképződés nem az igazi a szinte országos méreteket öltött vízhiány miatt. Talán jövő keddtől javulhat csak valamit a helyzet.

Az elmúlt 30 nap csapadékösszege az északkeleti országrészben nagy területen még a 20 mm-t sem éri el, csaknem országos a csapadékhiány. Nem jobb a helyzet 90 napra visszatekintve sem, nagy területen van 60-80 mm-es csapadékhiány az átlaghoz képest, ráadásul a 90 napot megelőzően, januárban és februárban is nagyon száraz idő volt. A talaj egyre szárazabb, főként a felszín közeli réteg van sokfelé kritikusan száraz állapotban, az Alföld nagy részén a felső fél méteres réteg nedvességtartalma sem éri el a 40 %-ot a növények számára hasznosítható vízkészlet arányában. A talajok nedvességvesztését fokozta a nyáriasan magas hőmérséklet is.

ontozes2

Az áprilisi csapadék és a májusi meleg hatására az őszi vetések jellemzően szépen fejlődtek az elmúlt időszakban. Az őszi árpa és egyre többfelé a búza is már a kalászhányás fenológiai fázisában van, a repce pedig a meleg időben hamar elvirágzott, már a becők képződnek. Ezeknek a növényeknek is nagyon jól jönne a csapadék, mert az Alföldön egyre többfelé már a mélyebb talajrétegekből sem tudnak elégendő nedvességet felszívni. A nemrég kisorolt napraforgó és kukorica állományoknak viszont égető szüksége lenne áztató esőre az optimális fejlődéshez, mert a 2-4, illetve 1-3 leveles kis növények a poros talajban alig jutnak nedvességhez.

Legfontosabb mézelő növényünk, az akác dandárvirágzásban van, nem tette tönkre a kései fagy és a csapadékos, szeles idő, mint a korábbi években. A méhészek akár örülhetnének is, de az elmúlt napok nyárias melege gyorsítja az elvirágzást, a szeles idő a hordást, a csapadékhiány pedig a nektárképződést akadályozza.

Egy szóval: nagyon kellene az eső. 
Forrás: OTP Agrár, Címkép: Pixabay

Címkék: csapadékhiány, aszály
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Innovatív design és jobb kilátás: hat új FL C homlokrakodó az ...

A CLAAS új generációs, rendkívül innovatív, jelentősen továbbfejlesztett kényelmi és teljesítményjellemzőkkel ...