TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.957,63 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.543,29 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.340,37 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.927,73 Ft (tonna)
Repcemag: 157.292,00 Ft (tonna)
Full-fat szója: 206.004,73 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 615 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,15
USD: 363,31
CHF: 411,64
GBP: 460,57
Hirdetés
A zöldség ehető egészség

A zöldség ehető egészség

Hírek - 2022.05.14

Az egészséges táplálkozást népszerűsítő programban idén is keresik hazánk Magyarország #ZöldségGyümölcsHősét.

Hirdetés

Az Európai Friss Csapat 2022-ben is keresi Magyarország #ZöldségGyümölcsHősét. A címet tavaly egy kis zalai falu, Orosztony óvodájának vezetője, Horváth Erika nyerte el, aki a gyerekek és a település felnőtt közössége körében is népszerűsíti a kertészkedést, az önellátást és a zöldség-, gyümölcsfogyasztást.

Horváth Erika óvodásaival hozta létre és gondozza hazánk legszebb óvodakertjét, a címet a Magyarország Legszebb Konyhakertje versenyen nyerték el. A gyerekek aktívan részt vesznek a kerti munkákban: ásnak, gereblyéznek, ültetnek, kapálnak, leszedik a termést és még annak felhasználását, befőzését is megtanulják. Így megszeretik a zöldségeket, gyümölcsöket, és megismerik a növénytermesztéshez kapcsolódó feladatokat, amit később saját életükben is hasznosíthatnak. Eközben pedig kívülről fújják Erika állandó mondásait, amelyek közül a kedvenc: „A zöldség az ehető egészség”.

Horváth Erika és óvodásai

Horváth Erika és óvodásai Fotó: NAK

„Az óvoda hitvallása, hogy a kertészkedéssel formáljuk a gyerekek szemléletét a környezettudatosabb életforma kialakítása érdekében. Ennek érdekében nemcsak együtt kertészkedünk, de a megtermelt zöldséget, gyümölcsöt is közösen hasznosítjuk, dolgozzuk fel, tesszük el télre. Főztünk már be paradicsomot, lekvárt.” – nyilatkozta az óvodavezető a megyei napilapnak, a Zalai Hírlapnak.

Óvodai kertjével Erika igazi csodát valósított meg a hátrányos helyzetű kis faluban, nemcsak tudást adott a gyermekeknek, hanem rajtuk keresztül reményt is a családjaiknak. Az óvodakert mintájára ugyanis már készül a település közösségi kertje, amit a szülők, akár a gyerekekkel együtt, gondoznak majd.

„A #ZöldségGyümölcsHős pályázatra szükség van, mert a magyar lakosság napi átlagos zöldség-gyümölcsfogyasztása közel 100 grammal marad el az Egészségügyi Világszervezet által javasolt minimum mennyiségtől, a 6 és 18 év közötti gyerekeknek pedig csupán a fele fogyaszt friss zöldséget és gyümölcsöt naponta. A #ZöldségGyümölcsHős pályázat célja, ahogy az Európai Friss Csapat programé is, pont az, hogy ezeken a számokon javítson. A tavasz, a friss zöldségek szezonjának kezdete a legjobb időpont a pályázat meghirdetésére” – hangsúlyozza Győrffy Balázs, a NAK elnöke.

Fontos, hogy minél többen megismerkedjenek a zöldségek, gyümölcsök jótékony hatásaival, pozitív tulajdonságaival, hiszen szerepet játszanak a gyermekek optimális fejlődésében, növekedésében, és védenek a vitamin- és tápanyaghiánytól. Hatékonyak lehetnek a túlsúly ellen, és hozzájárulhatnak számos krónikus betegség kialakulásának megelőzéséhez is. A #ZöldségGyümölcsHős személyes példájával és tevékenységével is erre hívja fel a figyelmet, ezért tesz nap mint nap: minél több gyermek ismerje meg a zöldségek, gyümölcsök „szupererejét”, és kapjon kedvet ahhoz, hogy megkóstolja őket, vagy épp még többet fogyasszon belőlük.

A #ZöldségGyümölcsHős pályázatot 2021-ben hirdette meg először a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és edukációs programja, az Európai Friss Csapat, azért, hogy elismerje az olyan személyek kiemelkedő és elkötelezett teljesítményét, akik elhivatottan tesznek a zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítéséért hazánkban, kifejezetten a gyermekek körében.

„Ha egyetlen szóval kellene meghatároznom, kit keresünk, azt mondanám példaképet. Olyan inspiráló személyt, aki saját példáján keresztül mutatja meg, hogyan lehet a gyermekekhez közelebb hozni, táplálkozási szokásaikba beépíteni a zöldségeket és gyümölcsöket.” – fogalmaz a NAK elnöke.

A #ZöldségGyümölcsHős pályázatra elektronikus úton 2022. június 7-ig lehet jelentkezni, a zoldseggyumolcshos@havasmedia.com e-mail címre. A pályázattal kapcsolatban bővebb információk a https://frutti-veggi.hu/zoldseg-gyumolcshos/ weboldalon és a program közösségi médiafelületein találhatók.

 A határidőre beérkező pályázatokból a NAK és az Európai Friss Csapat szakmai zsűrije választja ki a legjobbat, aki 2022-ben Magyarország #ZöldségGyümölcsHős-e lesz. A győztes nemcsak a #ZöldségGyümölcsHős címet nyeri el, hanem részt vehet az Európai Friss Csapat idei programjaiban, valamint céljai eléréséhez 100 kg friss zöldséget és gyümölcsöt is kap. Az eredményhirdetés 2022. június 17-én, a harmadik hazai Zöldség- és Gyümölcsnapon lesz – olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara sajtóközleményében.

Horváth Erika Győrffy Balázs ZGYH díjátadó

A győztes 100 kg friss zöldséget és gyümölcsöt is kap népszerűsítő programjához, a képen Győrffy Balázs, a NAK elnöke ezt adja át Horváth Erikának Fotó: NAK

Címkék: gyümölcs, zöldség, Magyarország Zöldség Gyümölcs Hőse
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

KÖCKERLING ALLROUNDER: amikor a tökéletes még tökéletesebb

A tavasz közeledtével nem csak a természet megújulásának lehetünk szemtanúi. Nemzetközi partnereink sorra ...