TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,02
USD: 358,44
CHF: 407,46
GBP: 454,86
Hirdetés
 „Mindenkit ér valamilyen kár” – A szeszélyes, gyakran szélsőséges időjárás egyre jobban veszélyezteti a termelésbiztonságot

„Mindenkit ér valamilyen kár” – A szeszélyes, gyakran szélsőséges időjárás egyre jobban veszélyezteti a termelésbiztonságot

Hírek - 2022.05.06

Május 31-ig köthető az állam által díjtámogatott növénybiztosítás. Halogatni nem érdemes, mert minél tovább várunk, annál nagyobb az esély arra, hogy esetleg más támogatásokat elbukunk. Hogy mi módon lehetséges ez? Írásunkból sok minden más mellett ez is kiderül.

Hirdetés

Nagykanizsán 630 hektáron foglalkozik növénytermesztéssel a fiatal agrár szakember, Ács Norbert, ebből 570 hektáron termel árunövényeket, kukoricát, búzát, repcét, árpát, szóját. Mint mondta, ezekre évről évre köt növénybiztosítást is köt, nem kockáztathat, hiszen a térségben az elmúlt években gyakran volt jégeső. 

  • 2009-ben megesett, hogy 10 napos eltéréssel kétszer is elverte a jég egyazon területen a repcét, ami akkor 90-95 százalékos kárt jelentett számunkra – idézte fel Ács Norbert. – Szerencsére, akkor is volt biztosításunk, mert mióta gazdálkodunk – immár 20 éve – minden évben kötünk biztosítást a növényeinkre, általában olyan összegre, amivel közel realizálható az a tervezett bevétel, amihez akkor jutottunk volna hozzá, ha a növény a termőföldön tölti ki a tenyészidejét.

Idén várhatóan 13 milliárd forinttal támogatja az állam a növénybiztosítást kötő gazdákat. Korábban a rendszer úgy működött, hogy az összes biztosítható kockázatot tartalmazó csomagra a biztosítás éves díjának 65 százalékát kapta vissza állami támogatásként a gazda. Ez tavaly óta 70 százalékra emelkedett és várhatóan 2022-ben is ennek közelében lesz. Ez a támogatási mérték az előbb említett „A” csomagra érvényes, a többire nem, mert az árak emelkedése miatt nagyobb biztosítási összegű biztosításokat fognak kötni a gazdák és emiatt nem tudják tartani a korábbi támogatási szintet. A „B” és „C” csomagokra minimum 40 százalékos díjtámogatás vehető igénybe, ennyit garantál az állam. Hogy a konkrét támogatási összeg végül mennyi lesz, még nem tudni, ám nagyjából e körüli támogatási mértékre lehet számítani. Magyarországon sok gazda még nem ismerte fel a növénybiztosítások jelentőségét: míg a szomszédos Ausztriában 90 százalék a biztosított mezőgazdasági területek aránya, ez hazánkban csupán 50 százalékos. A Groupama Biztosító éves összesítése szerint továbbra is a növényállományokat érintik leginkább a károk, a tavaszi fagy okoz évről évre nagy gondot okoz, főleg a gyümölcstermesztők körében. Emellett még mindig jelentős a jégkár is. Fontos tudni: díjtámogatott biztosítás csak május 31-ig köthető!

biztSurmann ÁrpádSurmann Árpád, az Első Agrárbiztosítási Portál Kft. (Agrisk) cégvezetője, agrárbiztosítási szakértő tapasztalatai szerint nincs olyan régió, amit évről évre ne érne valami katasztrofális időjárási szélsőség. Aki ezt nem látja, magát ringatja valami sajátos illúzióban. 

 

 

 

  • Mindenkit, mondom, mindenkit valamilyen időjárási kár fog érni, csak azt nem tudja, hogy mikor és mekkora – szögezte le. - Az elmúlt 10 éveben, mióta bevezették a növénybiztosításokra járó állami támogatást, a 40-45 százalékos biztosítási lefedettség 50-55 százalékra, néhány térségben még magasabbra nőtt. Tavaly 70 százalék állami támogatást kapott az, aki növénybiztosítást kötött és az Egységes Kérelmében kérte azt. Hozzáteszem, a kérés egy „igen” jelölése, így ez a mezőgazdaság legegyszerűbb pályázata. Kérd és megkapod! Több mint 10 éve történt, hogy a K&H kivonult a mezőgazdasági biztosítások piacáról. Hogy mi volt a valódi ok, nem tudom, azonban biztosítási szakemberként megtanultam, hogy ezt az üzletágat gazdaságosan üzemeltetni csak úgy lehet, ha megfelelően széles veszélyközösséggel rendelkezik a szóban forgó biztosító. Tehát ha kellően sok gazdával köt szerződést, akkor biztonságosan ki tudja fizetni annak a néhány gazdának a kárát. Ha ez a feltétel nincs meg, akkor előbb, vagy utóbb kiszáll az üzletből. Az utóbbi időben más tendenciát látunk: egyre több gazda biztosít az állami támogatásoknak és nem mellesleg, az egyre szélsőségesebb időjárásnak köszönhetően. Mi a konklúzió? A kicsi piac nem kedvez sem a biztosítóknak, sem a gazdáknak, kevés pénzből kevés gazdát lehet kevés pénzzel kárpótolni.

A szakember kérdésünkre jelezte: a biztosítók termékei között jelentős eltérések lehetnek. Ezek a különbségek két részre oszthatók. Különbségek vannak a kártérítés kiszámításában és a kár felmérésének módszertanában.

  • Hogy a nagy termelők kedvesebbek lennének a biztosítók számára? – kérdezett vissza. - Ez megint pusztán biztosítási matematika. Nagy, szétszórt szántóterületek károsodási kockázata kisebb, mint a kis területen lévő gyümölcsösök kárveszélye. Ez a biztosítási díjakban is megjelenik. Nem a kicsi és a nagy gazdaságok egyszerű megkülönböztetéséről van szó, hanem arról, hogy a kicsi és a nagy gazdaságok kárveszélye különböző. Hozzáteszem, az Agrisk gondol a kis termelőkre is. Mi hatékonyan kezeljük az akár 1 hektár területtel rendelkezőket is és kiszolgáljuk az 500 hektáros gazdaságokat is.

Surmann Árpád szerint nagy baj, hogy mindenki dátumokra figyel, amikor a biztosítás megkötésének lehető legkésőbbi időpontjában gondolkodik. Hiába május 31-e az utolsó időpont, amikor növénybiztosítást lehet kötni, addigra 3-4-5 vihar végigvonul a területeink felett, álmatlan éjszakákat okozva.

  • A biztosítás nem lesz olcsóbb, ha arra várunk, hogy majd „leesik” az ára kampány végére. Sőt, mivel a biztosító kockázata növekszik a károkozó időszak közeledtével, a díjak szintén inkább nőhetnek, mint csökkenhetnek. Ezért azt ajánlom, hogy mindenki időben lépjen – zárta mondandóját a szakember.

bizt 3S hogy mennyire fontos időben lépni, arra Megay Oktáv, a Bodrogközi Nonprofit Kölcsönös Növénybiztosító Egyesület és a Bodrogközi Kertészeti Nonprofit Kölcsönös Növénybiztosító Egyesület elnöke is rámutatott. A hazai növénybiztosítási szektor különleges színfoltja a két, nonprofit elven működő egyesület, melyeket 1997 -ben helyi gazdák alapítottak annak érdekében, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyékben gazdálkodó és élő, növénytermesztéssel foglalkozó termelőket, illetve vállalkozásokat a lehető legkedvezőbb növénybiztosítási megoldásokhoz segítsék. Ma már Magyarország teljes területéről tudják fogadni a biztosítási védelmet kereső gazdákat.

- Működésünk alapelvei az öngondoskodás, az önszerveződés, az erős tagsági kontroll, a költségtakarékos működés, a tőkegarantált viszontbiztosítás – tudtuk meg Megay Oktávtól. - A károk felmérését a tagság által kijelölt és a tagság körében szakmailag elismert kárbizottsági tagok végzik a viszontbiztosító szakmai felügyelete mellett. A tagjainknak nyújtandó magasabb szintű kiszolgálás érdekében 2013-tól az államilag díjtámogatott mezőgazdasági növénybiztosítási módozatokat is bevezettük.

Tapasztalatai sorában arról is beszélt: vannak, akik azért nem kötnek biztosítást, mert kiszámolták, hogy ha 5 évig nem volt időjárásból adódó káreseményük, akkor pont annyi pénzt spórolnak meg a be nem fizetett díjakból, amennyi a 6. évben bekövetkezett káruk, ha mindent elverne a jég. Ők azonban két nagyon fontos dolgot figyelmen kívül hagynak: az egyik, hogy díjtámogatott biztosítás esetén a befizetett díj 70 százalékát kapták vissza a gazdák 2021-ben!

-  Meg kell jegyeznem azt is, hogy még soha nem találkoztam olyan gazdával, aki a be nem fizetett biztosítási díjból alapot képezett volna saját maga számára, arra az időszakra, amikor valamilyen kára lesz – tette hozzá a szakember. – Mások abban reménykednek: „Majd az állami biztosításból kifizetik a káromat!” Ez azonban egy teljesen félreértelmezett magyarázata a valóságnak, ami az információhiányból adódik. Nem létezik állami biztosító a mezőgazdasági növénybiztosítási rendszerben! Amiről ők beszélnek, az a Mezőgazdasági Kárenyhítési Rendszer része, pontosabban az I. pillére, aminek hivatalos neve: agrár-kárenyhítési juttatás. A kárenyhítési alapból a kárt szenvedett termelő számára – a korábbi évek referenciahozamát alapul véve – nyújtható legfeljebb a bekövetkezett kár 80 százalékát kitevő kárenyhítési juttatás, amennyiben a tárgyévi hozamcsökkenés a 30 százalékot meghaladja. Fontos tudni, hogy a kárenyhítési kifizetési kérelmek beadása tárgyév novemberében esedékes, a kárenyhítési juttatás kifizetése pedig a tárgyévi összes kárenyhítési kérelem beérkezését és elbírálását követően, a termelési évet követő év tavaszán történik. Itt van még egy nagyon fontos szabály, amivel csak a kifizetéskor szembesül a gazda: az első pillér kárenyhítési juttatásának csak a felére jogosult az a gazda, akinek nincs biztosítása. De azok a gazdák is követnek el hibákat, akik szeretnének díjtámogatott biztosítást kötni. Ennek a legkellemetlenebb és a leginkább húsbavágó példája, amikor a termelő az „Egységes területalapú támogatás” kitöltésekor a nyomtatvány legutolsó kérdésénél, hogy igénybe kívánja-e venni a „Mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatást?”: NEM-mel válaszol. Azután erről megfeledkezve megköti a díjtámogatott növénybiztosítást és kiszámolja, hogy mennyi pénzt fog visszakapni az államtól. Aztán, szeptemberben kap egy levelet az Államkincstártól, hogy a díjtámogatás iránti kérelmét elutasították… Gyakori hiba az is, amikor a gazda halogatja a szerződéskötést az utolsó napig, azaz május 31-ig, s lekési az aszálykár bejelentésének lehetőségét is. Csak egy példa: április közepén elveti a napraforgót. Május közepétől megszűnik a csapadék és ez 50 napon keresztül így marad. Mivel május végén kötötte meg a növénybiztosítást, ezért a biztosító kockázatvállalása csak a szerződés megkötése után kezdődik. Tehát a 30 csapadékmentes napot csak a szerződéskötés után kezdjük számolni. Ennek a gazdának akkor van lehetősége aszálykárt jelentenie, ha a június 1. és június 30. közötti időszakban a lehullott csapadék mennyisége nem éri el a 10 millimétert. Ha június 25-én esik 15 milliméternyi csapadék, az aszálykára el lesz utasítva.

biztbanner

 

Címkék: növénybiztosítás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

30. jubileumi FeHoVa 2024. február 8-11.

Február 8-án nyílik a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási központban a FeHoVa 2024, a 30. Fegyver ...