TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 594 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 397,66
USD: 371,92
CHF: 416,86
GBP: 473,16
Hirdetés
 Mostantól bárhol felbukkanhatnak az ország legjobb sportfavágói

Mostantól bárhol felbukkanhatnak az ország legjobb sportfavágói

Hírek - 2022.05.02

Április végén megkezdődött a magyar STIHL Timbersports csapat bemutatószezonja, miután a Herényi Virágút fesztiválon a szombathelyi közönség nagy örömére felbőgtek a motorfűrészek, és előkerültek a fejszék. Az elmúlt két évben a koronavírus-járvány miatt csak nagyon kevés alkalom nyílt arra, hogy a rendkívül látványos és embert próbáló sportágat különböző helyszíneken és rendezvényeken népszerűsítsék, de ezen a nyáron sok helyen felbukkannak majd a magyar válogatott tagjai - legközelebb például május 7-én, Hódmezővásárhelyen.

Április 23-án a nézők hangos tapssal és kiáltásokkal köszöntötték a szombathelyi színpadra érkező hétszeres magyar bajnok Juhász Istvánt, a többszörös második és harmadik helyezett mátrai favágót, Stúrbel József Dedit, a legutóbbi bronzérmes Juszkó Zsoltot és a legfiatalabb tehetséget, a rookie-bajnok Strúbel Bencét. A tavasz első bemutatója során a versenyzők megszelídítettek egy több mint 60 lóerős, épített motorfűrészt, korongokat vágtak szérialáncfűrésszel, és két méter magasan is fejszét ragadtak, hogy fát vághassanak.

A pandémia után élesedik a verseny

Az elmúlt két évben nagyon kevés lehetőség volt arra, hogy az érdeklődők STIHL Timbersports bemutatót vagy versenyt lássanak, 2022-ben viszont a tervek szerint újraindul az országjárás, és számos helyszínen zúghatnak a motorfűrészek, csattoghatnak a fejszék. A legbátrabbak és legszerencsésebbek pedig ki is próbálhatják magukat a színpadon.

„Bízom benne, hogy már nem tér vissza a pandémia olyan módon, hogy az meggátolja a nyári bemutatóink megrendezését, illetve azt is remélem, hogy idén végre olyan nemzeti bajnokságot rendezhetünk, ahol a közönség újra átélheti a sportág nyújtotta hihetetlen izgalmakat” - mondta el az év első bemutatóját követően a hétszeres magyar bajnok Juhász István, aki 56 évesen még egyszer szeretne felállni a hazai dobogó legmagasabb fokára. Juhász István ugyanakkor nem lehet nyugodt a nyolcadik bajnoki címe kapcsán, hiszen bár 2021-ben 55 évesen sem tudták legyőzni, a következő generáció képviselői egyre jobb formában vannak.

Egyre több a kihívó

„Idén szeretnék ismét dobogóra állni az Országos Bajnokságon, de a legfőbb célom mégiscsak az, hogy első legyek, és Juhász István előtt végezhessen” - fogalmazott az egyik tehetséges fiatal, Juszkó Zsolt, aki 2021-ben sokakat meglepve lett harmadik a nemzeti megmérettetésen.

Szeremley Csaba, a magyar STIHL Timbersports csapat menedzsere is arra hívta fel a figyelmet, hogy küszöbön a generációváltás. Egyre erősebbek a magyar alapítók fiatal kihívói, akik egy-két éven belül átvehetik a stafétát.

„Azt látom, hogy Juszkó Zsolt nagyon odateszi magát a versenyeken és az edzőtáborokban is, hamarosan befutó lehet. Mellette Andráska Zoltán is rendkívül tehetséges. Most pedig Strúbel Bencére irányul nagy figyelem, aki májusban ifjúsági, úgynevezett Rookie Világbajnokságon bizonyíthat. Zajlik tehát a fiatalítás, és jó látni azt, hogy egyre élesebbek a belső versenyek. Mindenkinek a legjobb formáját kell nyújtania ahhoz, hogy dobogóra kerüljön, és ezzel kivívja helyét a négyfős magyar válogatottban. A tét tehát óriási.”

Még izgalmasabbak lesznek a bemutatók

Élesedik tehát a verseny a magyar sportfavágók között, idén ugyanis már mindhárom fiatal pályázik a dobogóra, ezzel együtt a válogatottságra, miközben a „nagy öregek” - Juhász István, Strúbel József Dedi és az egyszeres magyar bajnok Bozsó Zoltán, valamint a szintén válogatott kerettagként jegyzett Hamvasi Ferenc - továbbra sem adják fel a versenyt. Nem meglepő, hogy ilyen körülmények között az ország számos pontján zajló bemutatókat is felkészülési lehetőségnek veszik a favágók, akik egyébként civil munkájuk mellett,

szabadidejükben foglalkoznak a látványos sportággal. A szórakoztató előadás mellett tehát a közönség minden alkalommal érezheti majd a feszült versenyhelyzeteket, az apró csatákat, amelyek még a barátságos vetélkedéseket is izgalmasabbá teszik.

Sűrű lesz a program

A magyar STIHL Timbersports legnagyobb fiatal tehetsége, a mindössze 19 éves Strúbel Bence, aki május 27-én Bécsben mutathatja meg tudását a Rookie Világbajnokságon. Az osztrák verseny végre közönség előtt zajlik majd, így a helyszín közelsége miatt várhatóan sok magyar szurkoló is buzdítja az ifjú mátrai favágót, akit édesapja ismertetett meg az extrém sporttal.

A magyar válogatott tagjaival május 7-én, Hódmezővásárhelyen, az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon lehet legközelebb találkozni, a további bemutatók időpontjairól és helyszíneiről pedig a magyar STIHL Timbersports csapat hivatalos Facebook oldalán, illetve a favagoverseny.hu weboldalon tájékoztatják folyamatosan a sportfavágás iránt érdeklődőket.

A minden eddiginél izgalmasabbnak ígérkező STIHL Timbersports Országos Bajnokságot szeptember 24-én rendezik, július 9-én pedig „Martin Komárek Emlékverseny” lesz Parádon. A magyar csapattal is kiváló viszonyt ápoló, a világ élvonalához tartozó cseh sportfavágó néhány hónapja veszítette életét tragikus körülmények között, a hazai versenyzők rá emlékeznek majd a Mátrában.

Címkék: STIHL, sportfavágók
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Ha kombájnvásárlás, csak a CLAAS jöhet szóba

Többféle kombájnmárka kapható apiacon, de van, akikizárólag, hosszú évek tapasztalata alapján a CLAAS-ra ...