TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.094,20 Ft (tonna)
Napraforgómag: 155.194,32 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 66.682,42 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.633,74 Ft (tonna)
Repcemag: 167.114,95 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.655,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 392,92
USD: 360,91
CHF: 402,89
GBP: 467,23
Hirdetés
Hogyan válhat egy finom zöldbabfőzelék halálossá?

Hogyan válhat egy finom zöldbabfőzelék halálossá?

Hírek - 2022.04.26

Rövid időn belül már a sokadik fagyasztott zöldbabot hívja vissza a NÉBIH az áruházláncokból, mert a termék csattanó maszlagot tartalmazhat. De mi is ez a növény, hogyan kerül a zöldbab közé és miért veszélyes?

A csattanó maszlag (Datura stramonium) a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó, közép- és dél-amerikai származású, erősen mérgező növény. A maszlag a Datura nemzetség egyetlen magyarországi képviselője.

Terebélyes, bokorszerű növény. Virága 2,5–4 cm hosszú, vékony csőből tölcséres harang alakú, fehér színű, hegyes pártacimpákkal. Júniustól szeptemberig virágzik. Erősen tüskés toktermése tojásdad, 4 kopáccsal nyílik. Rendkívül termékeny, több száz, vagy akár több ezer mag is képződhet növényenként, a magok természetesen több évig, akár 1 évtizedig is életképesek maradnak. A mag vese alakú, fénytelen, fekete, pontozott felületű, 3 mm átmérőjű.

Igen gyakori szántóföldi gyomnövény, a tápanyagban gazdag, humuszos talajokat, meleg éghajlatú termőhelyeket kedveli. Kiemelt jelentőségű kukoricában, napraforgóban, szójavetésekben, burgonyában és répában. Különösen a késői sorzáródású kultúrákban tud gyorsan fejlődni.  Erőszakos térfoglaló, méretes bokraival árnyékol, fásodó szárával akadályozza a betakarítást. Erősen mérgező volta miatt súlyos veszélyt jelent a főzeléknövények termesztése, betakarítása és feldolgozása során is. Akár néhány mag elfogyasztása is halálos lehet, emberre, állatra egyaránt. Régóta ismert hallucinogén hatása miatt kábítószerként is ismert. Takarmányba sem kerülhet a magja, így például silózáskor körültekintően kell eljárni.

Hatóanyaga az atropin, amit a gyógyításban is alkalmaznak. Az atropinmérgezés tünetei: zavarodottság, hallucináció, szájszárazság, a bőr kiszáradása és kipirosodása, a szívverés és a lélegzetvétel felgyorsulása, izommerevség, láz és izomgörcsök.

A mag elfogyasztója kómába eshet és a szervezetbe került mennyiségtől függően meg is halhat. Ha azonban az első 24 órát túléli, akkor valószínűleg teljesen felépül. Az atropinmérgezés általában könnyen felismerhető és van ellenszere is, de a tünetek igencsak súlyosak lehetnek.

Ugyanakkor fontos gyógyászati összetevő is: szemcseppekben alkalmazzák, de szívverés-felgyorsító, illetve nyáltermelés-csökkentő hatásait is kihasználják, utóbbira például műtéteknél lehet szükség. Alkalmazása azonban veszélyessége miatt szigorú szabályozáshoz és szakmai felügyelethez kötött.

Korai fejlettségi stádiumban jól irtható a rendelkezésre álló hatóanyagok némelyikével. Különösen érzékeny a pigment-bioszintézis gátlók közé tartozó egyes hatóanyagokra, de más hatóanyag-kombinációk is eredményesek lehetnek, akár preemergens gyomirtással is pusztítható. Az állománykezelés esetén a gyom 2-4 leveles korában a legsérülékenyebb.

Címkék: Nébih, csattanó maszlag, zöldbab, zöldbabfőzelék
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Bodobács - Árt vagy használ a kertben?

Kora tavasztól késő őszig találkozhatunk az élénk piros, a kisgyermekek által olykor katicabogárnak hitt, fekete ...