TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
Az online térben megvalósult LETIA Országos Bajnokság népszerűsége továbbra is töretlen

Az online térben megvalósult LETIA Országos Bajnokság népszerűsége továbbra is töretlen

Hírek - 2022.03.02

Az elmúlt évek sikereit vitte tovább a 2021 / 2022 – ben megrendezett Legyél Te is agrárgépész! Országos és Junior Bajnokság. A pandémiával terhelt év után idén is  online formában került megrendezésre a Mezőgazdasági Eszköz – és Gépforgalmazók Országos Szövetsége által szervezett Bajnokság, melyben a középiskolás diákok mérhetik össze tudásukat.

Idén is két kategóriában indulhattak a versenyzők, a 9. és 10. évfolyamos diákok a Junior, a felsőbb évfolyamos diákok pedig az Országos Bajnokságban vehettek részt. A Junior Bajnokságra 14, az Országos Bajnokságra pedig 15 csapat jelentkezett, így összesen 29 csapat mutathatta meg rátermettségét és kreativitását.

A Junior csapatoknak a tavaly is népszerű, leginkább kreatív és játékos, mégis a szakmához kapcsolódó feladatokat kellett teljesíteniük: hétről – hétre összesen 8 fordulón keresztül versenyezhettek a legjobbaknak járó elismerés mellett az első helyezettnek járó nyereményért.

Az Országos Bajnokságban résztvevő csapatoknak már sokkal szakmaibb feladatokat kellett megoldaniuk. A MEGFOSZ fáradhatatlanul törekszik az agrárgépész szakma népszerűsítésére, amelyhez ez a játék is nagyban hozzájárul; ugyanis a fordulók során a csapatok által elvégzett feladatok nemcsak azt mutatják meg, mennyire tudnak a játékosok csapatban dolgozni, de az is láthatóvá válik, hogy mennyire elkötelezettek a szakmájuk iránt.

A felsőbb éves diákok az őszi félév során öt feladatot oldottak meg, az így megszerzett pontjaik alapján kialakult sorrend szerint az első hat helyen végzett csapat egy online elődöntőben mérte össze tudását. Itt már élőben kellett 4 különböző szakmai feladatot megoldaniuk, az online fordulókból hozott pontszámaik súlyozottan számítottak bele az elődöntő pontszámaiba. Az elődöntőből a három legjobban teljesítő csapat került be a döntőbe.

Mivel a szabályozások idén sem tették lehetővé a személyes jelenlétet, így a döntő is – a tavalyihoz hasonló módon – online került megrendezésre, azonban könnyebbséget jelentett, hogy a csapattagok egy helyről tudtak bejelentkezni, így sikerült kicsit visszahoznunk a játék  csapatverseny jellegét.

A döntőt ebben az évben is az Agroinform Média Kft. közreműködésével sikerült a MEGFOSZ-nak megvalósítania. Az Agrárminisztérium, a MEGFOSZ tagok és az MKB Pénzügyi Csoport évek óta elhivatottan támogatja a szakma népszerűsítésére tett törekvéseinket, így a vetélkedőt is.

A döntő 2022. február 25 – én került megrendezésre.

A csapatok iskoláikból jelentkeztek be, előre meghatározott sorrendben, így a feladatok megoldására csapatként volt lehetőségük, míg szaktanáraik külön helyiségből csatlakozva követhették diákjaik szereplését.

A verseny szakmai zsűrije:

 • Bagdán Boglárka – Agrárminisztérium Agrárszakképzésért Felelős Helyettes Államtitkára
 • Szabó István Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Oktatási és nemzetközi
 • rektorhelyettese
 • Kis Pál – MEGFOSZ alelnöke és az Auditker Kft. ügyvezetője
 • Medina Viktor – a MEGFOSZ igazgatója
 • Simon Attila – az MKB Pénzügyi Csoport képviselője, az MKB Bank Agrár és élelmiszeripari üzletág vezető agrárszakértője
 • Pap Lajos – a Pap-Agro Kft. ügyvezetője
 • Lovas József – KITE Zrt. vevőszolgálati igazgatóhelyettese

A döntőben a csapatoknak olyan szakmai feladatokat kellett elvégezniük, amelyekkel releváns tudásukat mutathatták meg.

A csapatok egymás után, körforgásban oldották meg a feladatokat: míg egy – egy csapat éppen játékban volt, a többi csapat offline várakozott.

A játék első feladataként egy tolómérőt és a rajta szereplő nóniusz skálát kellett lerajzolnia egy játékosnak. Erre annyi ideje volt, míg a többi feladat zajlott a csapat többi tagjának. Ezután két bálázó típust (az állandó és a változó présterű bálázót) kellett lerajzolni, és míg két játékos rajzolt, a csapatból másik két játékos interaktívan felelte meg a különböző témakörökből feltett kérdéseket. Erre közel 10 perc állt rendelkezésükre, majd az előzőekben a rajzot készítő versenyzők becsatlakoztak, és ekkor kellett bemutatniuk a bálázóról készített rajzot, illetve megválaszolniuk a hozzá kapcsolódó kérdéseket.

Ezt a feladatsort mindhárom csapat megoldotta, majd egy újabb feladatot kaptak: két típusú, a hagyományos, soros elrendezésű dízel adagolóval rendelkező tüzelőanyag ellátó rendszert és a cammon rail rendszert kellett lerajzolniuk, majd bemutatniuk a zsűrinek, és megválaszolniuk a feladathoz kapcsolódó kérdéseket. Ezt szintén körforgásban teljesítették, és ebben a feladatmegoldásban kellett a tolómérő rajzot is bemutatniuk.

Végül következett egy kvízjáték, melyben agrár és pénzügyi kérdéseket kellett megválaszolniuk a játékosoknak. Ebben a feladatban mindhárom csapat egyszerre vett részt és azokkapták a pontot, akik elsőként tudták a helyes választ.

Ezután a csapatoknak szünet következett, míg a szakmai zsűri tagjai értékelték a feladatokat, és meghozták a döntést, hogy ki legyen a 2021 / 2022 – es év Legyél Te is agrárgépész! Országos Bajnokságának győztese.

A nyertes csapat a PIONEER TEAM (Szentannai Sámuel Református Gimnázium, Technikum és Kollégium- Karcag) lett, akik elképesztően szoros versenyben szerezték meg az első helyezést.

 • Décsei AttilaPIONEER TEAM
 • Nagy Pál
 • Ragályi Mihály
 • Szabó Sámuel Péter
 • Kiss László Ádám 

Felkészítő tanár: Simon Gyula

 

 

 

Nyereményeik:

 • A MEGFOSZ által felajánlott elektronikai és kisebb – nagyobb értékű szerszámkészletek.
 • Egy 1 napos szakmai nap egy MEGFOSZ tag felajánlásával
 • A MEGFOSZ tagok és az MKB Pénzügyi Csoport által felajánlott ajándékcsomagok.
 • A nyereménycsomagok mellett az Axiál Kft. által felajánlott 5 db Bloutooth hangszóró.

Az előzőekben felsorolt nyeremények mellett hatalmas lehetőséget és szakmailag kimagasló nyereményt ajánlott fel az idén az Axiál Kft., mely:

A nyertes csapat összes tagját az iskola elvégzéséig havi nettó 60.000 Ft-os ösztöndíjban részesíti. Mindemelett az iskola elvégzése és a sikeres szakvizsga letétele után az Axiál Kft. minden csapattagnak felajánl egy álláslehetőséget, melyet a diákok az Axiál Kft. -nél - a diák által kiválasztott telephelyén - tölthetnek be határozatlan idejű munkaszerződés mellett!

Második helyen végzett a KeményMAG csapatata (Szentannai Sámuel Református Gimnázium, Technikum és Kollégium- Karcag)

 • Csala DávidKeményMAG
 • Farkas Máté
 • Szabó Erik
 • Adamik István
 • Semsei Márk

 Felkészítő tanár: Simon Gyula

 

 

 

Nyereményeik:

 • A MEGFOSZ által felajánlott elektronikai és kisebb – nagyobb értékű szerszámkészletek.
 • Egy 1 napos szakmai nap egy MEGFOSZ tag felajánlásával
 • A MEGFOSZ tagok és az MKB Pénzügyi Csoport által felajánlott ajándékcsomagok.

A dobogó harmadik helyén pedig a SZAKISOKK (Jánoshalmi Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium – Jánoshalma) csapata végzett.

 • Wéber BalázsSZAKISOKK
 • Nagy József
 • Nagy József
 • Farkas Sándor
 • Zsámboki Szabolcs
 • Győri Balázs

 

Felkészítő tanár: Juhász Zoltán

 

Nyereményeik:

 • A MEGFOSZ által felajánlott elektronikai és kisebb – nagyobb értékű szerszámkészletek.
 • Egy 1 napos szakmai nap egy MEGFOSZ tag felajánlásával
 • A MEGFOSZ tagok és az MKB Pénzügyi Csoport által felajánlott tárgynyeremények!

A Legyél Te is agrárgépész! Országos Bajnokság JUNIOR versenyének első helyezettje a VépészTechnokraták (Kisalföldi ASzC Vépi Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium – Vép) csapata lett, akiket várunk szeretettel jövőre a LETIA OB versenyre is!

 • Varga LászlóVépész Technokraták
 • Papp Dávid
 • Soponyai Bálint
 • Bicsák Péter
 • Pető Dominik

Felkészítő tanáruk: Pathy Antal

 

Az ő nyereményük egy 1 napos szakmai nap egy MEGFOSZ tag felajánlásával, valamint a MEGFOSZ tagok és az MKB Pénzügyi Csoport által felajánlott tárgynyeremények!

 

 

Harsányi Zsolt a MEGFOSZ elnöke: „Gratulálok a döntőbe jutott csapatoknak és felkészítő tanáraiknak. Különösen dicséretes, hogy a pandémiával terhelt „nehezített pályán” is sikerült az indulóknak magas színvonalon teljesíteniük! Sajnos a szakemberhiány érinti a mezőgazdasági ágazatot csakúgy, mint több más ágazatot is, ezért a MEGFOSZ-nak továbbra is célkitűzése, hogy saját területén bevonzza a szakmába a pályaválasztás előtt álló diákokat. Próbáljuk a legkülönfélébb eszközökkel bemutatni az agrárgépészetben rejlő potenciált, ill. igyekszünk felhívni a fiatalok figyelmét erre a hosszú távon biztos megélhetést és tovább fejlődési lehetőséget nyújtó versenyképes hivatásra. Különösen nagy szükség van a korszerű technológiát gyakorlatban bemutató lehetőségekre ugyanúgy, mint a hivatástudatot erősítő, tanórán kívüli tevékenységekre, erre hivatott – többek között – a LETIA Országos Bajnokság is.

A következő tanévben is várjuk tehát a szakiskolák motivált tanulóinak jelentkezését és bízunk benne, hogy a járvány lecsengése, de főleg mindannyiunk jó egészsége a következő döntőn lehetővé teszi a személyes találkozást. Addig is vigyázzanak magukra, vigyázzunk egymásra!”

Bagdán Boglárka - Agrárminisztérium Agrárszakképzésért Felelős Helyettes Államtitkára, a zsűri elnöke: „Az idei évben is rendhagyó körülmények között kellett a Legyél Te is agrárgépész! Országos Bajnokság döntőjét megszervezni és levezényelni, de ennek ellenére is meg tudta őrizni a szakmaiságát.

Szeretném megköszönni az Agrárminisztérium nevében a versenyben résztvevő csapatok felkészültségét, sportszerűségét és részvételét, valamint hogy ők is alkalmazkodtak ehhez a helyzethez. Köszönet a MEGFOSZ-nak, hogy a helyzethez kiválóan alkalmazkodva idén is megrendezték a versenyt és idén is tudtunk győztes csapatot ünnepelni és tovább népszerűsíteni a szakmát és a hivatástudatot. Fontosnak tartom kiemelni, hogy nagyon jó, hogy a verseny folyamatosan megrendezésre kerül és ezt köszönjük a szervezőknek. Köszönjük azt is, hogy nem csak a tanórákon tudjuk átadni a szakmai ismereteket. Hisszük, hogy szükség van a tanórákon kívüli lehetőségekre, ahol szintén a korszerű technológiákat láthatják a diákok, ahogy azt a nyeremény céglátogatások során is. Kiemelkedő, hogy az idei évben már külön ösztöndíjat és állásajánlatot is kapott a nyertes csapat, amely szintén alátámasztja a verseny egyre nagyobb értékét és színvonalát. A jövőben is várjuk az agrárgépésznek tanuló diákok jelentkezését!”

Kis Pál a MEGFOSZ alelnöke és az Auditker Kft. ügyvezetője: „„Jó pap holtig tanul!” Fontos, hogy ennek a közmondásnak a tanúságát átadjuk a mai fiataloknak is. Olyan világtrend van a szakmában, hogy nem tudunk eleget tanulni. Nincs olyan szakember, aki átfogóan tudná ismerni a gépészetet, olyan új dolgok jelennek meg az egyes szegmenseken, hogy elég nyomon követni a változásokat, újdonságokat és egy-egy gép működését. Folyamatos tanulás vár ezekre a fiatalokra és ez a mostani verseny azt bizonyította, hogy Ők erre alkalmasak és képesek és megfelelő lelkesedéssel fogják az agrárgépész szakmát csinálni. Várjuk az ilyen lelkes és fiatal tehetségeket a szakmában és addig is sok sikeres tanult napokat kívánok nekik!”

Vály Judit az Euroleasing Zrt. vezérigazgatója: „Valamennyi kollégám nevében szívből gratulálok a győztes csapatoknak és a verseny valamennyi részvevőjének! Mi, az Euroleasingnél, az ország egyik vezető lízingvállalataként küldetésünknek tartjuk, hogy aktív szerepet vállaljunk az agrárszektor jövőjének formálásában, s ennek egyik legfontosabb, s egyben leghálásabb feladata a szakemberek következő generációjának edukációja és orientálása. Finanszírozóként az agrárszektorral napi és stratégiai szinten is szorosan együttműködve jó látni, hogy ez a fontos hivatás ma is milyen népszerű a fiatalok, a felnövekvő generáció körében. Szintén meg kell látnunk azt is, hogy mi is sokat tanulhatunk tőlük, hiszen az állandó változáshoz való rugalmas alkalmazkodásuk és a feladatokban a kihívásokat meglátó attitűdjük az élet minden területén a siker egyik kulcsa.

Simon Attila az MKB Bank Agrár és élelmiszeripari üzletág vezető agrárszakértője: „Az agrárium fejlődéséhez elengedhetetlen a fiatal generáció megfelelő képzése, ezért évek óta támogatjuk az olyan kezdeményezéseket, mint a LETIA Országos Bajnokság, amely remek alkalmat kínál a diákok tudásának szélesítésére, valamint a gyakorlatba történő átültetésére. Gratulálok minden résztvevőnek, mert a kiváló szakmai felkészültséget mi sem bizonyította jobban, mint a szoros és izgalmas verseny.”

Az idei évben is értékes nyeremények találtak gazdára a döntőben résztvevő csapatok között, de ami talán még ennél is fontosabb, rendkívül sok tapasztalattal lettek gazdagabbak a versenyben résztvevő diákok. A verseny során már az online fordulókban is a korábbinál nagyobb hangsúlyt fektettünk a feladatok szakmaiságára, azonban az elődöntő, valamint a döntő is rendkívül színvonalas szakmai vetélkedővé nőtte ki magát. Az Agrárminisztériummal és a MATE–val tavaly kezdődött egyeztetések dekralált célja, hogy ez a Bajnokság olyan szakmai verseny lehessen, amelyben nemcsak a nyeremények, de a szakmai fejlődés és a továbbtanulás lehetősége is motiválja majd a játékban résztvevő diákokat!

A döntő, illetve az egész verseny létrehozásában rendkívül fontos szerepe volt támogatóinknak, akiknek a Szövetség ezúton szeretne köszönetet mondani mind a szakmai támogatásért, mind a nyeremények felajánlásáért, valamint az online döntő megvalósításában nyújtott segítségükért:

Az Agárminisztériumnak, a „Legyél Te is agrárgépész!” programunkat támogató MKB Pénzügyi Csoportnak és a LETIA OB verseny médiatámogatójának az Agroinform Média Kft.-nek.

Köszönjük még a MEGFOSZ tagoknak, akik céglátogatással egybekötött szakmai napot ajánlottak fel a csapatoknak (Axiál Kft; KITE Zrt., Pap-Agro Kft.; Szal Agro Kft.) valamint köszönjük a tárgynyereményeket és nyereménycsomagokat a MEGFOSZ tagjainknak (Auditker Kft., Axiál Kft., Busa Bt., KITE Zrt.), valamint az MKB Pénzügyi Csoportnak.

Végül, de semmiképp sem utolsó sorban szeretnénk megköszönni a diákoknak és felkészítő tanáraiknak a Bajnokságban való részvételüket, a feladatok megoldásában nyújtott nagyszerű teljesítményüket, és azt a lelkesedést, amelyet végig a játék során tanusítottak.

A következő évben is várjuk azokat a motivált agrárgépész diákokat, akik elkötelezettek az agrárgépész hivatás iránt és szeretnék megmutatni tudásukat egy folyamatosan fejlődő szakmai versenyben!

 
Forrás: MEGFOSZ

Címkék: MEGFOSZ, Legyél Te is agrárgépész, Országos és Junior Bajnokság
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Két helyszín, két téma: Sikeres MEGFOSZ szakoktatói képzés

Az Agrárminisztérium és a Hermann Ottó Intézet által a tavalyi évben kiírt pályázat elnyerése után idén második ...