TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,11
USD: 359,51
CHF: 404,72
GBP: 464,38
Hirdetés
Már pályázható az őshonos állatfajták megőrzését segítő támogatás

Már pályázható az őshonos állatfajták megőrzését segítő támogatás

Hírek - 2022.01.04

A világ is, és Magyarország is felismerte, hogy fontos az őshonos állatfajok védelmében meghozott rendelet. 2010 utáni jogszabályok segíteni igyekeztek a ritkaságszámba menő őshonos állataink szaporodásában, fenttarthatóságuk megkönnyítésében, természetes élőhelyük kialakításában.

Számos jogszabály sem elég ahhoz, hogy az őshonos állatfajták ne csak fennmaradjanak, hanem bővüljenek és erősítsék a magyar agráriumot.

Az őshonos haszonállatfajtáink megőrzése állami feladat, de olyan együttműködésre van szükség a szakemberek és a gazdák, között, amely csak a partnerségen alapulhat. E kapcsolatnak köszönhető, hogy ezek az őshonos állatfajták az ország legfontosabb jelképei közé emelkedtek, számos látogatót ide vonzva, plusz bevételhez juttatva a környékbeli vállalkozókat is.

Vigyáznunk kell hagyományainkra, hiszen olyan nemzeti értékről beszélünk, amelyre áldozni kell, különben eltűnik.

2022. január 3. és 2022. január 31. között pályázhatnak a gazdálkodók az új „A védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának in situ megőrzése” elnevezésű felhívásra.

A felhívás célja az alacsony létszámú védett őshonos, veszélyeztetett mezőgazdasági és fajtarekonstrukció alatt álló mezőgazdasági állatfajták életképes állományának fenntartása azok természetes helyén, a fajták hagyományos tartási, takarmányozási körülményei között – jelentette be az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Feldman Zsolt kiemelte, hogy az elérhető támogatás mértéke támogatott fajtánként – a korábbi támogatáshoz képest – átlagosan 50%-kal nőtt.  A kötelezettségvállalási időszak 2022. január 1-jén indul és 2024. december 31-ig tart. A támogatáshoz 2023. januárjában is lehet majd csatlakozni, a 2023-ban pályázók számára szintén 2024. december 31-ig tart majd a kötelezettségvállalási időszak – közölte Feldman Zsolt.

Az államtitkár jelezte, a támogatható fajták köre az eddigiekhez képest a fekete mangalica sertés, az akhal-teke és a muraközi ló, valamint a kárpáti borzderes szarvasmarha fajtákkal bővül. A magyar merinó juhfajta esetén kizárólag az „A” és „a” főtörzskönyvbe sorolt egyedek vonatkozásában lehet támogatási kérelmet benyújtani – hívta fel a figyelmet.

A támogatás korábbi években megismert struktúrája megmaradt – tette hozzá az államtitkár.

A pályázati felhívás részletei a www.palyazat.gov.hu oldalon ismerhetők meg.
Forrás: AM Sajtóiroda

Címkék: támogatás, pályázat, őshonos állatfajták
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Megmenthető lenne a hazai bogyósgyümölcs-termesztés

Annak ellenére, hogy a fogyasztók és a feldolgozóipar részéről is lenne igény a bogyós gyümölcsökre, a hazai ...