A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis Green Max

Gond van Romániában is, leáll a régió nagy műtrágyagyártója

Gond van Romániában is, leáll a régió nagy műtrágyagyártója

Hírek - 2021.12.09

Megkezdte a leállás előkészületeit Románia legnagyobb műtrágya-előállítója, a Marosvásárhely határában működő Azomures. Ha nem gyártanak, az hatással lehet a régiós piaci árakra.

Gond van Romániában is, leáll a régió nagy műtrágyagyártója


A földgáz és a villamos energia egekbe szökött ára miatt szánta el magát erre a lépésre a cég – adta hírül a román Hotnews hírportálra hivatkozva a napi.hu. Az Azomures a közleményében megerősítette, hogy a szállítók már olyan magas árat számítanak fel a fő nyersanyagnak számító metángázért, hogy fenntartható módon jelenleg nem folytatható a gyártási tevékenység.

A leállás egyelőre nem érinti hátrányosan a dolgozókat, az Azomures igazgatótanácsa jóváhagyta, hogy ne kerüljön sor elbocsátásokra. Egy kis átszervezéssel próbálják orvosolni a gondokat, a normál munkaidő megmarad, csak előrehozzák a hideg időszakban elvégezhető karbantartási munkákat.

A kritikus berendezéseket üzemben tartják, és folytatják a fejlesztési projekteket, mert bíznak a mihamarabbi újraindulásban. Arra számítanak, hogy január és február lesz a kritikus időszak, azt kell átvészelniük, bár a gázpiac bizonytalan helyzete miatt 2022 első negyedévében is rendkívüli időszakkal kalkulálnak.

A jelenlegi energiapiaci válság nemcsak Európában van hatással a műtrágyaiparra, hanem világszerte. Kína, Oroszország, Törökország és Egyiptom is korlátozta például az exportot, mindez pedig a visszafogott helyi termeléssel együtt tovább súlyosbíthatja az európai mezőgazdaság gondjait. Az Európai Bizottság ugyan elismerte a műtrágyaipar szerepét a kontinens élelmezésbiztonságának biztosításában, de a szükséges intézkedések meghozatalát az egyes tagállamokra bízta.

 


Címkék: műtrágya, mezőgazdaság, románia, válság, gyár, leállás

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...