TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 615 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,75
USD: 364,04
CHF: 411,3
GBP: 459,82
Hirdetés
Gond van Romániában is, leáll a régió nagy műtrágyagyártója

Gond van Romániában is, leáll a régió nagy műtrágyagyártója

Hírek - 2021.12.09

Megkezdte a leállás előkészületeit Románia legnagyobb műtrágya-előállítója, a Marosvásárhely határában működő Azomures. Ha nem gyártanak, az hatással lehet a régiós piaci árakra.

Hirdetés

A földgáz és a villamos energia egekbe szökött ára miatt szánta el magát erre a lépésre a cég – adta hírül a román Hotnews hírportálra hivatkozva a napi.hu. Az Azomures a közleményében megerősítette, hogy a szállítók már olyan magas árat számítanak fel a fő nyersanyagnak számító metángázért, hogy fenntartható módon jelenleg nem folytatható a gyártási tevékenység.

A leállás egyelőre nem érinti hátrányosan a dolgozókat, az Azomures igazgatótanácsa jóváhagyta, hogy ne kerüljön sor elbocsátásokra. Egy kis átszervezéssel próbálják orvosolni a gondokat, a normál munkaidő megmarad, csak előrehozzák a hideg időszakban elvégezhető karbantartási munkákat.

A kritikus berendezéseket üzemben tartják, és folytatják a fejlesztési projekteket, mert bíznak a mihamarabbi újraindulásban. Arra számítanak, hogy január és február lesz a kritikus időszak, azt kell átvészelniük, bár a gázpiac bizonytalan helyzete miatt 2022 első negyedévében is rendkívüli időszakkal kalkulálnak.

A jelenlegi energiapiaci válság nemcsak Európában van hatással a műtrágyaiparra, hanem világszerte. Kína, Oroszország, Törökország és Egyiptom is korlátozta például az exportot, mindez pedig a visszafogott helyi termeléssel együtt tovább súlyosbíthatja az európai mezőgazdaság gondjait. Az Európai Bizottság ugyan elismerte a műtrágyaipar szerepét a kontinens élelmezésbiztonságának biztosításában, de a szükséges intézkedések meghozatalát az egyes tagállamokra bízta.

 

Címkék: műtrágya, mezőgazdaság, románia, válság, gyár, leállás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

2024 hala a réticsík – Ismerjük meg közelebbről!

Gondolta volna, hogy a réticsík Európában valószínűleg az első hal volt, amelyet különböző edényekben tartottak a ...