TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,02
USD: 358,44
CHF: 407,46
GBP: 454,86
Hirdetés
Ne csak álmodozzon róla! Lehet kevesebb műtrágyával több kukoricája

Ne csak álmodozzon róla! Lehet kevesebb műtrágyával több kukoricája

Hírek - 2021.11.19

A jelenlegi nitrogén- és energiaárak miatt a nagy termés és termésbiztonság mellé felsorakozott a tápanyag-hasznosító képesség is mint fajtaválasztási szempont. A Marton Genetics kukoricahibridjei bizonyítottan a legjobbak között vannak mindhárom tulajdonságban, és a vetőmaghoz termesztéstechnológiát is ajánlunk.

Hirdetés

Jobb tápanyag-hasznosító kukoricahibridek nemesítése a Marton Genetics nemesítőinek egyik legfontosabb feladata. A nemesítési irányok, célok egyike, hogy a jó kukorica hozam a kevesebb műtrágya felhasználás ellenére is realizálható legyen. A hatékony és gazdaságos kukoricatermesztés minden gazdálkodó végső célja. A hatékonyság és a jövedelem növelésének többféle módja és agrotechnikai eszköze van.

A kukorica nagy tápanyagigényű növény, 1 tonna szemterméshez a hozzátartozó vegetatív részekkel együtt az alábbi mennyiségű tápelemeket vonja ki a talajból:

N: 20–28 kg/t;
P2O5: 11–22 kg/t;
K2O: 18–26 kg/t.

Nagy figyelmet kell fordítani a hibridek eltérő műtrágya-reakciójára és tápanyag-hasznosítására, a termőhelyi adottságokra, ami egyedi, termőhely- és hibridspecifikus termesztéstechnológiával használható ki.

A martonvásári tartamkísérletek bizonyították, hogy a kukorica monokultúrás termesztésben nagyobb adagú N-műtrágyával nagyobb mértékű termésszint-emelkedés érhető el, míg a vetésváltás esetében egy kisebb mértékű kezelés is képes nagyobb termésátlag elérésére.

A hibridek tápanyag hasznosító képessége kulcskérdés. Fontos, hogy a termelők alacsonyabb költségszint mellett is eredményes termés legyenek képesek elérni egy-egy jól megválasztott hibriddel.

„Legjobb a legjobbak között”, leginkább ezzel jellemezhető az új Mv 352 (FAO 350) hibridünk, ami minden évjáratban megállja a helyét. Bőtermő és aszálytűrő hibrid. Az aszállyal szemben nagy előnye mélyre nyúló gyökérzete és zöld száron érése. Kiváló hidegtűrőképessége és erőteljes csírázóképessége biztosítja gyors kezdeti fejlődési erélyét. Május eleji vetés esetén már október első dekádjára elérheti a technikai érettséget. Rendkívül jó termőképesség és termésbiztonság jellemzi. Termésszintje a FAO 300 csoport második felére jellemző, de FAO300 eleji betakarításkori nedvességtartalommal. Nagy termés alapja a vastag 18-20 szemsoros csövek, mélyen ülő szemek. Kiváló szem-csutka arány. Igen gyors vízleadás jellemzi. Gyengébb években akár 10-11 t/ha termést is produkál. Intenzív technológiában nettó szemtermése könnyen eléri a 14 t/ha-t. Kiváló kalászos elővetemény, nem hagy nagy szártömeget. Gyors vízleadása révén éréscsoportjának egyik első aratásra kész hibridje. Versenyképes ajánlat a korai nagy teljesítményre képes hibridek között!

 martongdebrecen

Mv 352 hibrid állomány – Debrecen Látókép 2021.06.02. (vetés: 2021.04.20)

A klímaváltozás, az utóbbi évek időjárás okozta szélsőségek, az esetlegesen fellépő vízhiány miatt, de hatékonysági és környezetvédelmi szempontból is elegendő az N 120 kg/ha, P2O575 kg/ha, K2O: 90 kg/ha hatóanyag, amely a napjainkban termesztett hibrideknél az agroökológiai optimum NPK tápanyagot jelenti, azt a tápanyagmennyiséget, amellyel átlagos évjáratban megfelelő agrotechnikai színvonal mellett a termésmaximumot el lehet érni. Ezt az Mv 352 hibridünk is igazolta, melyet az 1. ábrán szemléltetünk.

martongtabl

1. ábra: Mv 352 szemtermése kijuttatott N hatóanyag függvényében, öntözetlen körülmények között, Martonvásár (2020)

 

martongmv32

A Marton Genetics portfólió legőjabb tagja az Mv 352 (FAO 350) hibridünk

A Marton Genetics és a Mikro-Vital közös fejlesztési kísérleteinek köszönhetően még biztonságosabbá tudjuk tenni a kukorica termesztést a gazdálkodók számára. Az évente újdonságokat tartalmazó kukorica portfóliónk mellé a hibridek kapcsán egyre több, a biztonságos és kiszámítható termésszintek eléréséhez szükséges lehetőséget kínálunk termelőink számára.

martongmvsup

Az idei év újdonsága - a kalászos vetőmag szezonban már nagy sikert aratott – az MV-Supary alkalmazása a hibridkukorica vetőmagokon.

A fejlesztési kísérleteket megelőzően az MV-Supary életre hívásának célja annak a problémának a kezelése, hogy egy olyan hatékony, effektív, erős ellenálló képességgel rendelkező mikroorganizmusokat alkalmazzunk, amelyek szélsőséges környezeti körülmények között is kijuttathatóak melyek eddig meggátolták a felhasználásukat.

A talajbaktérium készítmények általában olyan törzseket is tartalmaznak, amelyek nem képesek endospórát képezni. Ezért az ilyen készítmények felhasználása nagyobb körültekintést igényel. Ennek megoldására endospórát képző rendkívül ellenálló törzseket kerestünk, amelyek túlélik a szárazságot, a magas hőmérsékletnek a szélsőséges körülményeket, keverhetőek más csávázószerekkel tápanyaggal látják el a növényeket és biológiai védelem útján visszaszorítják a növénypatogéneket.

A kimagasló alkalmazkodó képességnek köszönhetően a felhasználása is egyszerűsödött, nem szükséges speciális eszközök beszerzése, egyszerűen a mag csávázásánál alkalmazott szerekkel együtt csávázógéppel felhordjuk a mag felületére.

martongkukorica gyökér

MV-Supary-val kezelt mag a vetést követő 12. napon – Bábolna 2021.

Hogyan segítik a baktériumok a növény növekedését? (direkt és/vagy indirekt mechanizmusok):

  • Ásványi anyagok mobilizálása, nitrogén kötés, tápanyagellátás fokozása.
  • A talajban lévő kórokozók visszaszorítása (sziderofór, antibiotikum, verseny a tápanyagért, helyért, indukált szisztémás rezisztencia /ISR/)
  • A növények stressztűrésének javítása (szárazság, só, stb.)
  • Növényi hormon termelése (indolecetsav…)
  • Növényi hormonszint szabályozás (etilén: 1 aminociklopropán-1-karbonsav deamináz /ACCD/)

A kezelések hatására erőteljesebb növényeket kaptunk, egyöntetűbb lett a kelés és az egyedfejlődés, nagyobb gyökértömeget érhetünk el és jobb tápanyag áramlást tudunk biztosítani a növényeinkben.

martongMV Bábolna

MV-Supary hatása Talabor hibridkukoricán 2021. 06. 04.  – Bábolna (vetés: 2021.04.26.)

A magcsávázásos felhasználást a MV-Supary előbbiekben felsorolt pozitív hatása és kimagasló alkalmazkodó túlélőképessége teszi lehetővé. A baktérium készítmények kijuttatásakor elsődleges szempont, hogy a maghoz legközelebb, a csíranövény környezetébe legyen kijuttatva, itt a gyökérfelületet kolonizálva tudják kifejteni kedvező hatásukat. Robbanás szerű gyökértömeg növekedést eredményeznek. Így a kijuttatott tápanyagok jobban hasznosulnak, egészségesebb és homogénebb lesz a növényállomány.

martongzalacsany

MV-Supary növény kondicionáló hatása TALABOR hibridkukoricán 2021.06.23. – Zalacsány (vetés: 2021.05.04.)

 

martongmsajoivanka

Mv 352 hibridkukorica gyökér állapota betakarítás előtt – Sajóivánka 2021.10.03.

Az MV-Supary-ban található törzsek endospórát képeznek ezáltal válnak igazi túlélőkké. A fermentációs folyamat végén a kiszállított készítményben vegyesen található vegetatív és spórás állapotban lévő baktériumok. A csávázást követően optimális környezetbe érkezve a spórák is kicsíráznak és osztódásnak, szaporodásnak indulnak, ezáltal kifejtik hatásukat.

Amennyiben a csávázást követően a környezeti tényezők, (hőmérséklet, nedvesség, savas közeg…) nem megfelelő, A spórásodott mikróbák sértetlenek maradnak és mindaddig ebben az állapotban maradnak amíg a körülmények nem teszik lehetővé a szaporodásukat.

Az alkalmazott 3 törzs egymást erőssítő tulajdonságokkal rendelkeznek. Védik a csíranövényeket a patogének káros hatásaitól, serkentik a gyökeresedést, mobilizálják a tápanyagokat, a szármaradványra tápanyagként tekintenek.

martongmvcsof1

MV-Supary hatása a csövek fejlődésére, termékenyülésre (2021)

 

martrongmvcsof2

MV-Supary hatása a csövek fejlődésére, termékenyülésre (2021)

A Marton Genetics kiemelt célja, a termelőket minőségi vetőmagokkal kiszolgálni, azonban nagyon fontos, hogy a kedvezőtlen időjárás miatt várható terméskiesés lehetőségét is minimalizáljuk, a termelési költségek meredek emelkedését pedig olyan hibridek és technológiai eszközök ajánlásával szorítsuk vissza, melyek biztos és eredményes termelést tesznek lehetővé. Emiatt a kínálatunkban felsorakoztatott hibridek kiváló tápanyagreakcióval rendelkeznek, amelyhez párosítjuk az MV-Supary talajbaktérium igazolt jótékony hatását, mely a legszélsőségesebb körülmények között is életet ad a növénynek, ideális választás meleg és száraz klimatikus körülmények közötti felhasználásra ezáltal nyújt kimagasló termésbiztonságot és terméseredményt.

Keressék Kollégáinkat bizalommal, az ország egész területén.

www.martongenetics.com/kapcsolat

https://mvsupary.hu/

Címkék: kukorica, Marton Genetics
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A Nébih keresi meg az eGN adategyeztetésben érintett ...

Február 15. éjfélig lehetett feltölteni a gazdálkodási naplókat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ...