TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,02
USD: 358,44
CHF: 407,46
GBP: 454,86
Hirdetés
A mezőgépipar a vidék ipara – 30 éves a MEGOSZ

A mezőgépipar a vidék ipara – 30 éves a MEGOSZ

Hírek - 2021.10.25

Tudta, hogy a magyar mezőgépipar olyan értékben termel gépeket évente, mint amennyit hazánkban új agrárgépekre költenek? És azt, hogy a termékei 80 százaléka külföldön talál gazdára? Gondolta volna, hogy a mezőgépipar lényegében a vidék ipara, hiszen a termelés 97 százaléka nem a központi régióban folyik?

Hirdetés

Mindezekről is szó esett a fennállása 30. évfordulóját ünneplő MEGOSZ (Mezőgépgyártók Országos Szövetsége) jubileumi rendezvényén, amelyet október közepén tartottak a lajosmizsei Geréby Kúriában, prominens meghívottak körében. A szövetség elnöki posztját 2019 óta betöltő Csanádi Tamás arról beszélt nyitó előadásában, hogy miért van szükségünk erős mezőgépiparra. Felidézte, hogy Lábassy János kovácsmester Törökszentmiklóson a 19. század közepén nagyjából akkor készítette el első ekéjét a magyar gazdáknak, amikor Amerikában egy bizonyos John Deere nevű kovácsmester létrehozta a saját műhelyét. Az iparág tehát Magyarországon is régi hagyományra tekint vissza, egyik csúcsát pedig az 1968–70-es gazdasági mechanizmusváltás időszaka jelenti, amikor dinamikusabb fejlődésen ment keresztül az innovatív nyugati technológiák felé nyitással. Ez nemcsak a mezőgazdasági termesztés- és termeléstechnológiában, de a mezőgépipar gyártástechnológiájában is lejátszódott. A hazai vállalatok széles körben elkezdtek kooperálni a nyugati gyártókkal, miközben más gépipari ágaknál mindez csak a rendszerváltás után következett be.

Csanádi Tamás szerint napjainkban a digitalizáció, a gépek felokosítása jelenti a legnagyobb kihívást, illetve a célorientált beavatkozás elvégzése az összegyűjtött adatok alapján. A fejlődéssel pedig csak egy erős gépipar tud lépést tartani, ennek pedig már megvannak a jelei idehaza is, hiszen idén a 200 milliárd forintot is meghaladhatja a gépipar kibocsátása. A gyártók között sok a családi tulajdonú kis és közepes vállalkozás, amelyek munkájában már az Y és Z generáció is részt vesz. A MEGOSZ célja az, hogy a hazai cégek között erősítse az együttműködést, mégpedig arra törekedve, hogy a kutatás-fejlesztés termékpályák mentén, közösen, ne pedig elszigetelten történjen. A szövetség 2022 elejére mezőgépészeti fórumot tervez a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen (MATE), ahol egyebek mellett az oktatással, kutatással való együttműködésről, illetve a digitális technológiafejlesztésről esik majd szó.

Az évfordulós rendezvényen szót kapott Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) elnöke is. Az iparág jövőre előretekintve kiemelte, hogy a gyártók már ma azon gondolkodnak, hogyan hagyhatnák ki az embereket a gépek közvetlen irányításából. Ez az idő részben már napjainkra is elérkezett, hiszen az erő- és munkagépek 8 mm pontosságú visszatérésre, önálló munkavégzésre képesek. A csúcseszközökben pedig rengeteg hazai gyártású részegységgel találkozhatunk, és hogy ez a trend ne szakadjon meg, ahhoz sok agrárgépészre van szükség. Óriási kihívás vonzóvá, szexivé tenni a szakmát a fiatalok számára, hogy magyarországi továbbélését biztosítsák.
Az innovációval foglalkozott Lepsényi István, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) miniszteri biztosának előadása is. Kiemelte, hogy a folyamatos fejlesztés, újítás a mezőgépipar lelke, de az ágazatnak emellett az energiafelhasználásból eredő kihívásokkal is meg kell küzdenie. A jövővel kapcsolatban a hidrogént tartja ígéretes energiaforrásnak, ugyanis ennek szélesebb körű alkalmazásával tudjuk csak elérni a század közepére kitűzött klímacélokat. Mindezzel együtt a hidrogéntechnológia teljes folyamata rengeteg fejlesztést igényel, kezdve onnan, hogyan állítsuk elő napelemparkokból, biomasszából, nukleáris energiából, de a tárolása, szállítása, felhasználási módja is kidolgozásra vár még. Az agráriumban a közlekedés, műtrágyagyártás és egyéb vegyi folyamatok során veszik majd elsősorban hasznát, és várhatóan a jelenlegi évi 150 ezer tonnás felhasználás rövidebb távon a tízszeresére fog növekedni Magyarországon.

A rendezvény résztvevőit Nagy István agrárminiszter is köszöntötte. A tárcavezető elmondta, hogy a mezőgazdasággal kapcsolatban rengeteg elvárás fogalmazódik meg: legyen zöld, és állandóan számon kért feladata, hogyan tud vigyázni a talajra, megőrizni a vizet, kevesebb vegyszerrel dolgozni, valamint reagálni a gyors környezetváltozásra. Mindez a mezőgépipartól is függ, ezért fontos, hogy a következő korosztály szintén elkötelezze magát az ágazat mellett.
Szerző: AgrárUnió

Címkék: MEGOSZ, mezőgépipar
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

PÖTTINGER TEGOSEM – egy tartály, többféle géphez

A PÖTTINGER TEGOSEM tartálya, gépeik széles választékával kompatibilis. A TEGOSEM segítségével a talajművelés, a ...