TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 604 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 380,17
USD: 348,84
CHF: 399,18
GBP: 441,91
Hirdetés
Telefonálni traktorvezetés közben? Négyszeres esély a balesetre

Telefonálni traktorvezetés közben? Négyszeres esély a balesetre

Hírek - 2021.09.08

A közúton haladó traktorosok és a többi járművezető között gyakran alakulnak ki nézeteltérések amiatt, hogy az erőgépek kezelői telefonálás miatt nem koncentrálnak teljes egészében a közlekedésre. Természetesen ez fordított esetben még sűrűbben előfordul, ugyanakkor a mezőgazdasági gépek figyelmetlen vezetése jóval több veszélyt rejt magában.

A nyári betakarítás időszakától kezdve világszerte megsokasodnak a traktorok, kombájnok által okozott balesetek. Ezek egy része abból adódik, hogy a lassú járművek gyakrabban bukkannak fel a közutakon, másrészt pedig azok kezelőinek is elkalandozik néha a figyelme. Ez különösen a fiatalabb generációkra jellemző, de természetesen nem lehet csak korosztályos problémának tekinteni.

„A nővérem vezette a kocsinkat éppen, amikor felbukkant előttünk egy traktor. Furcsa volt, hogy gyakran áthajtott a másik sávba, és a szembejövőket néha az árokba kényszerítette. Alkalmanként maga is letért az útról, hogy aztán sarat és kavicsokat hozzon vissza magával az aszfaltra. A kezelő legfeljebb a húszas évei elején járhatott, és persze telefonált, ki tudja, mióta már. A traktorok tulajdonosait egyáltalán nem érdekli, hogyan vezetik a gépeiket a közutakon?” – kérdezett rá egy írországi Facebook-kommentelő egy olyan dologra, ami – nyugodtan mondhatjuk – globális problémának tekinthető.

A hatóságok szerint a vezetés közbeni mobiltelefon-használat négyszer nagyobb esélyt jelent a balesetek bekövetkeztére. A kihangosítás természetesen sokat javít a helyzeten, de a figyelem elterelődése a több tonnás gépek vezetése közben akkor is rendkívül veszélyes. A magyarországi közlekedési szabályok szerint a járművezetők „menet közben kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhatnak”, még a vállukkal a fülükhöz szorítva sem. Aki a szabályt megszegi, az 10 ezer forintos helyszíni bírságra és 3 büntetőpontra számíthat, de szabálysértési eljárásban 20 ezer forintra is felmehet a büntetés. Egy felmérés szerint mindezek ellenére a magyar járművezetők 84 százaléka nem tartja be a telefonozásra vonatkozó előírásokat, pedig a karambolok 20–30 százaléka figyelmetlenségből következik be.Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio

Címkék: traktor, baleset, közlekedés, közút, figyelmetlenség, mobiltelefon
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Jön az európai húsadó? – Miért ne dőljünk be ennek a ...

Újra erőre kapott a húsellenes narratíva Brüsszelben. Nemrég az Európai Bizottság egyik tudományos főtanácsadója ...