TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Az ültetvényes gépesítési piac speciális megoldásai

Az ültetvényes gépesítési piac speciális megoldásai

Hírek - 2021.09.07

A gyümölcsösöknek idén sem kedvezett eddig az időjárás. Ez leginkább a barack és más hasonlóan korai virágzású fajokat érintheti, de vannak más problémák is, amik megoldásra szorulnak az ültetvényes ágazatokban.

Az ültetvényes rendszerben termelőknek (gyümölcsösök, szőlészetek) - a mezőgazdaság más területeivel ellentétben - nagyon sok esetben speciális eszközökre van szükség az őket érintő problémák megoldására. Tavaszi fagykárokat fagyvédelmi gyertyákkal vagy fagyvédelmi esőztető öntözéssel, vagy a cseresznyerepedést repedés elleni szerekkel vagy eső ellen védő takaró fóliával próbálják megelőzni. A gépek és az azokat kezelő dolgozók hatékonysága pedig legalább olyan fontos, mint a termés jó minőségét megőrző befektetések. Ezt a területet érintő problémák közül kiemelkedik az, hogy a piacon megjelenő gépek, traktorok számos alkalommal feleslegesen túl vannak bonyolítva - ezzel kockáztatva hosszútávú üzembiztosságukat. Továbbá másik problémát jelentő tényező lehet hosszútávon, hogy a speciális ültetvénytraktorok fülkéi rá vannak süllyesztve a hajtóművekre, emiatt jellemzően egy 25-30 cm magas hajtóműalagút van a fülke közepén. Ez azzal jár együtt, hogy a kezelő számára nehezen változtathatóvá válik a testtartása, sokszor ugyanabban a pozícióban marad az egész munkanap során.

Ezekre a problémákra megoldást megtalálni egészen egyszerű. Léteznek a piacon olyan gépek, amik megoldást nyújthatnak ezekre a problémákra. Ilyen például a Kubota M5 Narrow, tehát keskeny nyomtávú szériája, ami ültetvényhasználatra kifejezetten alkalmas. Ez ebben az esetben azt jelenti, hogy minden modell terhelés alatti irányváltóval felszerelt, mechanikus váltóval és mechanikus hidraulikavezérléssel rendelkezik. Kiemelendő, hogy a hajtóművek, illetve a traktor oldalán és alján semmiféle sérülékeny elem nem helyezkedik el. Nincs rajta mágnesszelep, szenzor, kábel vagy bármilyen alkatrész, amit letéphet egy gally, vagy fadarab, ezzel is biztonságosabbá téve a működést. Ezek a gépek csak úgy, mint az összes többi a Kubota márka kínálatában végtelenül egyszerűek és azt tudják, ami ezekkel a modellek szemben elvárás. Ezeket az elvárásokat viszont kiválóan teljesítik, de semmivel nem tudnak többet annál, mint amennyire szükség van.

Az ültetvényes gépesítési piac speciális megoldásai
A Narrow széria kifejezetten keskeny nyomtávú alkalmazásra lett fejlesztve

A hajtóműre ültetett fülke miatti kényelmetlenségre megoldás lehet a síkpadlós vezetőfülke. A Kubota egyedülállóan csak síkpadlós vezetőfülkével gyárt keskeny nyomtávú traktorokat. Ez a fordulatszámmemória használatával együtt lehetővé teszi, hogy a kezelő egy hosszú műszak alkalmával többször testhelyzetet tud váltani, könnyebben meg tud fordulni, hátranézni, könnyebben ellenőrizheti a munkagépet. Emiatt biztonságosabb, és kevésbé fárasztó lesz a munkavégzés.

Az ültetvényes gépesítési piac speciális megoldásai
A Narrow széria vezetőfülkéje belülről

Továbbá a Kubota Narrow szériák egy egyedülálló fejlesztéssel rendelkeznek, ami különösen jól jön az ültetvényes munkáknál: ez a "Bi-speed" kormányzás. Ez a speciális technológia a gépet egyedülállóan mozgékonnyá teszi, ugyanis forduláskor meggyorsítja az első hajtást, így bekapcsolt összkerékhajtásnál nem tolja a traktor elejét, hanem elhúzza. Emiatt például egy gyümölcsösben képes arra, hogy egyik sorból a másikba közvetlenül átforduljon.

Az M5 Narrow szériák fülke nélküli, bukókeretes, illetve klimatizált, túlnyomásos vezetőfülkével rendelkező modellben is elérhetőek, amihez nagy teljesítményű légkondicionáló berendezés jár, valamint igény esetén aktív szénszűrő. Minimális szélességük 1300-1650 mm között variálható abroncsmérettől függően. 2 méretes szőlő sortávolsághoz például népszerűek a 360 mm abroncsszélességgel 1450 mm teljes szélességgel rendelkező gépek. A széria alapfelszereltségéhez tartozik a frontsúlygarnitúra, légrugós vezetőülés, rádió, hátsó ablaktörlőmosó é s a lengő vonórúd, viszont opciós tételként elérhető szinte bármilyen kiegészítő: akár homlokrakodó, elektromos működtetésű oldalsó kiadószelepek, vagy akár a TÁVTRAK 2 rendszer.

Az ültetvényes gépesítési piac speciális megoldásai
A Narrow széria bukókeretes változata

A TÁVTRAK 2 egy olyan távirányító rendszer, amely alkalmas arra, hogy például gyümölcsrázáskor egy kezelő kezelje a teljes gépkapcsolatot. A rázógéppel emiatt pontosabb, gyorsabb munkát tudnak végezni úgy, hogy jelentősen csökken a balesetveszély és tulajdonképpen a traktorkezelő ilyen helyzetekben feleslegessé válik. Metszőkocsi üzemeltetésnél szintén pontosabb munka végezhető, illetve szintén feleslegessé válik a traktort vezető, mivel a metszőkocsiról tudják irányítani a traktort.

A fent említett megoldásokból jól látszik, hogy a Kubota foglalkozik a gazdák tapasztalataival és véleményével. Nem véletlenül ez a legnépszerűbb Kubota széria a hazai piacon, nagyon kedvelik a szőlő-és gyümölcstermesztő gazdák. Ezekre a szériákra 2021-től elérhető az 5 éves teljeskörű gyári garancia.

Címkék: traktor, Kubota, ültetvény, Két-Kata Kft. , Narrow, ültetvénytraktor, gépesítési piac, TÁVTRAK
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A sebesség minden, csak nem állandó

Maximalizálja körforgója potenciálját