BactoFil® Kalászos az őszi kalászosok termesztés technológiájában

2021.08.30

Az őszi kalászosok vetésterülete hagyományosan a legmagasabb a hazai termesztési szerkezetben -köszönhetően a Kárpát medence éghajlati és talajadottságainak-, amely évről-évre meghaladja az egy millió hektárt. Ebből adódóan a gazdálkodók folyamatos törekvése a kenyérgabonák mennyiségi és minőségi paramétereinek minél magasabb szintű elérése.

BactoFil® Kalászos az őszi kalászosok termesztés technológiájában


A hosszú vegetációs idő alatt még a folyamatosan javuló genetikai potenciálban lévő lehetőségeket is nagyon sok tényező befolyásolja. Ezért a növénytermesztők legfontosabb feladata a évjárati körülményeknek megfelelően a növények számára a lehető minél optimálisabb feltételek kialakítása, amelyben a legnagyobb figyelmet a talajra kell fordítani.

Ne feledkezzünk meg róla, hogy a talaj egy élő rendszer, amelyben okszerű talajműveléssel biztosítható a növények hiánytalan, egyöntetű kelését lehetővé tevő magágy. Azonban a vegetáció során a terméseredményeket jelentős mértékben meghatározó „talajhatásokat” a mechanikai módszereken túl kiemelten fontos biológiai módszerekkel pl. BactoFil® Kalászos talajoltó mikrobiológiai készítménnyel is támogatni, ami hatékonyabb nitrogénkötést, jobb foszfor- és káliumfeltárást biztosít, intenzívebbé teszi a biológiailag akítv anyagok (hormonok, vitaminok stb.) termelődését. Emellett a talajszerkezet javul, gyorsabb csírázást, erőteljesebb gyökérfejlődést érhetünk el.

A BactoFil® Kalászos-ban lévő asszociatív törzsek a talajban megtelepednek, majd kolonizálnak a növények gyökereivel, számos ponton támogatva azok életfolyamatait. Kedvezően hatnak a talaj tápanyagellátó-, és vízgazdálkodó képességére.

A BactoFil® Kalászos alkalmazásának előnyei:

  • Hormontermelés

A készítményben lévő baktériumtörzsek növényi hormonokat (főleg auxint) szintetizálnak, amelyek nagymértékben segítik a gabonanövények csírázását, a gyors és egyenletes kelést. A kifejlődő mélyre hatoló sűrű gyökérzetnek köszönhetően az őszi kultúrák télállósága jelentősen növekszik. A stresszhatások elviselése javul.

  • Tápanyagfeltárás a talajból, növényi maradványokból - humuszképzés

A növények számára nehezen hozzáférhető a talaj ásványi szerkezetéhez kötött foszfor és káliumot oldhatóvá, valamint a növényi maradványokban lévő tápanyagokat is felvehetővé teszi. A légköri nitrogén kötésével serkenti a talaj mikrobiális folyamatait.

agrobio1

  • Biokontroll hatás

A BactoFil® termékek használatával jelentősen csökkenthető a talajban lévő kórokozók gombák fertőzése. A baktérium törzsek lebontják a kórokozók életterét, és az általuk termelt biokémiai anyagoknak (sziderofórok) köszönhetően gátolják pl. a fuzárium gombák szaporodását.

  • Talajszerkezet javulás

Második-harmadik év használata után talajszerkezet javulást eredményez, amely a talaj vízmegtartó képességének javulásában, jobb művelhetőségében figyelhető meg.

agrobio2

  • Biokontroll hatás

Az első lépés a kórokozó fonalas gombák (pl. fuzárium) életterének csökkentésében. A BactoFil® Kalászos használatával jelentősen csökkenthetők a talajban lévő kórokozók és fertőzésük (lásd diagram). A készítményekben lévő baktériumtörzsek lebontják a kórokozók életterét és tápanyagforrását jelentő növénymaradványokat. Továbbá felveszik előlük az életfolyamataikhoz nélkülözhetetlen vasionokat (Fe3+) és olyan anyagokat termelnek, amelyek gátolják a kórokozók szaporodását, ezzel szignifikánsan csökkenthetjük a talajból eredő fertőzési nyomást.

agrobio3

Az BactoFil® Kalászos 1 l/ha-os dózisban, hektáronként 20-60 l vízben kijuttatva a talajra permetezve és azonnal bedolgozva, vagy vetéssel egymenetben folyékony starter adapterrel közvetlenül a magágyba juttatva alkalmazható.

A korábbiakban említett biokontroll hatást célszerű Trichoderma harzianum hasznos gombát tartalmazó TrichoMax® készítmény 1 kg/ha dózisú kombinációjával tovább növelni pl. kukorica előveteményű területeken, ahol a fuzárium fertőzés kialakulásának veszélye magasabb.

agrobio4

A TrichoMax®-ban lévőTrichoderma harzianum a búza gyökérzetének környezetéből kiszorítja a káros gombákat, minimalizálva a talajból induló betegségek kialakulásának lehetőségét, ezért a későbbi gombaölő szeres állománykezelések hatékonysága is jóval jobb lehet. Lsd. a képen.

agrobio5

Kedvező csomagajánlatainkért

BactoFil® Kalászos + TrichoMax®, BactoFil® Kalászos + Amargerol

és szakmai kérdésekben keressék bizalommal területi kollégáinkat. www.agrobio.hu

 

Daoda Zoltán
szakmai igazgató
AGRO.bio Hungary Kft.

 

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio


TOVÁBBI  HÍREK MEGTEKINTÉSE...

A MAGYAR GAZDÁLKODÓK SZAKMAI KÖZÖSSÉGE