TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 648 Ft
Benzin ára: 638 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,87
USD: 364,71
CHF: 402,86
GBP: 460,48
Hirdetés
Repce a köbön: regulált állomány, robosztus gyökérrel rovarmentesen

Repce a köbön: regulált állomány, robosztus gyökérrel rovarmentesen

Hírek - 2021.08.25

Az őszi káposztarepce növekedését számos olyan tényező károsítja csírázáskor és kelés idején, mely a termesztés sikerét befolyásolja, hiszen az őszi időszakban a növényünk fenológiailag a legsérülékenyebb állapotban van.

Az őszi káposztarepcéről az utóbbi évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy a vetőmag az ország nagy részén nyár végére, kora őszre biztosan a talajba kerül. Ha a kezdeti rovarkártevők elleni védekezés sikeres, akkor a korai vetésnek, az utóbbi években növekvő átlaghőmérsékletnek és a jó tápanyagellátásnak köszönhetően megfelelő csapadékellátottság mellett növényeink őszre már dús levelekkel rendelkeznek, melyek a jobb fotoszintézis érdekében felfelé törnek, a szárak gyakran megnyúlnak. A gyors növekedésnek köszönhetően egy lazább szövetállomány alakul ki növényeinknél, melyek kitettebbé válnak a kórokozóknak és a hideghatásnak egyaránt.

A repce az egyik legtöbb rovarkártevő által látogatott növényünk. Szikleveles és 4-6 levélpáros állapotában érzékeny a repcebolha (Psylliodes chrysocephala) és a repcedarázs (Athalia rosea) álhernyójának kártételére. Ellenük hatékony állománykezelésre a Rapid® CS gamma-cihalotrin hatóanyagú piretroid-típusú rovarölő szert 80 ml/ha dózisban javasoljuk kijuttatni.

  fmcrepcebolha fmcrepcedarazs  

Repcebolha kártétel és repcedarázs álhernyó

Mikrokapszulázott, olajcseppes formulációjának köszönhetően a Rapid® CS a viaszos levelek felületén kiválóan tapad, ellenáll a szélsőséges időjárási körülményeknek és több napig tart fent rovarölő hatást a repceállományban, így szabva gátat a folyamatosan betelepülő egyedek kártételének. Eltérő méretű mikrokapszulái segítségével a hatóanyag folyamatosan szabadul fel, akár 3-5 nap tartamhatást biztosítva.

Fontos gondoskodnunk a növény télre való felkészítéséről, a jó kondíció megtartásáról, valamint az ősszel fellépő fómás és alternáriás megbetegedésekkel szemben is meg kell védenünk.

A Riza® 250 EW (tebukonazol) hatására a hajtáscsúcs előretörése lelassul, hosszanti növekedése megáll. A növény által megtermelt energia a levélképződésre, de főleg a gyökérzet fejlődésére, elágazódására, gyökérnyak vastagodására fordítódik. A fejlettebb és mélyebbre hatoló gyökérzetnek köszönhetően a víz- és tápanyagfelvétel a tavaszi indulásnál kedvezőbb lesz, a becőt hozó oldalhajtások intenzívebben fejlődnek majd, mely a betakarított termés mennyiségére is hatással lesz. Kijuttatását a repce 4-8 leveles fejlettségi állapotában, lehetőleg 12 °C feletti hőmérsékleten (1 l/ha dózisban) javasoljuk elvégezni.

fmcfvrepce

R3 technológiával kezelt, jól áttelelt repceállomány egészséges gyökérzete (Nagyréde, 2021. tavasz)

Az őszi káposztarepce életében az abiotikus stresszfaktorok (időjárási anomáliák, káros talajviszonyok, gyomirtó stressz) egyre nagyobb károkat okoznak és az ellenük való védekezés új megoldásokat kíván. A RhizoMagic™ növény- és talajkondicionáló, stresszoldó készítmény felkészíti a növényeket mind a környezet által támasztott kihívásokra, mind pedig a fejlődéssel járó megnövekedett energia igényre. A készítmény makro-, mezo- és mikroelemeket, valamint különböző biológiai összetevőket is tartalmaz, így a növénynek nem kell ezeket előállítania, az energiáit a felépítő folyamatokra képes fordítani, melyek meghatározóak az őszi időszakban.

A repce eredményes termesztése megköveteli a teljeskörű gondoskodást, így a cikkben bemutatott termékek az FMC-Agro kínálatában 2021. őszétől kedvező ár-érték arányú R3 virtuális kereskedelmi csomagban is elérhetőek. Ajánlatért keresse fel növényvédőszer-kereskedő partnerét!

 

www.fmcagro.hu
FMC-Agro Hungary Kft.

 

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük, mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio

 

Címkék: repce, őszi káposztarepce, FMC-Agro Hungary Kft., Rapid® CS , Riza® 250 EW , RhizoMagic™
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

2024 az innováció éve a növénytermesztésben!

Az előző évek változatos kihívásai után idén az agráriumban az innováció és a fenntarthatóság kerül előtérbe.