TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 390,90000
USD: 357,25000
CHF: 402,54000
GBP: 465,46000
Hirdetés
AGCO/Fendt - Pozitív kilátások 2021-re

AGCO/Fendt - Pozitív kilátások 2021-re

Hírek - 2021.07.21

A 2020-as különleges év után 2021-et továbbra is erősen befolyásolja a globális korona-járvány, különösen az áruforgalom és az áruszállítási helyzet tekintetében. Mindazonáltal a német és a nemzetközi mezőgazdasági gépek piaca is nagyon kedvezően alakul. Ez a Fendt számára is jó kilátásokat jelent.

fendttraktor

A Fendt jelenlegi helyzete

christoph g"Most már a korona-járvány 17. hónapjában járunk, és egyikünk sem számított arra, ami eddig történt velünk. A nemzetgazdaság sem tud lépést tartani. A világjárvány minket is elért" - mondja Christoph Gröblinghoff, az AGCO/Fendt igazgatótanácsának elnöke, a nemzetközi ellátási láncok nehéz helyzetét jellemezve.

A Fendt eddig jól tudott reagálni ezekre a folyamatosan változó kihívásokra. A kiesett gyártási napokat bepótolják. "Erre a beszállítókkal fenntartott jó kapcsolatainknak és a németországi telephelyeken meglévő magas szintű folyamatfejlesztési képességünknek köszönhetően vagyunk képesek. A Fendt mögött egy erős csapat áll, és sikeres értékesítési partnereink és műhelyeik munkatársai a mi eredményes ütőkártyánk - nagyon büszke vagyok arra, amit együtt elértünk" - erősíti meg Christoph Gröblinghoff, de figyelmeztet is: "Ne áltassuk magunkat!": A helyzet legalább ebben az évben még ilyen feszült marad."

A Fendt-márka vezetője annál inkább örül a világszerte és saját vállalatánál is növekvő oltási aránynak. A Fendt jelenleg a marktoberdorfi, az asbach-bäumenheimi, a feuchti és a wolfenbütteli telephelyen olt. "Vállalatunk egészségügyi menedzsmentje itt kiváló munkát végez" - mondja Christoph Gröblinghoff.

Az igazgatótanács elnöke összességében pozitívan értékeli a Fendt és a mezőgazdaság jelenlegi helyzetét: "Az iparág egészséges, az idei évre a gyártási kapacitásunk teljes mértékben lekötött. Ezért nagyon hálásak vagyunk. A gazdák fontosabbak, mint valaha, ezekben a kedvezőtlen időkben. Ők azok, akik gondoskodnak arról, hogy étel kerüljön az asztalunkra."

A CEMA üzleti barométere pozitív tendenciákat mutat

A 2020 áprilisi mélypontról az iparág folyamatosan emelkedett, és mostanra elérte a csúcspontját. "Elmondhatjuk, hogy az iparágunkat nem érintette alapvetően a visszaesés. A válaszadók háromnegyede nagyon pozitívan értékeli jelenlegi helyzetét, és az értékesítés növekedésére számít. A fellendülés mérséklődése egyelőre nem látszik.

Nem csoda: a búza és a sertéshús termelői ára magasabb, mint valaha, és a gazdák jól keresnek. Ez magas beruházási hajlandóságot eredményez, ami Európa-szerte hét százalék körüli piaci növekedést fog eredményezni."

A Fendt növeli piaci részesedését Európában

"Az európai traktorpiacokon a kereslet erőteljesen megélénkült, így idén 188 000 traktor értékesítésére számítunk" - mondta Christoph Gröblinghoff. Ez azt jelenti, hogy a piac majdnem elérte a 2012-es szintet, amely rekordév volt az európai traktorpiacon. 2021-re vonatkozóan pozitív fejleményeket vár a traktorok európai piacán (Törökország kivételével): "Itt meg fogjuk tartani a magas, 10 százalék feletti piaci részesedésünket". A Fendt traktorok globális értékesítési piaca az előző évhez képest ismét növekszik, így az idei évre több mint 20 000 traktor gyártása várható.

Mintegy 6300 Fendt alkalmazott

2021 közepén a Fendt hat németországi telephelyén (Marktoberdorf, Asbach-Bäumenheim, Waldstetten, Feucht, Hohenmölsen és Wolfenbüttel) mintegy 6300 embert foglalkoztat. Ez több mint 300-zal több, mint egy évvel ezelőtt ugyanebben az időszakban. Csak a marktoberdorfi központban több mint 4000 ember dolgozik.

A kutatás és fejlesztés a digitális termékekre összpontosít

"Az innovatív technológia az erősségünk. Összesen mintegy 500 mérnököt foglalkoztatunk, akik magával a mezőgazdasági gépekkel foglalkoznak, emellett a digitalizáció területén is végeznek kutatásokat" - mondja Gröblinghoff.

2021 áprilisában a marktoberdorfi új fejlesztőépületben mintegy 140 új munkahelyet létesítettek az elektronika, a szoftver és a digitalizáció területén. "Ez a csapat a mezőgazdaság digitális jövőjén dolgozik."

Globális növekedés

A körülmények ellenére a Fendt nagyon sikeres 2020-as évre tekint vissza. "Sikereinket a konszernen belül is nagyra értékelik. A Fendt márka globális növekedése az AGCO egyik legfontosabb törekvése. Mi vagyunk a konszern növekedést hozó márkája. "A Fendt globális növekedése azért lehetséges, mert olyan gépeket kínálunk, amelyekre világszerte, de európai piacainkon is van kereslet. Így alapozzuk meg a jövő alapjait."

A Fendt márka és a Fendt termékek egyre inkább teret nyernek Észak-Amerikában, Brazíliában, Dél-Afrikában, Ausztráliában és Új-Zélandon. Észak-Amerikában és Brazíliában a Fendt új gazdákat nyer meg a nagy traktorok kategóriájában.

A FendtONE mint válasz a mezőgazdaság kihívásaira

"A FendtONE a válaszunk a mezőgazdaság új kihívásaira" - mondja Christoph Gröblinghoff. A FendtONE egyrészt lehetővé teszi a legfontosabb üzemi adatok pontos ismeretét és áttekintését, másrészt pedig a dokumentációba való egyszerű belépést. "A központi, digitális adatgyűjtés lesz a Farm2Fork, a Green Deal előírásainak való megfelelés és a termelési láncok nyomon követhetőségének alapfeltétele.

A FendtONE az egyik válaszunk a fenntartható mezőgazdaságra. A mezőgazdaságnak átláthatóbbá kell válnia a társadalom számára, amely többet szeretne tudni arról, hogyan termelik az élelmiszereket.

Sok fogyasztó szeretne tájékozódni a vásárlási döntések meghozatala előtt. A fenntartható mezőgazdaság egyszerre teher és lehetőség, mert a nagyobb jövedelmezőség és hatékonyság szempontjából is nagy lehetőségek rejlenek benne" - magyarázza a Fendt vezetője.

A mezőgazdaság szerkezetváltása számos területen

"Egy jelentős digitális átalakulás részesei vagyunk, és kulcsszerepet játszunk e folyamat alakításában. Tisztában vagyunk ezzel a felelősséggel - és örömmel fogadjuk" - számolt be Christoph Gröblinghoff az alternatív hajtástechnológiák területén megvalósuló projektről. A Fraunhofer ISE projektpartnereként a Fendt egy olyan átfogó koncepciót tesztel a Fendt e100 Vario traktorral, amely az agrárium napelemes villamosenergia-hasznosítását szolgálja. A modellprojektben a termelt villamos energia többek között a gyümölcstermesztésben használt akkumulátoros-elektromos traktort táplálja. A Fendt emellett partner a "H2Agrar" közös projektben - amelyet Alsó-Szászország tartomány finanszíroz, és amely a hidrogéninfrastruktúra fejlesztésével foglalkozik, a mezőgazdasági ágazatra összpontosítva.

 

AGCO logo RGB

 

FENDT Horizont MAIN RGB

 

 

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio
Forrás: AXIÁL Kft.

Címkék: traktor, Fendt, AGCO, Axiál Kft.
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

REPCE vetés margójára….avagy Mi a közös a két képen?

Az RWA Magyarország Kft. és az Omya Hungária Kft. szakmai javaslata júliusi hónapra, az optimális ...