TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.621,68 Ft (tonna)
Napraforgómag: 136.210,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.903,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.011,53 Ft (tonna)
Repcemag: 164.077,99 Ft (tonna)
Full-fat szója: 193.837,54 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,76
USD: 367,13
CHF: 402,25
GBP: 459,21
Hirdetés
Több lecsót ehetünk idén, jók a paradicsom terméskilátásai

Több lecsót ehetünk idén, jók a paradicsom terméskilátásai

Hírek - 2021.07.18

A tavalyi visszaesés után növekedés várható az ipari paradicsomtermelésben. Biztató számokat közölt a Tomato Europe, vagyis az európai paradicsomfeldolgozók egyesülete az idei helyzetről, a 2021-es termésmennyiségre vonatkozó előrejelzések az elmúlt öt év átlaghoz közelítenek.

paradicsom

A pandémia miatt a HORECA szektort érzékenyen érintő krízis ellenére Európában megnőtt a paradicsom alapú termékek fogyasztása. Az európai országokban a gyors újraindulás következtében a fogyasztás növekedése várhatóan fennmarad az év második felében is. Köszönhetően a feldolgozók átmeneti leállásának, a készletek lényegesen alacsonyabbak, mint amit a piaci igények mutatnak. Bár a termelés jelentősen növekedett, de mégsem elegendő mértékben, ezzel együtt elmondható, hogy az ipari paradicsom termőterületeken a termesztés és a feldolgozás a kapacitás felső határán van.

A világ termelése stabilitást mutat, habár az unión belül termelésnövekedés várható, Kaliforniában öntözési problémák alakultak ki, egyes kínai tartományokban az ujgur humanitárius válság miatt az Európai Unió által kivetett kereskedelmi szankciók lépnek életbe, emellett a tengeri hajózási költségek megnövekedése kiegyenlítik a várható termelési mutatókat.

A becsült európai termésmennyiségek azt mutatják, idén mintegy 8,8%-os növekedésre számíthatunk 2020-hoz képest a termésbecslés alapján, ami 28%-os piaci részesedést jelent a világ ipari paradicsomtermelésében. Magyarországon a 2020-as évhez képest az idei évben mintegy 22%-os termésnövekedést jósol a Tomato Europe, ami mintegy 100 ezer tonna ipari paradicsomot jelent.

Összességében elmondható, hogy a termelési költségek növekedése, a megnőtt fogyasztói igények és a készletek gyors csökkenésének következtében a paradicsomalapú termékek árain valószínűleg meg fog látszódni a pandémia hatása.

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio
Forrás: NAK

Címkék: paradicsom, termésmennyiség, növekedés, koronavírus, ipari
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Aminosavas készítménnyel bővült a UPL termékpalettája

A UPL különös figyelmet fordít a biostimulátorok fejlesztésére. Ilyen készítményeket azért érdemes az általános ...