TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,02
USD: 358,44
CHF: 407,46
GBP: 454,86
Hirdetés
Tenyészszemle a Lovasakadémián

Tenyészszemle a Lovasakadémián

Hírek - 2021.07.01

Több mint harminc különböző fajtájú lovat – köztük a Debreceni Egyetem állományából hét gidrán kancát – vezettek fel tenyésztői a Debreceni Lovasakadémia rendezésben meghirdetett keddi tenyészszemlén, ahol szakemberek minősítették a fiatal lovak tenyésztésre való alkalmasságát.

Hirdetés

A Debreceni Lovasakadémia közhasznú jellegéből adódóan, illetve a fajták fenntartásáért felelős egyesületekkel fennálló szakami kapcsolat miatt a régió lótenyésztői is meghívást kaptak a keddi rendezvényre. A szakmai szempontok alapján kapott pontértékekből leszűrhetővé vált a fiatal lovak alkati értéke, az ebből szorosan következő használati alkalmasság, és a felvezetett egyedek pillanatnyi állapota is.

- Legnagyobb létszámmal a gidránok jelentek meg – az intézmény lovain kívül magántenyésztőké is –,  ezeket követte a magyar hidegvérű ló, majd a Kárpátok kislova, a hucul. A hátasfajták közül felvezettek még kisbéri-félvér, magyar félvér ménjelölteket, s egy-egy egyeddel képviseltette magát a haflingi-, a fjord kisló, sőt egy minishetland is, utóbbi marmagassága a pásztorkutyák nagyságához hasonló – sorolta a hirek.unideb.hu-nak Varga Mónika, a Debreceni Lovasakadémia ügyvezetője.

Oláh János, a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság főmunkatársa szerint a Lovasakadémia kiváló helyszíne a Mezőgazdaság-Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) szakirányú képzéseiben részt vevő hallgatók gyakorlati oktatásának.

- A lótenyésztő- és lovassportszervező agrármérnök-, valamint a ménesgazda szakos hallgatók tantárgyi keretek között sajátítják el a lovaglási ismereteket. A lovak szemlére való felkészítését, a szemlén a bemutatást, sőt a nyereg alatti munkára történő képzést is – az edzői útmutatás alapján – a hallgatók végezték. Egy-egy ilyen szemlenap sok személy tevékeny munkájával lehet sikeres, ezért az időpont kijelölése is úgy történt, hogy a nyári szakmai gyakorlatukat végző hallgatók is átélhessék azt a szakmai élményt, amit egy ilyen rendezvény nyújt – hangsúlyozta Oláh János. Hozzátette: a Debreceni Egyetem gidrántenyészete amellett, hogy szolgálja a hallgatók képzését, szervesen illeszkedik az országos génmegőrzési programba.

Tenyészszemle a Lovasakadémián


- Ennek a kislétszámú fajtának a génbanki állományában az intézmény 22 kancával van jelen, az oktatást pillanatnyilag 16 egyed szolgálja. Az egyetem állományának jellemzője a fajtán belüli más tenyészetekkel összehasonlítva a legnagyobb genetikai diverzitás – emelte ki a szakember.

Mátyás István, a Gidrán Lótenyésztők Magyarországi Egyesületének elnökségi tagja elmondta, hogy az egykor csak a Dunántúlra jellemző hidegvérű fajtát a régióban is egyre többen tenyésztik.

- A tenyészszemlére felvezetett lovak minősége – mint más rendezvényeken is megszokott – változó. Néhány fiatal (2 éves) kanca is felvezetésre került, ami értelemszerűen még elmarad későbbi megjelenésétől, s ez a tény csoportra vonatkoztatható összbenyomást kissé árnyalta – fogalmazott az elnökségi tag.

Kassanin Milán, a Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület ügyvezető elnöke megjegyezte, a hidegvérű fajta fejlődéséhez több tenyésztőre, erősebb szelekcióra és a tenyésztőkkel való szorosabb együttműködésre van szükség.

A június 29-i szakmai nap segítette a tenyésztőket lovaik más lovakkal való összehasonlításban, független bírálóktól képet kaptak az általuk tenyésztett lovak minőségéről, részben használati értékéről, és információt kaphattak tenyésztésük javításáról. Az egyetemi hallgatók bepillantást nyerhettek a tenyésztés gyakorlati folyamatába és emellett szakmai élményt is szerezhettek. A Debreceni Lovasakadémia a tenyésztőszervezetekkel közösen máskor is helyszínt adna hasonló szakmai találkozóknak.

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio

 Forrás: DE Sajtóiroda - BZ

Címkék: Debreceni Egyetem, Lovasakadémia, tenyészszemle
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Érdemes-e manapság szamarat tartani?

A szamarak teherhordók voltak. Fajtánk a magyar parlagi szamár. Szerepe a tej és hústermelésben lehet.