TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 385,91
USD: 355,12
CHF: 390,24
GBP: 451,39
Hirdetés
Propellerekkel fejlődik a magyar mezőgazdaság

Propellerekkel fejlődik a magyar mezőgazdaság

Hírek - 2021.06.11

A NAK Szántóföldi Napokat választotta helyszínéül a Duplitec Kft. és a KITE Zrt. az együttműködési megállapodásuk aláírására és egy látványos drónos bemutató megszervezésének 2021. június 9-én. Ettől kezdve a KITE Zrt. viszonteladójává vált a DJI felvételező (Phantom, Mavic és Matrice), valamint a kijuttató drónoknak (DJI Agras sorozat).

A Big Data korában a mezőgazdaságban is egyre nagyobb jelentőséggel bír, hogy milyen minőségű és mekkora mennyiségű többletinformációt tudunk gyűjteni a tábláinkról. A modern technológia vívmányai lehetővé teszik, hogy az intelligens szenzorokkal ellátott erő- és munkagépek ±2,5 cm-es pontosság mellett dokumentálják a tábla- és egyes növény adatokat (domborzat, kijuttatott műtrágya- és növényvédőszer-dózis, hozaminformációk stb.), emellett rögzülnek a gépek üzemeltetési paraméterei is. Fontos agronómiai információ a gazdálkodó számára a növény fejlődésének nyomon követése, a fenológia időbeli alakulása. Az űrtávérzékelésben alkalmazott földmegfigyelési műholdak hetente akár több nagy felbontású űrfelvételt készítenek, amelyek megfelelő feldolgozásával fontos információkat kaphatunk a kultúrnövényeink fejlődéséről. Egyes speciális vizsgálatokhoz viszont ezeknek a felvételeknek a térbeli felbontása nem elegendő.

A pilóta nélküli légijárművek (Unmanned Aerial Vehicle – UAV) egyre jelentősebb térhódítása nemcsak a hobbiszintű, hanem a professzionális felmérő és munkavégző/beavatkozó eszközök piacán is jelentkezik. A távirányítású drónok megjelenése az 1930-as évekre tehető, polgári célokra szélesebb körben a 2000-es évek elején, a mezőgazdaságban pedig a 2010-es éveket követően kerültek felhasználásra. A nemzetközi statisztikák szerint a mezőgazdaságban alkalmazott (felmérő és beavatkozó) drónok száma az elkövetkezendő években exponenciális mértékben fog növekedni.

dron1

A drónokkal gyorsan és pontosan tudunk olyan részletgazdag felvételeket készíteni, amelyek térbeli és optikai elemzések alapja lehet. Az elmúlt években számos olyan felmérést végeztünk, ami a gazdálkodó számára költségcsökkentést és többletjövedelmet jelentett. A drónfelvételeket elemezve az agrotechnológiai hibák, a vízgazdálkodási szélsőségekből eredő vegetációs sajátosságok, kártevők, kórokozók, gyomok foltszerű megjelenése pontosan lehatárolható, amely az esetleges beavatkozások alapjaiként szolgálhatnak.

Attól függően, hogy mi a felvételezés célja (vegetációelemzés, domborzatmodellezés stb.), milyen szenzorokkal végezzük a felmérést (RGB kamera, multi- vagy hiperspektrális kamera, hőkamera, LiDAR stb.), szükséges a felmérő drónt beállítani (haladási és oldalirányú átfedések, repülési magasság stb.).

A felmérő drónok adatait különböző térinformatikai szoftverekben feldolgozva segítségünkre van az agronómiai döntések meghozatalában. Ha rendelkezünk szakaszolásra alkalmas munkagéppel, akkor a feldolgozott térképek betáplálhatók a traktor fedélzeti számítógépébe, majd az adott beavatkozás pl. foltkezelés formájában végrehajtható a területen (1. ábra).

dronterkep

1. ábra: Adatból információ – a drónfotótól a kijuttatási térképig

Ma már egyre szélesebb azon UAV-k köre, amelyek bizonyos szintű beavatkozásra is képesek. Ezek a drónok változtatható dózisban juttatják ki a növényvédő szert, műtrágyát/lombtrágyát a kultúrnövény vegetációs tulajdonságait figyelembe vevő módon. A felvételező drón a terepen felméri az állományt, legyen az szántóföldi vagy gyümölcsös (2. ábra). A megfelelő teljesítményű hordozható számítógéppel az adatok azonnal feldolgozhatóak és betáplálhatóak a beavatkozásra képes eszköz memóriájába, ami ezután automata kijuttatást képes végezni.

dron

2. ábra: Felmérő és beavatkozó drón

A KITE Zrt. kutatás-fejlesztési és gyakorlati célokat is figyelembe véve, saját drónflottát alakított ki, melynek célja az adott mezőgazdasági tábláról gyűjthető többletinformációk bővítésének köre. Jelenleg az 5 KITE régióban a Kiemelt Szolgáltatási Igazgatóság precíziós gazdálkodási szaktanácsadói egy-egy DJI Phantom 4 Pro V2.0 típusú felmérő drónnal állnak a gazdálkodók rendelkezésére; míg az Innovációs Főigazgatóság kutatás-fejlesztési oldalról DJI Phantom 4 Multispectral felvételező drónnal és hozzá Agras T16 beavatkozásra képes eszközzel rendelkezik. Mindkét eszköz saját RTK bázissal rendelkezik, amely pár centiméteres pontosságot biztosít a felvételezések és beavatkozások során. Kutatásaink segítenek az eszközök hatékonyabb használatában és pontos helyük, valamint szerepük megtalálásában a mai modern mezőgazdasági üzemben.

Fontos megjegyezni, hogy a drónok alkalmazása mára törvényi szabályozás alá került. A felvételező drónokhoz elégséges lehet a nyílt (ezen belül A2) kategória megszerzése. A jogosítványhoz az érdeklődők több tanfolyam közül tudnak válogatni - például a Duplitec Kft-hez tartozó MyDroneSchool képzésközpont portfóliójából. A vizsgát minden esetben a KTI (Közlekedéstudományi Intézet) keretein belül kell letenniük a pilótajelölteknek. A 25 kg-nál nagyobb és több kilométerre repülni képes eszközök esetében művelettípustól függően bejelentés vagy engedély beszerzése szükséges.

A gépkezelői oktatást/beüzemelést az első időkben a Duplitec szakértő kollégái végzik, azonban a KITE Zrt. célja, hogy idővel teljeskörű szolgáltatást tudjon a drónok mellé kínálni. Az alkatrész-ellátásban is részt vesznek, illetve, később, amennyiben szervizük megkapja a szervizoktatást, a nem garanciális javítási és karbantartási munkákat is el tudják vállalni.

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio

Címkék: kutatás-fejlesztés, drón, KITE Zrt., NAK Szántóföldi Napok, Big Data
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Nem ígérkezik könnyűnek a jövő a vetőmagszektor számára

Exportpiaci zavarok és áremelkedések nehezítik a hazai vetőmagszektor helyzetét, hosszabb távon pedig a ...