TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 385,91
USD: 355,12
CHF: 390,24
GBP: 451,39
Hirdetés
Nem kell aggódnunk a jó minőségű és mennyiségű kukoricatermésért, ha védekezünk a molykártevők ellen

Nem kell aggódnunk a jó minőségű és mennyiségű kukoricatermésért, ha védekezünk a molykártevők ellen

Hírek - 2021.05.25

A kukorica molykártevői évről évre komolyabb fertőzési nyomással jelentkeznek, és az általuk okozott mennyiségi és minőségi kártétel is egyre nagyobb mértékben veszélyeztetik a kukoricatermesztők jövedelmezőségét.

Az FMC-Agro Coragen® 20 SC rovarölő szere a csemegekukorica- és vetőmagkukorica-termesztők körében évek óta a jól működő védekezési technológia része. A kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) és a gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) fokozott kártétele egyre jelentősebb mértékben tapasztalható az áru- vagy silókukorica-termesztésében is, így felhasználása ezeken a területeken is egyre inkább indokolt. Ezek a molykártevők már jelen vannak az ország egész területén és csak az évjárati hatásokon, valamint az alkalmazott agrotechnikán múlik, melyik és mekkora kártétellel jelentkezik.

fmcLogo Evalio AgroSystemsKövesse nyomon Ön is a kártevők megjelenését az Evalio® AgroSystems monitoringrendszerben! Regisztráció és bejelentkezés ezen a linken elérhető!

 

 

fmckukmoly

Kukoricamoly imágó tojásrakás előtt 6-7 leveles kukoricában (Fotó: Szélles Tibor, 2020.)

Az időjárási körülmények alakulása, az enyhe telek, a kukorica vetésterületének növekedése mindenképpen hatással vannak mindkét kártevő felszaporodására, de a kukoricamoly esetében még más tényezők is szerepet játszanak. A forgatás nélküli talajművelés során a talajfelszínen maradó szártömeg növeli az ebben a környezetben lárva alakban áttelelő egyedek számát. A korábbi években 20-30%-os fertőzöttségű térségekben 2020-ban már nem volt ritka a 60%-os fertőzési szint sem, de a hagyományosan erősen fertőzött területeken is tovább tudott nőni a fertőzött növények száma, elérve akár a 85-90%-ot is. Azzal kell tehát számolnunk, hogy a kukorica molykártevőinek egyedszáma emelkedni, kártételük pedig fokozódni fog.

Árukukoricában is gyorsan és biztosan megtérülő ráfordítás a molykártevők elleni védekezés.”

Az FMC-Agro több éves tapasztalatai alapján elmondható, hogy a kukoricamoly kártétele nyomán bekövetkező terméskiesés mértéke elérheti akár a hektáronkénti 1,5 tonnát is. Ez a mennyiségi kár egy megfelelő időben végzett rovarölő szeres kezeléssel megmenthető, és ugyanakkor a minőség védelmét is elősegítjük.


;list=PLY744tPVJ7VWqLDHiTxirkQpkY3ADDslo">

;list=PLY744tPVJ7VWqLDHiTxirkQpkY3ADDslo

Mindkét kártevő, de főként a gyapottok-bagolylepke károsítása nyomán megnő a toxintermelő gombafajok csőfertőzésének valószínűsége. Ez sok esetben az időjárás nyárvégi alakulásától függ: a hűvösebb, csapadékosabb körülmények komoly veszélyt jelentenek a sérült csövekre, a határérték feletti toxintartalomra pedig egyre érzékenyebbek a felvásárlók. Hogyan érhetjük el, hogy a molykártevők ne veszélyeztessék terményünk mennyiségi és minőségi paramétereit?

Az FMC-Agro növényorvosainak szilárd szakmai meggyőződése, hogy a kukoricamoly esetében az első nemzedék ellen kell védekezni. Amennyiben ennek egyedszámát kellő mértékben csökkentjük, nem kell tartanunk a második nemzedék károkozásától sem. Az elmúlt évek rajzásdinamikáját elemezve láthatjuk, hogy a tömeges tojáskelés június 20. környékén következik be. Ha ebben az időszakban juttatjuk ki a Coragen® 20 SC 0,1 l/ha dózisát, nagy biztonsággal fogjuk megvédeni a kukoricánkat a kukoricamoly kártételétől.

fmc1

Gyapottok-bagolylepke lárva megkezdte kártételét a kukoricacsövön (Fotó: Szélles Tibor, 2020.)

Azonban ugyanezt az eredményt fogjuk elérni akkor is, ha a gyapottok-bagolylepke megjelenésére számítva kicsit csúsztatjuk a védekezés időpontját, és azt július első dekádjában végezzük el. Ebben az időszakban már megtörténik ennél a kártevőnél is az első nemzedék tojásrakása, így eredményes lesz a védekezésünk vele szemben is. Ezzel a stratégiával már 0,15 l/ha Coragen® 20 SC kijuttatása szükséges. Bár az alkalmazott szermennyiség és annak költsége így magasabb lesz, de ebben az esetben mindkét kártevő ellen védekezünk és ha nem beszélünk extrém fertőzésű évről, akkor már ezzel az egy kezeléssel is el tudjuk kerülni a gazdasági kár bekövetkeztét.

fncgraf

A Coragen® rovarölő szer és RhizoMagic növénykondicionáló készítmények hatása a termésmennyiségre

Mit nyerhetünk a Coragen® használatával?

A jelenlegi terményárak alapján kb. 300 kg kukorica árából megvédhetjük a kukoricánkat, amellyel, előző évi termelői tapasztalatok alapján akár 1,5 tonnányi termést is megmenthetünk hektáronként, azaz ennyivel többet fogunk betakarítani a kezelt területről. Ezen a ponton tehát terméstöbbletet nyerhetünk! A csőkártétel megakadályozásával gátat szabunk a toxintermelő gombafajok fertőzésének. Itt tehát minőséget és értékesítési biztonságot nyerhetünk! Egyre szűkülő vetésforgónkban mind többször fordul elő, hogy a kukorica betakarítása után búza kerül a földbe. Egy molykártétel miatt összedőlt kukoricaállományban azonban a betakarítás lelassul, nem tudjuk kellő időben és minőségben elkészíteni a magágyat és elvetni a búzát, amely kihatással lehet termesztésének eredményességére is. Ilyen esetekben tehát értékes időt is nyerhetünk!

További információk: www.fmcagro.hu/coragen

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkaneve.

fmclogo

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio

Címkék: kukorica, kukoricamoly, Coragen, rovarölő szer, FMC-Agro Hungary Kft., gyapottok-bagolylepke
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Itt a tavasz, kezdődhet újra a tömegtakarmányok tartósítása! – ...

Egy újszerű szemlélet szerint a nyári TMR-ben célszerűbb többet használni az olyan szenázsokat, mint a lucerna, rozs ...