TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
Az Európai Unió Bírósága kiáll a neonikotinoid növényvédő szerek bizottság általi betiltása mellett

Az Európai Unió Bírósága kiáll a neonikotinoid növényvédő szerek bizottság általi betiltása mellett

Hírek - 2021.05.23

Az EU legfelsőbb bírósága úgy döntött, hogy az Európai Bizottság jogosult volt korlátozni annak a három neonikotinoid rovarirtó szernek a használatát, amelyeket összekapcsoltak a méhek pusztulásával, miután a Bayer agrokémiai vállalat megpróbálta megsemmisíttetni a döntést.

A szóban forgó növényvédő termékek – az imidakloprid, a klotianidin és a tiametoxam – a neonikotinoid nevű rovarirtószer-csoportba tartoznak, amelyek a nikotinhoz hasonlító vegyületek és rovarirtásra szolgálnak. Néhány éve kerültek össztűz alá, mert a méhek pusztulását okozzák azzal, hogy megzavarják a tájékozódásukat, memóriájukat és szaporodásukat.

Az Európai Bizottság még 2013-ban a méheket vonzó kultúrák esetében korlátozta a használatukat. 2018-ban a Bayer a rovarölő termékek gyártójaként fellebbezést nyújtott be azzal az indokolással, hogy a tiltás „messzemenő következményekkel járhat” a hatóanyag-engedélyezések biztos voltára és kiszámíthatóságára az EU-ban.

Azonban az EU Bírósága május 6-án megerősítette, hogy a bizottságnak jogában állt a neonikotinoidokat betiltani a méheket vonzó növénykultúrákban, és ha bizonytalan, akkor is jogosult ilyen korlátozások bevezetésére. „Megállapítható, hogy a Bayer CropScience érvei nem állják meg a helyüket” – fogalmazott a bíróság.

A luxemburgi székhelyű bíróság megállapította azt is, hogy az EU-szerv jogosult volt az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) legújabb megállapításainak felhasználására, még úgy is, hogy az uniós tagállamok még nem erősítették meg azokat, és minden új tudományos és technikai információt figyelembe kell venni a növényvédőszer-engedélyek felülvizsgálata során. A bíróság azt is megszabta, hogy a Bayernek kell állnia a döntés mellett kiálló környezetvédelmi csoportok jogi költségeit.
A Bayer képviselője elmondta, hogy noha a vállalat tiszteletben tartja az európai jogalkotási folyamatot, és elfogadja, hogy az unió tagállamai bizonyos neonikotinoidok használatát korlátozzák a mezőgazdaságban, „csalódást keltő, hogy az ügy valódi célját nem ismerte fel a bíróság”.

Az ítélet elleni fellebbezéssel a Bayer azt szerette volna elérni, hogy a bíróság által hozott növényvédelmi törvény néhány általános értelmezését átértékeljék, fejtette ki a cég képviselője. „Ám az ítélet miatt sajnos erre nem kerül sor” – mondta, hozzátéve, hogy az ítélettel, „úgy tűnik, lehetővé válik a bizottság számára, hogy korlátlanul, felhatalmazás nélkül már meglévő engedélyeket is felülvizsgáljon akár a legjelentéktelenebb bizonyíték alapján is, amelynek még tudományos adatokon sem kell alapulnia”.

A kampányban részt vevők üdvözölték az ítéletet

A Pesticide Action Network (PAN) Europe szervezet, az egyik olyan csoport, amely a bíróság előtt is érvelt a tiltás fenntartása mellett, úgy ünnepelte az ítéletet, mint a bizottság azon jogának megerősítését, hogy megtilthatja a neonikotinoidok használatát azt követően, hogy e mellett az álláspont mellett nyolcévnyi jogi munkával álltak ki.

„Az iparág és néhány növényvédőszer-barát tagállam továbbra is előszeretettel késlelteti azokat a döntéseket, amelyek korlátoznák ezeknek a toxikus anyagoknak a használatát Európában, azon az alapon, hogy az új iránymutatásban még nem egyeztek meg az uniós tagállamok” – mondta a PAN Europe szakpolitikai tisztségviselője. Hozzátette, a bíróság megerősítette, hogy minden új tudományos munka felhasználható a növényvédő szerek betiltásához.

Véleménye szerint a döntés biztosan nagyon mozgásteret biztosít mind az EFSA-nak, mind a bizottságnak ahhoz, hogy felgyorsítsák a legmérgezőbb növényvédő szerek betiltását azzal, hogy a leginkább naprakész tudományos ismereteket használhatják fel, annál is inkább, mivel akár 10-15 évbe is telhet a tagállamoknak, míg megállapodnak a növényvédőszer-értékelésre vonatkozó szabályok szigorításában. „A bíróság ezenfelül egyetért az elővigyázatosság elvének definíciójával: ha kétség merül fel valamely növényvédő szer toxicitásával kapcsolatban, az Európai Bizottságnak jogában áll azt betiltani” – tette hozzá.

A Greenpeace uniós jogi stratégája elmondta, hogy a szabályozás „ismételten megerősítette, hogy a természet és az emberek egészségének védelme elsőbbséget élvez a nagy erejű multinacionális vállalatok szűkre szabott gazdasági érdekeivel szemben, és hogy az elővigyázatosság elve az uniós jog sarokköve. Ez azt jelenti, hogy az EU-nak megvan a felelőssége és az ereje, hogy megbizonyosodjon minden növényvédő szer, vegyszer, GM termény és más veszélyes termékek és anyagok biztonságosságáról.”
A Bayer ismételten kijelentette, kitart amellett, hogy a termékei biztonságosak, rámutatva, hogy a szabályozó hatóságok ezeket világszerte jóváhagyták, és ismételten hangsúlyozta, hogy „ezek a termékek a gazdák számára értéket képviselnek a károsítók hatékony kezelésében”.

Emiatt a cég továbbra is rendelkezésre bocsátja az imidakloprid- és klotianidintartalmú termékportfólióját más régiókban, ahol „megfelelő kockázatcsökkentő intézkedések alkalmazásával biztosított a termékek biztonságos és hatékony felhasználása, az emberekre vagy a környezetre gyakorolt káros hatások nélkül”.

A neonikotinoid növényvédő szerek használata ezután is problémákat fog felvetni. Nemrégiben több kormány, köztük a francia, átmeneti mentesség biztosításával lehetővé tette ezeknek a betiltott növényvédő szereknek a használatát.

 
Forrás: Agrow

Címkék: növényvédelem, rovarölő szer, neonikotinoidok , beporzó szervezetek
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Miért válaszd az AÖP-ben a BiogeN-t

Zöldebb állomány, nagyobb terméshozam, egyenletesebb növekedés