Hirdetés
Drágulást hoz a járvány a mezőgazdasági gépek piacán

Drágulást hoz a járvány a mezőgazdasági gépek piacán

Hírek - 2021.05.05

A pandémiának nem csak az egészségügyre vannak súlyos következményei, hanem mostanra elérte az ipart is - írja honlapján a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ).

Hozzáteszik: az elmúlt időszakban a MEGFOSZ tagvállalatai jelentős alapanyagár emelkedést tapasztaltak. Az acél ára több mint ötven százalékkal nőtt, a Kínából szállított konténerek szállítási költsége pedig több mint négyszeresére emelkedett.

Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a szállítókapacitások csökkentek, az alapanyagellátás akadozik. Nehéz tartani a szállítási határidőket, a logisztikában emberhiánnyal küzdenek, a beszállítóknál növekedtek a COVID-dal kapcsolatos kiadások (fertőtlenítő, maszk stb.), és a belföldi szállítási díjak is emelkedtek, a Magyar Posta például 8,5 százalékkal emelte árait a vállalati ügyfelek számára. A csomagolóanyagokból (például kartondobozból) is hiány alakult ki, ami tovább lassítja az ellátási láncot.

Ezek a tényezők egész Európában jelentősen drágítják a termelést, és előrevetítik a mezőgazdasági gépek áremelkedését - hangsúlyozzák. Ezt a kedvezőtlen tendenciát - remélhetőleg - az elkövetkező időszakban várható gépberuházási támogatások enyhíteni fogják. A MEGFOSZ szerint ugyanakkor nem érdemes sokat várni a gépbeszerzésekkel, mivel az áremelkedés hosszú távon fennmarad.

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio

 
Forrás: megfosz.com, Fotó: agromashexpo.hu

Címkék: MEGFOSZ, áremelkedés, járvány, drágulás, koronavírus, gépbeszerzés
Friss hírek
Kiemelt hírek