TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,02
USD: 358,44
CHF: 407,46
GBP: 454,86
Hirdetés
Mérsékelné a vad- és madárkárt?  – Környezetbarát riasztóberendezések jelenthetik a megoldást

Mérsékelné a vad- és madárkárt? – Környezetbarát riasztóberendezések jelenthetik a megoldást

Hírek - 2021.03.29

Falánk seregélyek és ínyenc őzek elriasztására használják a Doxmand Hungary Kft. készülékeit egy tokaj-hegyaljai, nagy kiterjedésű szőlészetben. Az eredmények önmagukért beszélnek.

Hirdetés

Nagy Tamás alapos kutatómunka után, 2014-ben készítette el első vadriasztó készülékét. A nagyszülei gazdaságát kívánta megvédeni az évről évre visszatérő károkozástól, de a sikeres prototípusnak hamar híre ment, és a fejlesztő ma már a Doxmand Hungary Kft. ügyvezetőjeként kínálja vad-, madár- és rágcsálóriasztó berendezéseit, amelyekre 30 nap visszavásárlási és 3 év gyártói garanciát vállalnak.

Seregélyek ellen

Tavaly óta az ő termékeiket használja a Disznókő Zrt. is, amely Mezőzombor közigazgatási területén rendelkezik 103 hektárnyi szőlővel. 2005-ben Az év pincészete megtisztelő címet is elnyerték. „Alacsony és középmagas kordonművelést alkalmazunk, és a termőültetvények mellett nagyjából 21 hektárnyi új telepítésünk is van. Az ültetvény egy egybefüggő, 150 hektáros területen található, a maradék részt erdő, legelő, kaszáló, művelésből kivett terület alkotja. A szüret környékén brutális seregélynyomás tapasztalható, amire megnyugtató megoldást kellett találnunk” – foglalta össze Vajda Péter szőlészeti vezető, hogyan találtak rá a Doxmand riasztóira.

A károkozás egész éves problémának nevezhető, de 
a Tokaj-Hegyalja déli része augusztus végétől október közepéig van különösen nagy nyomásnak kitéve 
a vándorló seregélyek csapataitól. Becsültek már milliós nagyságrendű felhőt is, amely egy 50 hektáros területet – 
a birtokuk felét – egyszerre le tudta volna foglalni. 
A falánk madarak akár 100 százalékos károkozásra képesek. Vadászok bevonásával immár egy évtizede végeznek engedéllyel seregélyriasztást, viszont sok időt, energiát, költséget emészt fel, és (az apró sörét okozta ólomterhelés miatt) nem tekinthető környezetbarát megoldásnak sem.

Amikor kisebb a nyomás a seregélyek részéről, a madárcsapatok távoltartását napelemes, gondozásmentes készülékkel is meg lehet oldani. Így találtak rá a Doxmand Hungary Kft.-re, amelynek még nem volt tapasztalata ilyen nagy kiterjedésű, árutermelő szőlőültetvénnyel, vagyis a Disznókő Zrt.-vel való együttműködés számukra is kiváló referenciát jelentett. Összesen három (2 db két hangszórós és 1 db négy hangszórós) madárriasztót helyeztek ki a területekre, amelyek nappal működnek, és kellemetlen, messziről is jól hallható hanghatással riasztják el a madarakat. Vajda Péter szerint 2-3 hektáron belül kiváló védelmet nyújtanak a 100-200-as csapatú seregélyek ellen. A készülékek kihelyezése egyszerű, csupán négy csavarral kell őket az oszlopokra rögzíteni. „Célszerű tőkehiányos részekre tenni, ahol zavartalanabbul éri 
a fény, és lehetőleg a védeni kívánt terület közepére kerüljenek, hiszen a hang terjedése minden irányban történik” – adott néhány tippet a szőlészeti vezető.

Az őzek is kerülik

A tokaj-hegyaljai szőlészetben nemcsak madárkárral, hanem – az erdőszéli területeken – alkalmanként jelentős vadkárral is számolni kellett. Különösen az új telepítés fiatal hajtásai vonzzák az őzeket, amelyek a termőalapoknak meghagyott hajtásokat tövig visszarágják. A nagyjából 3-4 hektárt érintő károkozás felszámolására ismét csak 
a Doxmand termékeit hívták segítségül. A kihelyezett két hangszórós, ultrahangos vadriasztó meg is hozta a várt eredményt, ugyanis az őzek nem tértek vissza a szőlőbe. „A készülék most tavasszal is hasznukra fog válni. Úgy vélem, ez a néhány hektáros rész egyetlen riasztóval megvédhető lesz, amelyet már a fakadástól kihelyezünk” – ismertette a tervet Vajda Péter.

 

www.doxmand.hu
info@doxmand.hu
+36 30 692 87 85

Címkék: vadkár, Doxmand, madárkár, riasztóberendezés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

AgrárgépShow 2024 – Fókuszban az innováció és a fenntarthatóság

A KITE Zrt., mint Magyarország piacvezető mezőgazdasági integrátora több mint 50 éve elkötelezett az innovatív ...