TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 385,91
USD: 355,12
CHF: 390,24
GBP: 451,39
Hirdetés
Megnövekedett hatékonyság – CEMOS traktorokhoz: a DLG által is elismert műszaki megoldás

Megnövekedett hatékonyság – CEMOS traktorokhoz: a DLG által is elismert műszaki megoldás

Hírek - 2021.02.22

A Német Mezőgazdasági Társaság (DLG) által végzett átfogó teszt során a CLAAS traktorok CEMOS rendszere egyértelműen bizonyította kiváló képességét a hatékonyság növelésére. A talajmunkák során akár 21 százalékos optimalizálási lehetőséget állapítottak meg.

claas1

A jó gépkezelőket még jobbá teszi

Szeptember közepén tíz tapasztalt gazdálkodó, gépkezelő gyűlt össze Németországból, Franciaországból, Lengyelországból és Dániából Németország Szász-Anhalt tartomány egy nagygazdaságában, hogy megvizsgálják a traktorokhoz fejlesztett, párbeszéd alapú CEMOS gépkezelő-támogató rendszer optimalizálási lehetőségeit. A műveletet a DLG műszaki és technikai tesztközpontjának tesztmérnökei kísérték figyelemmel, akik nemcsak a menetsebességet, hanem az összes gépkapcsolat üzemanyag-fogyasztását is rögzítették. Ezen kívül dokumentálták, hogy a gépkezelő és a CEMOS hogyan módosította a traktorok gépbeállításait a mérések során.

A kezelők kultivátorokkal három napig sekélyen és mélyen dolgoztak az enyhén és nagyon agyagos tesztterületeken. A próba első részében a kezelők a saját belátásuk szerint módosíthatták a két CLAAS AXION 870 CMATIC traktor beállításait, például a traktor súlyozását, az abroncs- és a motornyomást, de mindezt a CEMOS használata nélkül. A CLAAS nemcsak a traktorokat, hanem a különféle pótsúlyokat is rendelkezésre bocsátotta. A gumiabroncs-nyomást az integrált CLAAS CTIC 2800 abroncsnyomás-szabályozó rendszerrel tudták gyorsan beállítani. A kezelők addig folytatták a beállítások módosítását, amíg el nem érték az általuk vélt optimális teljesítményt. Több résztvevő előre elvégezte a házi feladatot, és előre megvizsgálta a beállítások optimalizálásának lehetőségeit - például a fogyasztás, a nyomaték és az optimális fordulatszám-tartományok tekintetében. Ezek a kezelők kétségkívül igazi szakemberként álltak a feladathoz.

Ezt követően az összes tesztet megismételték, de a CEMOS használatával. A gépkezelők vagy a megfelelőnek ítélt optimalizálási javaslatokat erősítették meg, vagy alternatív javaslatokat kértek a CEMOS-tól a traktor beállításához. Ebben a körben is szükség esetén kicserélhették a súlyokat, beállíthatták a gumiabroncsok nyomását és megváltoztatták a motorfojtást. Ez a folyamat is addig zajlott, amíg az optimális teljesítményt el nem érték.

Nagyobb területteljesítmény kevesebb fogyasztással

A tesztek sikeres befejezése után elemezték és kiértékelték a rögzített adatokat a DLG Tesztközpontban. Az átfogó értékeléshez összehasonlították és átlagolták a CEMOS-szal és a CEMOS nélkül végzett munkák adatait. A következő eredmények születtek: a CEMOS messze túlmutatott a gumiabroncsnyomás-szabályozó rendszer puszta hatásán: képes volt 16,8 százalékkal csökkenteni a fogyasztást, és ezzel egyidejűleg a kezelők 80 százalékánál akár 16,3 százalékkal növekedett a területteljesítmény. Ha az üzemanyag-fogyasztási adatok különbségét (CEMOS nélküli 50 liter/óra, CEMOS használatával 41,6 liter/óra) 3000 üzemórára kivetítjük, akkor egy nagy traktor akár 25200 liter gázolajat és 67000 kg CO2-t is megtakaríthat! Ezenkívül a nagyobb területteljesítmény révén a gazdálkodó vagy a bérvállalkozó által ledolgozott órák száma akár 490 órával csökkenhet, ami majdnem 50 munkanapnak felel meg. Az online CEMOS kalkulátor segítségével kiszámíthatja saját gazdaságának potenciális megtakarítását!

Angol nyelvű verzió: https://www.claas.co.uk/products/technologies/cemos-2020/calculator

Német nyelvű verzió: https://www.claas.de/produkte/technologien/cemos-2020/kalkulator 

claas2

Az eredmények azért is figyelemre méltóak, mivel a résztvevők a legjobb gépkezelők közé tartoznak, volt idejük alaposan átgondolni a traktor beállításainak optimalizálását, valamint alaposan felkészültek a tesztre. A CEMOS az egyetlen olyan rendszer a piacon, amely túlmutat a puszta gumiabroncsnyomás szabályozáson, a megfelelő súlyok kiválasztásán és a hidraulikus vonóerő szabályozáson, segítségével sikerül beállítani úgy a gépet, hogy az elérje az abszolút optimumot mind a teljesítmény, mind az energiafogyasztás szempontjából. A CEMOS most a traktoroknál is új mércét állít fel a hektáronkénti liter fogyasztási és az óránkénti hektár területteljesítmény adatoknál, és ezt egy független tesztintézet is megerősítette. Ezenkívül a CEMOS nemcsak a traktort és a hozzá csatlakoztatott munkagépet, hanem a kezelő képességeit is optimalizálja, mivel a CEMOS-szal való folyamatos, kölcsönös kommunikáció által a kezelő is állandóan tanul - és ez egy folyamatos folyamat, mivel a körülmények évről évre minden munka során változnak.

claas3

További optimalizálási lehetőségek

„A piacon egyedülálló a CEMOS-ba integrált szántás-asszisztens is” - magyarázza Guido Hilderink, a CLAAS Vertriebsgesellschaft mbH termékmenedzsere. "Ez azonban nem volt vizsgálva a DLG tesztben. Tapasztalataink és a jól ismert szakfolyóiratok által elvégzett előzetes tesztek megerősítették, hogy ez további jelentős optimalizálási lehetőségeket kínál. Amennyiben az ekét nem megfelelően állítjuk be, az hatalmas hatással lehet a fogyasztásra, a munka minőségére és teljesítményére. Az ilyen típusú beállítási hibákat elkerülhetjük CEMOS használatával, mivel a rendszer tárolja az összes eke gyártó termékeinek adatait."

Mivel a CEMOS gyakorlatilag minden munkavégzésre kiterjeszthető, a következő években további területekre tervezik bővíteni a CEMOS tudását. "A DLG teszt megerősítette, azt, amiben eddig is biztosak voltunk: a CEMOS traktorokhoz sikeres lesz a piacon" - magyarázza Guido Hilderink. "Ez úttörő lépést jelent a traktorok fejlesztésében. Tapasztalatból tudjuk, hogy a nagyon motivált és rendkívül tapasztalt gépkezelők sikeresen használják a rendszert a teljesítményük további fokozásához."

A CEMOS opcióként kapható az új CLAAS ARION 500 CMATIC, ARION 600 CMATIC, AXION 800 CMATIC és AXION 900 CMATIC traktorokhoz, valamint utólagosan beszerelhetők e sorozatok 2018 utáni érintőképernyős CEBIS-szel szerelt traktorjaihoz.

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio
Forrás: AXIÁL Kft.

Címkék: DLG, traktor, CLAAS, CEMOS
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Tények és tendenciák a szarvasmarhák embrió-átültetésében – ...

A művi szaporítási eljárások térhódítása világszerte forradalmasította az állattenyésztést. Napjainkban ...