Rács mögé kerülhet a milliárdos? Ezzel gyanúsíthatják Bige Lászlót

2020.12.16

Számtalan üzemi razziát követően ezúttal a Nitrogénművek Zrt. elnök-vezérigazgatóját is őrizetbe vették egy 2017-es házkutatás folyományaként. A vállalat szerint Bige László megfélemlítése és jó hírnevének csorbítása a cél.

Rács mögé kerülhet a milliárdos? Ezzel gyanúsíthatják Bige Lászlót


Bige László nem először került a hatóságok célkeresztjébe, legutóbb októberben volt razzia a Bige Holding Kft. szolnoki vegyi üzemében. Akkor az Országos Rendőr-főkapitányság közlése szerint a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és más bűncselekmények gyanúja miatt folytatott nyomozást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda. Most gazdasági bűncselekmények gyanújával vették őrizetbe a nagyvállalkozót – értesült róla a Telex hírportál.

A mezőgazdaságban elsősorban a pétfürdői Nitrogénművek Zrt. és a szaktanácsadói és direkt értékesítői hálózatként működő Genezis Partnerhálózat révén ismert Bige Lászlónál december 15-én tartottak házkutatást, amely során a rendőrség bizonyítékokat foglalt le. Bővebb információ hivatalos forrásból egyelőre nincs.

A Nitrogénművek december 16-án adott ki sajtóközleményt, és abban megerősítették az őrizetbe vétel tényét. A nagyvállalkozót hűtlen kezeléssel és vesztegetés elfogadásával gyanúsítják, ennek alapját a Szabolcs-Szatmár Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság Gazdaságvédelmi Osztálya által még 2017. november 16-án, a Nitrogénművek Vegyipari Zrt. székhelyén, illetve az NZRT-TRADE Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. székhelyén tartott házkutatás eredményei jelentik. A nyomozás egyébként azóta is tart, és három éve nem került bírósági szakaszba.

Bige Laszlo 2

A Nitrogénművek közleménye szerint „a vádak teljes mértékben alaptalanok”, s a vállalatcsoport és valamennyi dolgozójának érdekében a Nitrogénművek minden jogi eszközzel megvédi magát a Bige Lászlót és a társaságot érintő igazságtalan intézkedésekkel szemben. Úgy gondolják, hogy az intézkedések nyilvánvaló mozgatórugója a társaság elnökének, Bige Lászlónak a megfélemlítése és jó hírnevének csorbítása. Megnyugtatásként közölték, hogy az esetnek a Nitrogénművekre és a Bige Holding Kft.-re pénzügyi hatása nem lehet. A cég igazgatósága és az alá tartozó vezetés biztosítja a folyamatos és gördülékeny üzletmenetet.

Az OTS Üzleti Sajtószolgálat éppen egy nappal az őrizetbe vétele előtt közölt anyagot Bige Lászlóval, aki a Vidék Magazinnak adott interjúban mondta el, hogy az idei év kiemelkedően jól alakult a Bige cégcsoport számára és egyik legsikeresebb évét zárja a Nitrogénművek Zrt. A járvány miatt egy dolgozótól sem váltak meg, sőt a csapatuk új szakemberekkel, mérnökökkel, jogi vezetővel, gazdasági és kereskedelmi felsővezetőkkel bővült. Növelni tudták a gyártást, és bővíteni a disztribúciós csatornáikat, de a jelentős exportpiacaikon is erősödtek, illetve új piacokra is adtak el. A társaság a termelése közel felét mintegy 13 európai országba értékesíti (árbevételének fele exportból származik), Magyarországon hozzávetőleg 10 ezer partnerük van.

A nitrogén alapú műtrágyák piaca Európa-szerte stabil maradt egész évben, miközben az inputanyagok ára csökkent – fejtegette Bige László, aki szerint mostanra érett be az a közel 420 millió eurós befektetés-sorozat, amit a Nitrogénművek 2004–2017 között a legmodernebb technológiákba fektetett. Magyarországon bárminemű állami támogatás nélkül, a privát szektorban ekkora beruházást még senki nem csinált – emelte ki a nagyvállalkozó. Ezért működik stabilan az évi 1,45 millió tonna nitrogén alapú műtrágya gyártására alkalmas modern péti gyár, amely technológiában és termékeik minőségében is világszínvonalú.

A Nitrogénművek tulajdonosa felhívta a figyelmet arra is, hogy a beruházások által növelt költséghatékonyság most már vitathatatlanul megjelenik a számaikban. Üzemi szintű számaikat tekintve a legjobb pénzügyi eredményeket elérő gyártók közé tartoznak. Félévkor a Nitrogénművek már több, mint 620 ezer tonna árut értékesített, árbevétele 54 milliárd forint volt, amihez 15,5 milliárd forint EBITDA párosult. Ez csaknem 70 százalékkal volt jobb eredmény az előző év azonos időszakához képest.

A kimagasló első félév után az év második felében is tartották az ütemet. Az üzemek maximális kapacitáson termelnek három műszakban az év 365 napján, a péti gyár termelése pedig már 2021 első negyedév végéig le van kötve. Az MTI információi szerint 14 százalékkal nőhet idén a Nitrogénművek árbevétele, amely tavaly meghaladta a 88 milliárd forintot.

 

(Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

 


TOVÁBBI  HÍREK MEGTEKINTÉSE...

A MAGYAR GAZDÁLKODÓK SZAKMAI KÖZÖSSÉGE