TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,11
USD: 359,51
CHF: 404,72
GBP: 464,38
Hirdetés
A Corteva Agriscience 2020-ban – erős pénzügyi eredmények, számos innováció, díjak és előrehaladás a fenntarthatósági célok területén

A Corteva Agriscience 2020-ban – erős pénzügyi eredmények, számos innováció, díjak és előrehaladás a fenntarthatósági célok területén

Hírek - 2020.11.13

A Corteva magyarországi vállalatai a fenntartható növekedés útján  A Corteva Agriscience (NYSE: CTVA) növelte árbevételét és eredményét az év első kilenc hónapjában az előző év hasonló időszakához képest, és megerősítette a 2020-ra vonatkozó előrejelzését. A Corteva globális és helyi szintű éves teljesítményének összefoglalóját a társaság vezetői a november 12-én megrendezett online Média Klub keretében ismertették a résztvevőkkel.

2020 első kilenc hónapjában a Corteva globális szintű nettó árbevétele 1%-kal nőtt az előző év hasonló időszakához képest, az organikus árbevétel 6%-kal nőtt. A működési EBITDA az első 9 hónapban 1,85 milliárd dollár volt, ami 5%-os növekedést jelent a tavalyi hasonló időszakhoz képest.

Az EMEA régióban (Európa, Közel-Kelet, Afrika), az első kilenc hónapban a társaság nettó árbevétele 4%-kal nőtt az előző év hasonló időszakához képest, az organikus árbevétel növekedése 8%-os volt. A Közép-Európai Üzleti Egység (Central Europe Business Unity), amely Magyarországot, Lengyelországot, Romániát, Moldovát, a Cseh Köztársaságot és Szlovákiát foglalja magában, 8%-os növekedést ért el, amely nem tartalmazza a szabályozások miatti termékkivezetések hatását, sem az árfolyamhatásokat. Magyarország a vetőmag üzletág erős organikus növekedésével járult hozzá ehhez a sikerhez - a 10% feletti organikus növekedés fő forrása a napraforgóvetőmag-üzletág piaci részesedésének növekedése volt.

Jean-Philippe Riffat, a Közép Európai Kereskedelmi Egység vezetője elmondta: „A növekedésünk fő tényezői az új termékeink, mint az Arylex™ hatóanyag tartalmú gyomirtó szerek - repce, kalászosok és napraforgó számára -, az új értékesítési lehetőségeink Romániában és Lengyelországban, és mindenekelőtt a minden dolgozónkra jellemző elkötelezettség, hogy értéket szállítsunk a gazdálkodóknak.”

Fenntarthatóság a Cortevánál

Riffat megemlítette, hogy a fenntarthatóság a Corteva számára nem csak egy stratégia: „A fenntarthatóság minden egyes tevékenységünk szerves része. Tevékenységeinket fenntartható módon végezzük”. 2020-ban a Corteva újabb nagy lépést tett a fenntartható mezőgazdaság irányába azzal, hogy megalkotta és közzétette a 10 évre szóló fenntarthatósági stratégiáját, hogy előmozdítsa a fenntarthatóságot a globális élelmiszerellátási rendszer minden területén. A stratégia négy alappillére kezdeményezések széles körét foglalja magába. Ezek a mezőgazdasági termelők javát szolgáló célok; a termőföld javát szolgáló célok – talajegészség, vízgazdálkodás, biodiverzitás -; a közösségek javát szolgáló célok, amelyekben a dolgozók és a fogyasztók élnek és tevékenykednek, valamint a vállalat működésére vonatkozó célok, amelyek a fenntartható innovációkra, a klímastratégiára, a fenntartható csomagolás használatára és a Corteva egységeiben a fenntarthatósági törekvések erősítésére összpontosítanak.

Magyarországon, a globális stratégia részeként, a Corteva számos kezdeményezést indított el, köztük átfogó képzéseket évente mintegy 10 000 gazdálkodó számára, így adva a termelőknek szakmai támogatást és információkat új technológiákról és termékekről, a vetőmagok kezelésének módjairól.

Borsos László, a Corteva cégcsoport magyarországi ügyvezetője hozzátette: „A célunk, hogy olyan termékeket kínáljunk a gazdálkodók számára, amelyek védik és javítják életminőségüket, ugyanakkor segítenek a 20%-kal magasabb terméshozam elérésében, miközben az üvegházhatású gázok kibocsátását 20%-kal csökkentik. Miként érhetjük ezt el? Például javíthatnak a vízfelhasználás hatékonyságán a Pioneer márka Optimum® AQUAmax® vetőmagjának használatával.”

A magyarországi vezető megemlítette továbbá azt az eszközt is, amely a hatékony nitrogénfelhasználást támogatja. Ez a termék a Corteva által fejlesztett N-Lock™ nitrogénstabilizátor, amely segítségével a felvehető nitrogén hosszabb ideig a gyökérzónában marad, ez biztosítja a nitrogén hatékony felhasználását, amely így magasabb terméshozamot eredményez, ugyanakkor csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Borsos beszámolt a Corteva napraforgó – és a szomszédos területek – parlagfű elleni védelmét szolgáló innovatív eszköz sikeréről is. A parlagfű egyike a legallergénebb gyomnövényeknek, amely komoly közegészségügyi problémát okoz. Magyarországon a gazdálkodó köteles a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. A Corteva új gyomirtó szere, az Arylex™ hatóanyagú Viballa™ megszerezte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal engedélyét szükséghelyzeti felhasználásra napraforgóban, célirányosan a parlagfű elleni védekezésre. A terméket idén nyáron 1400 gazdálkodó próbálta ki mintegy 40.000 hektáron. A felmérés eredménye azt mutatta, hogy azok a magyar gazdálkodók, akik tesztelhették az új Viballa™ gyomirtószert, rendkívül elégedettek voltak az eredménnyel, és elismerték, hogy ez a legjobb módszer a parlagfű kiirtására. A termék jelenleg engedélyeztetés alatt áll, hogy 2021-ben már széles körűen alkalmazható legyen napraforgóban.

A szarvasi vetőmagüzem – a Corteva egyik legnagyobb üzeme Európában

Az 1996-ban zöldmezős beruházással, 16,5 millió dollár befektetéssel alapított szarvasi vetőmagüzem a Corteva egyik legnagyobb és technikai adottságait tekintve a legmodernebb üzeme Európában. A folyamatos bővítések és fejlesztések eredményeként a beruházás értéke mára meghaladja a 100 millió dollárt. Az üzem 100 alkalmazottat, valamint 500 idénymunkást foglalkoztat, így a Corteva a régió legnagyobb munkaadója. 2020-ban közel 14.000 hektáron állított elő Pioneer hibridkukorica vetőmagot. A Corteva magyarországi hibridkukorica vetőmag előállító területe a mindenkori hazai előállító terület 40-55%-a. A Pioneer kukoricahibridek mellett jelentős a Pioneer napraforgó vetőmag előállítása is. A vetőmagüzemben előállított kiváló minőségű vetőmag 70-75%-át Európa országaiba exportálják, 25-30%-a pedig a hazai piacon kerül felhasználásra.

Nagy Lajos, a szarvasi vetőmagüzem termelési vezetője elmondta: „Szoros, sikeres és a kölcsönös elismerésen alapuló együttműködésben állunk termelőinkkel az üzem megalakulása óta. Partnereinket technológiai eszközökkel, mezőgazdasági gépek kihelyezésével is támogatjuk. Minthogy a Corteva elkötelezett az agrárinformatikai eszközök és a digitalizáció mellett, így a legmodernebb technológiát használjuk munkánk során. Ilyen eszközök többek között a térképes adatbázis készítéséhez használt GPS-alapú eszközök, a virtuális táblatörzskönyv, a műholdalapú növényállapotjelző-rendszer, a drónos táblamonitorozás, az IRRIGA öntözésmenedzsment-rendszer, a spektrofotométeres nedvességtartalom meghatározás vagy akár az AgFiniti valós idejű hozamszint-nyomonkövető eszköz.” Mindezek mellett a szarvasi üzem kollektívája számos esetben vesz részt önkéntesként társadalmi felelősségvállaláshoz kapcsolódó kezdeményezésekben.

Innováció a növénynemesítésben és növényvédelemben

A Corteva kukorica nemesítési projekt fő célkitűzése olyan beltenyésztett szülővonalak nemesítése, amelyek jó egymás közötti kombinációs képességekkel rendelkeznek a terméshozam, az aszály vagy hőség stressz és a fuzáriumos csőpenész tolerancia tekintetében. A másik célkitűzés pedig olyan, széles körben adaptált és stabilan csúcstermésre képes FAO 300-400 kukoricahibridek nemesítése, amelyek alkalmasak helyi termesztési körülményekre Magyarországon és Közép-Kelet-Európa országaiban egyaránt, jobb toleranciával rendelkeznek az aszály, a hőség stressz, valamint a fuzáriumos csőpenésszel szemben.

Rikk István, a Corteva magyarországi marketing vezetője hozzátette: “A Corteva Pioneer® kukoricahibridek 2020. évi európai értékesítésének 1/3-a olyan előállításból származik, amely tartalmazza az egyik vagy mindkét szülőt, amelyeket a szegedi magyar nemesítési programban fejlesztettek ki. 2020-ban Európában az első tíz Corteva-Pioneer kukoricahibrid közül 9-et hoztak létre Magyarországon az Európai Continental Hybrid fejlesztési programban és/vagy amelynek magyarországi nemesítésű szülővonala van.

A magyarországi napraforgó nemesítési program már 20 éve része a kontinentális éghajlathoz jól alkalmazkodó, nagy olajtartalmú, linolsavas, illetve magas olajsavas, kedvező agrotechnikai tulajdonságokkal rendelkező, betegségekkel szemben ellenálló, napraforgóhibridek fejlesztésén dolgozó európai kutatócsoportnak.

A Corteva növényvédelmi portfóliója számos terméket kínál a gazdálkodóknak: az Arylex™ hatóanyagú Quelex™ gyomirtó szert, amely még a legellenállóbb kétszikű gyomnövények ellen is hatásos szer kalászosokban. A termény számára biztonságos, és fenntartható módon őrzi meg a termőterület egészségét. A Korvetto® egy új, szelektív, poszt-emergens tavaszi gyomirtó szer őszi repcében. A Korvetto® kiváló hatékonyságú számos kétszikű gyomnövény ellen, miközben garantálja a terménybiztonságot.

Címkék: Corteva Agriscience™
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

22 termelői piac, ami megér egy látogatást

A termelői piacok népszerűsége Magyarországon az utóbbi években jelentős növekedést mutatott. Ezek a piacok ...