A marhák helyett legel a Lely új gépe (+videóval)

2020.10.31

Olyan önműködő gépet alkotott a holland Lely, amely betakarítja, majd a jószágok elé teríti a levágott friss füvet. Az Exos névre keresztelt masina csak évek múlva kerülhet kereskedelmi forgalomba.

A marhák helyett legel a Lely új gépe (+videóval)


A Lely abból a felismerésből indult ki az Exos megalkotásánál, hogy a szarvasmarhák számára nincs jobb takarmány a frissen levágott fűnél. Ennek tápanyagtartalma ugyanis 10–20 százalékkal magasabb a fűszilázsénál, mert nem kell számottevő veszteséggel számolni a betakarítás, tárolás és kiosztás során. Az Exos révén a gazdák olyan önműködő gépet kapnak, amely a nap 24 órájában, tavasztól őszig képes friss fűvel ellátni a jószágokat, minimális energia-ráfordítással, plusz emberi munkaerő alkalmazása nélkül.

lely 2

A Lely új elektromos hajtású gépe alacsony tömeggel rendelkezik, ezáltal kíméli a talajt, de a fűvel is gondosan bánik, hogy megőrizze frissességét és ízletességét. Mivel folyamatosan látja el a szarvasmarhákat, így megnöveli a fű részarányát a takarmányozásban, amivel jelentős költségcsökkentés érhető el. Az Exos ráadásul értékes adatokat is gyűjt a termőterületről, így a gazda állandóan láthatja, mekkora fűmennyiséggel gazdálkodhat a takarmányozásban.

https://www.youtube.com/watch?v=R2Lx9t2EzeM

 


TOVÁBBI  HÍREK MEGTEKINTÉSE...

A MAGYAR GAZDÁLKODÓK SZAKMAI KÖZÖSSÉGE