TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 615 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,75
USD: 364,04
CHF: 411,3
GBP: 459,82
Hirdetés
Már génmódosított búzát is termeszthetnek

Már génmódosított búzát is termeszthetnek

Hírek - 2020.10.29

Argentínában engedélyezték a világ legelső GMO búzafajtáját. A hatóságtól azután érkezett a zöld jelzés, hogy az egyik legnagyobb vásárlójuknak számító Brazíliában is áldásukat adták rá.

Hirdetés

Állami intézmények és a Bioceres nagyvállalat közös kutatási eredményeként került közforgalomba a világ legelső GMO búzafajtája. Minderről az argentin Tudományos Minisztérium adott hírt Buenos Airesben, hozzátéve, hogy a szárazságtűrő, HB4 jelű, Event névre keresztelt fajtáról van szó. A HB4 kód arra utal, hogy az RNS-szintézist befolyásoló HaHB4 regulációs fehérjék (transzkripciós faktorok, TF) napraforgóból származnak.

A minisztérium forradalmi újdonságról beszél, amely révén csökkenteni lehet az aszály okozta stresszt, és biztonságosabbá, kiszámíthatóbbá lehet tenni a búza betakarítását. A szintén argentin Bioceres tájékoztatása szerint a genetikailag módosított új növény nagyjából 20 százalékkal magasabb hozamot produkált száraz körülmények között a vetélytársainál.

A GMO technológiát övező ellentmondások, bizonytalanságok miatt a leendő exportpiacok már nem ennyire lelkesek. Az argentin gazdaszövetségek üdvözlik az új fajtát, amely növeli a termésbiztonságot, ugyanakkor – a magasabb hektáronkénti hozam révén – azt is lehetővé teszi, hogy kevesebb földet vonjanak be a művelésbe. Az viszont őket is elgondolkodásra készteti, hogy az új GMO fajta hogyan különíthető majd el a konvencionális búzáktól a termelési láncban. Ha nem tudják teljesen és biztonsággal kizárni a keveredés lehetőségét, az lerombolhatja Argentína jó exportőri hírnevét a GMO-val szemben bizalmatlan piacokon.


   

Címkék: export, GMO, búza, hozam, Argentína, szárazságtűrés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

ÁTK-pályázati feltételek a szakember szemével

Óriási összegekről van szó, megéri alaposan megismerni a részleteket