A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius
Terragro Klima febr
Genezis Green Max
Már génmódosított búzát is termeszthetnek

Már génmódosított búzát is termeszthetnek

Hírek - 2020.10.29

Argentínában engedélyezték a világ legelső GMO búzafajtáját. A hatóságtól azután érkezett a zöld jelzés, hogy az egyik legnagyobb vásárlójuknak számító Brazíliában is áldásukat adták rá.

Már génmódosított búzát is termeszthetnek


Állami intézmények és a Bioceres nagyvállalat közös kutatási eredményeként került közforgalomba a világ legelső GMO búzafajtája. Minderről az argentin Tudományos Minisztérium adott hírt Buenos Airesben, hozzátéve, hogy a szárazságtűrő, HB4 jelű, Event névre keresztelt fajtáról van szó. A HB4 kód arra utal, hogy az RNS-szintézist befolyásoló HaHB4 regulációs fehérjék (transzkripciós faktorok, TF) napraforgóból származnak.

A minisztérium forradalmi újdonságról beszél, amely révén csökkenteni lehet az aszály okozta stresszt, és biztonságosabbá, kiszámíthatóbbá lehet tenni a búza betakarítását. A szintén argentin Bioceres tájékoztatása szerint a genetikailag módosított új növény nagyjából 20 százalékkal magasabb hozamot produkált száraz körülmények között a vetélytársainál.

A GMO technológiát övező ellentmondások, bizonytalanságok miatt a leendő exportpiacok már nem ennyire lelkesek. Az argentin gazdaszövetségek üdvözlik az új fajtát, amely növeli a termésbiztonságot, ugyanakkor – a magasabb hektáronkénti hozam révén – azt is lehetővé teszi, hogy kevesebb földet vonjanak be a művelésbe. Az viszont őket is elgondolkodásra készteti, hogy az új GMO fajta hogyan különíthető majd el a konvencionális búzáktól a termelési láncban. Ha nem tudják teljesen és biztonsággal kizárni a keveredés lehetőségét, az lerombolhatja Argentína jó exportőri hírnevét a GMO-val szemben bizalmatlan piacokon.


   


Címkék: export, GMO, búza, hozam, Argentína, szárazságtűrés

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...