A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény
AgroMashExpo
Corteva 2023 jan TEFLIX

Idén is sok kárt előzött meg a jégkármérséklő rendszer

Hírek - 2020.10.20

A szeptember végén zárult idei védekezési időszak 169 napja alatt összesen 94 napon – azaz átlagosan heti 4 napon – kellett bekapcsolni a jégkármérséklő rendszer generátorait. A jégkárbejelentések száma 2000 alatt maradt.

Idén is sok kárt előzött meg a jégkármérséklő rendszer


Az ország közel ezer pontjáról ezüst-jodidot a felhőkbe juttató rendszer a mezőgazdaság mellett a lakossági, ipari, állami létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat is megóvta. A rendszer működésének köszönhetően a jégesők átvonulásakor zömmel csak búzaszem vagy borsó nagyságú jég hullott – közölte a rendszert üzemeltető Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az MTI-vel.

Az Agrárminisztérium a rendszer működtetésének finanszírozásához a Kárenyhítési Alapból évi legfeljebb 1,5 milliárd forintot biztosít, ez a jégesőkár bejelentési adatok szolgáltatásával az elemzéseket is támogatja, valamint koordinálja az érintett társszervezetekkel való együttműködést. Az agrárkár-enyhítés keretében idén eddig kiemelkedő számban, 21 ezer kárbejelentést tettek mintegy 515 ezer hektárra a termelők. Ezek közül a jégkárbejelentések aránya a 9 százalékot sem éri el.

A legtöbbször júniusban (27 napon) és augusztusban (22 napon), a legkevesebbszer szeptemberben (7 napon) kellett bekapcsolni a generátorokat. A jégkármérséklő rendszer idei védekezési időszakában a tervezettnél lényegesen több hatóanyag fogyott. A tájékoztatás szerint ez a május végétől érkezett viharos időjárás mellett annak is betudható, hogy a riasztások pontosságát kedvezőtlenül befolyásolta a koronavírus miatt erősen csökkent légi forgalom, a repülőgépek által szolgáltatott meteorológiai adatok hiánya. A jégkármérséklő rendszer országos lefedettségű, és összesen 986 darab (218 automata és 768 manuális) talajgenerátorból áll.
Forrás:  MTI, Fotó: NAK


Címkék: jégkár, mezőgazdaság, kárbejelentés, NAK, időjárás, jégkármérséklő rendszer