A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis
Corteva Verben Queen

Kukorica-termésátlag: eddig jó!

Hírek - 2020.10.19

A júliusi és augusztusi esőknek köszönhetően magas termésátlaggal, hektáronként 8,9 tonna kukoricát takarítottak be az aratás feléhez közeledve Tolna megyében. A szeptemberi csapadék a repcének segített.

Kukorica-termésátlag: eddig jó!


A 71 ezer hektáros termőterület 42 százalékán végeztek a betakarítással, a kukorica egészséges, de a csapadékos időjárás növelheti a fuzáriumos fertőzést. A termény nedvességtartalma 16 és 22 százalék között van, a gazdaságok üzembe helyezték a szárítókat – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Tolna megyei szervezete kedden az MTI-vel.

A szeptember végén hullott csapadék kedvezett a 12 600 hektáron elvetett őszi káposztarepce fejlődésének is. Az eső jót tett a kalászosok talaj-előkészítésének is, így a múlt héten nagyobb ütemben kezdődhetett a vetés. A falugazdászok felmérése szerint őszi búzát 45-46 ezer hektár között, őszi árpát 12,5 ezer hektáron szándékoznak vetni idén a Tolna megye gazdák.

Áprilisban és májusban mintegy 100 milliméternyi csapadék hiányzott a talajból, a tavaszi aszály a kukorica és a napraforgó fejlődését is hátráltatta. A kukorica magas átlagtermése annak is köszönhető, hogy júliusban virágzáskor és augusztusban a szemképződéskor 60-60 milliméter csapadék hullott. Az olajos növényt – amelyet 32 700 hektáron termesztettek Tolnában – hektáronként kimagasló, 3,18 tonnás átlaggal takarították be, olajtartalma azonban elmarad az elmúlt évek mutatóitól.

A szezon összes csapadéka alig több mint fele az optimálisnak, a szezon első kétharmadában pedig a talaj nedvességtartalma kritikusan alacsony volt. A fél méternél mélyebb talajrétegekben tavasz elejétől október elejéig folyamatos volt a nedvességvesztés. A kamara adatai szerint a linolsavas napraforgó tonnáját 140 ezer, a magas olajsav tartalmút 125 ezer forintért értékesítik a Tolna megyei termelők. A kukorica tonnánkénti ára 50–52 ezer forint között van, az eurobúzáé 60 ezer, a malmi búzáé 62 ezer forint, míg a szója piaci ára 122 ezer, az árpáé 48 ezer forint.


  

Forrás: MTI

Címkék: növénytermesztés, napraforgó, kukorica, aratás, NAK, őszi káposztarepce, Tolna megye