A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény
AgroMashExpo
Corteva 2023 jan TEFLIX

A megfelelő guminyomás tizedével emelheti a hozamot

Hírek - 2020.10.10

Vajon mekkora anyagi kárt okoz a káros talajtömörödés a gazdák számára? Ennek a sokakat foglalkoztató kérdésnek járt utána az egyik webes szakoldal cikke, elsősorban a nem megfelelő abroncsnyomás okozta gondokra koncentrálva.

A megfelelő guminyomás tizedével emelheti a hozamot


A káros talajtömörödés nemcsak azzal okoz kárt, hogy utána a föld rendbetétele plusz munkaidőt, üzemanyagot és eszközhasználatot igényel, de hozzá kell kalkulálni az általa előidézett hozamveszteséget is – áll a futurefarming.com írásában. Egy független angol talajszakértő, Philip Wright évek óta foglalkozik a jelenség hatásaival, így komoly adatbázis birtokában képes pontos számításokra.

Nem meglepő, de talán kevesebbszer hangoztatott tény, hogy a fejlett abroncstechnológia hasznos segítséget jelent a gazdáknak. A guminyomást igény szerint változtató rendszerek révén a rendszeresen taposott területrészeken 10–15 százalékkal nagyobb hozamra számíthatnak a termelők. Ehhez néha csak annyi szükséges, hogy a „megszokásból” alkalmazott 1 baros guminyomást 0,5–0,6 barra redukáljuk a szántóföldön, nagyobb felfekvő felületet képezve.

Wright szerint a káros talajtömörödés – amelynek mértéke természetesen függ a gépek tömegétől és tengelyterhelésétől – néha a felszín közeli rétegekben van jelen, ezért viszonylag könnyű megszüntetni. Ilyenkor az a legveszélyesebb, ha a gazdák (szintén megszokásból) 35 cm-en, vagy akár még mélyebben lazítást végeznek, hiszen a megemelt talaj viszonylag hamar képes „visszazárni”, visszatömörödni, reprodukálva a korábban fennálló helyzetet. Elengedhetetlen, hogy a gazda folyamatosan tisztában legyen a talajai állapotával, ehhez pedig alkalmanként meg kell ásnia, ami még mindig olcsóbb megoldás, mint a szükségtelen lazítás.

A káros talajtömörödés nem rejtett probléma, könnyen rá lehet bukkanni. Egyértelmű jel, ha eső után megáll a víz a felszínen, vagy ha a növények gyökérzete fejletlen, a hozam visszaesik – ilyenkor mindig talajhibára kell gyanakodni. Wright szerint nincs egyetlen hatásos módszer a probléma felszámolására, kombinált megoldásokban kell gondolkodni, a megfelelő munkagépek, illetve az egészségesebb szerkezetet előidéző takarónövények együttes alkalmazásával.


  


Címkék: növénytermesztés, lazítás, talajtömörödés, takarónövények, abroncsnyomás