TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
Éljen a talaj!

Éljen a talaj!

Hírek - 2020.09.16

Sokáig éljen az ősz! Sokáig adjon életet őszi növényeinknek, hogy erősen, jó kondícióban várják a téli nyugalmat és megfelelően felkészüljenek a tavaszi termő időszakra!

Egyelőre nincs okunk panaszra az őszi vetésre való felkészülés miatt, mert időben érkeztek a csapadékot hozó nyár végi esők és zivatarok, melyek megalapozták a kiszámítható biztonságos kelést. Nem dőlhetünk azonban nyugodtan hátra, hiszen az utóbbi időkben lassan megszokhattuk, hogy a természet néha váratlan dolgokat képes produkálni. Őszi vetésű növényeink alapvető igénye, hogy jó arányban ki tudjanak kelni és megfelelő kondíciót érjenek el a tél beköszöntéig. Ilyenkor ugyanis megáll a föld feletti szervek differenciálódása és a hideg veszi át az irányítást a tavasz megérkezéséig. Az ősszel felvett tápanyag mennyisége és az erőteljes fejlődés már a nyugalmi állapot beköszönte előtt meghatározza a növények tavaszi potenciálját. A tudatos gazdálkodónak ezért ilyenkor fokozott figyelmet kell fordítania az állományok erőnléti állapotára. A kalászosok őszi bokrosodása, a repce őszi tőlevélrózsájának fejlettsége bizony már mutatja, hogy hány maghozó szárra, oldalhajtásra számíthatunk tavasszal. Gyökerük fejlettsége pedig igen jól jelzi, hogy milyen mértékű állományveszteség várható egy-egy fagyosabb tél folyamán.

A Viva biostimulátor célzottan összeállított hatóanyag-kombinációjának köszönhetően a talajra és a növényre is kedvező élettani hatást fejt ki. Ezzel élénkíti a rizoszféra működését és stimulálja a növény őszi fejlődését is. Magas huminsav és poliszacharid tartalma előnyös hatással van a gyökér környezetére, támogatja annak megnyúlását, valamint az oldalgyökér képződését. A Viva-ban található aminosavak, hormon-előanyagok és vitaminok már az őszi időszakban segítik a még épp kialakulóban lévő termőrészek fejlődését, differenciálódását.

Mivel a Valagro biostimulátorok célzott élettani folyamatokra hatnak, kísérleti megfigyeléseinket is ehhez igazítva végeztük és értékeltük az elvárt hatást. Ismerve a termék beltartalmát, illetve a készítmény kifejlesztésekor elvégzett genetikai és élettani vizsgálatok eredményét, célzott megfigyeléseket tudtunk végezni minden kísérleti táblánkon.

A huminsavaknak köszönhetően a fiatal növények gyökerének környezetében javult a talaj kolloid-állapota, s ezáltal a tápanyag- és vízgazdálkodása. A kijuttatott poliszacharidok könnyen felvehető energiát biztosítanak a növények gyökérnövekedéséhez, valamint az annak környezetében élő mikroflóra fejlődéséhez is. Mindez további biokolloid- és tápanyagfelvételt segítő hatást fejt ki, melynek eredményeként a növény jobban hasznosítja a kijuttatott alaptrágyát. A levélre került cukrok, aminosavak és a fiatal növények fejlődéséhez célzottan összeállított hormon-előanyagok elősegítik az őszi tőlevélrózsa-képződés, illetve -bokrosodás folyamatát. A jobb gyökeresedés és kiegyensúlyozott őszi fejlődés hatására nagyobb tápanyagraktárral, jó kondícióban mennek őszi növényeink a télbe, ami sikeresebb áttelelést, erősebb tavaszi indulást eredményez.

A Viva őszi hatását 1 hónappal a vetés után kijuttatva, a kezelés után 10 nappal végeztük Ráckevén és Kiskunfélegyházán több fajta és hibridrepce állományban. Mindezt vizsgáltuk jó és rossz körülmények között: tápanyaggal jól ellátott, erős, homogén állományokban és heterogén, gyenge táblákon is. Az őszi felvételezések során a kísérleti táblákon a gyengébb és erősebb talajfoltokon is több (3-6) ismétlésben felvételeztünk, minden alkalommal egymásutáni 10-10 növényt emeltünk ki és mértük a gyökérnyak átmérőjét, illetve a főgyökér hosszát.

Viva2

A 2019-2020-as szezonban őszi káposztarepcében végeztünk részletes kísérleteket, melynek során ősszel közel 500 növényegyedet vizsgáltunk meg és mértük le a tőrózsák paramétereit. Ezek alapján statisztikai biztonsággal állítjuk, hogy átlagosan 2 mm-rel nagyobb gyökérnyak átmérővel és 30-50 mm-rel hosszabb, teljes hosszában gyökérszőröket fejlesztő gyökérzettel ment a repce a télbe.

Viva1

A tavaszi induláskor repcében fotóelemzéssel (az életteli zöld pixelek számának hisztogramos összehasonlítása azonos beállításokkal készült fotókon) mértük a zöld részek felületét. A kedvezőbb tápanyagfelvétel és az erős kondíció hatására átlagosan 23%-kal nagyobb egészséges zöld felületet, kevesebb tápanyaghiányos, eldobott levelet találtunk. Ez a megfigyelés bizonyítja az őszi lombra és tápanyaggazdálkodásra gyakorolt pozitív hatást, mutatva az ilyenkor igen jellemző foszforhiányos antociánosodás alacsonyabb jelenlétét.

A kísérleti gazdaságokban a Viva hatására jól telelt állományok végig megőrizték az őszi plusz kondíciót.

A vegetáció indulásakor újra mértük a tőrózsa paramétereket a már említett módszerrel és jellemzően további 25%-kal nagyobb tavaszi tőrózsa fejlettséget, valamint 25-30%-kal fejlettebb gyökérzetet találtunk. Tavaszra az oldalgyökerek jól átszőtték a felső talajréteget, de érdekes volt megfigyelni, hogy a kezeletlen részben a felső réteg volt jobban fejlett, míg a Viva-val kezelt állományokban a nagyobb gyökértömeg5 cm-rel mélyebbre helyeződött, amely így elérte az állandóan nedves talajréteget, biztonságot nyújtva az esetleges száraz periódusokban.

Az őszi erősebb kondíció végigkísérte a szezont és ez a termésben is realizálódott, ahol a gazdák saját mérése alapján a befektetett biostimulátor költsége többszörösen megtérült. Már a zöldbimbós állapotban jól mérhetővé vált az őszi stimuláció hatása. Az erős tőrózsákon már tavasszal jól látható volt a nagyobb számú hónaljrügy, de a virágzati tengely kiemelkedésekor vált mérhetővé az eredmény. Az őszi felvételezéshez hasonlóan 10 egymást követő növény magasságát és 10 cm-nél hosszabb bimbós oldalhajtásainak számát mértük táblánként, talajfoltonként és kezelésenként 3-6 ismétlésben, összesen kb. 700 növény esetében. A növények magasságát tekintve nem volt mérhető eltérés, ám 0.8-1.6-tal több virágzó oldalhajtást számoltunk meg 10,29 átlagos növényenkénti oldalhajtáshoz viszonyítva. Ez potenciálisan 8,5% többlet virágot, így több termést jelent. A végső mérések során a kísérleti táblák átlagában 300-500 kilogramm terméstöbbletet értünk el hektáronként.

A 2019/2020. évi kísérletek és korábbi megfigyeléseink alapján javasoljuk a Viva biostimulátor használatát repcében és őszi kalászosban. 3-5 l/ha dózisban felhasználva segíti növényeink őszi felkészülését, szilárd alapot biztosít a sikeres teleléshez és tavaszi induláshoz.

viva3

Címkék: biostimulátor, repce, Valagro, VIVA
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Két helyszín, két téma: Sikeres MEGFOSZ szakoktatói képzés

Az Agrárminisztérium és a Hermann Ottó Intézet által a tavalyi évben kiírt pályázat elnyerése után idén második ...