TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.763,44 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.804,19 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.727,80 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.752,07 Ft (tonna)
Repcemag: 162.670,79 Ft (tonna)
Full-fat szója: 213.334,71 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 388,81000
USD: 359,44000
CHF: 407,67000
GBP: 454,94000
Hirdetés
Felesleges vegyszerezni, inkább porrá kell őrölni a gyommagvakat

Felesleges vegyszerezni, inkább porrá kell őrölni a gyommagvakat

Hírek - 2020.09.13

Tavaly érkeztek az első hírek arról az ötletes szerkezetről, amellyel hatékonyan lehet védekezni a kombájnból kiszóródó, és további fertőzést okozó gyommagvak ellen. Megnöveli a kombájn fogyasztását, de a vegyszerköltségen is spórolni lehet általa.

Hirdetés

Az ausztrál fejlesztésű, Seed Terminator nevet viselő egység lényegében a betakarítógép hátuljára szerelhető speciális őrlőberendezés. A működési elve egyszerű: összedarálja a kombájnból kijövő gyommagvakat, ezáltal megakadályozza a gyomnövények elszaporodását. Mivel napjainkban nagy problémát jelent a vegyszerek egyre szélesebb körű betiltása, illetve a számottevő herbicid-rezisztencia, minden efféle alternatív megoldásnak lehet létjogosultsága.

A berendezés a leggyakoribb John Deere, Case IH, New Holland, Claas és Massey Ferguson betakarítógépekkel kompatibilis. Nem túl bonyolult a felépítése sem: két nagyteljesítményű kalapácsos darálóból áll, ezt integrálják a kombájn hátuljába, a működtetés pedig szíjhajtáson keresztül történik. A gyártó szerint a szerkezet teljesítményigénye nagyjából 80–100 lóerő.

A Seed Terminator idén már egy komolyabb tesztelésen is átesett Missouri államban, egy Case IH 8250-es kombájn hátuljára szerelve. Szójában tették próbára, amelyben jelentős mennyiségű disznóparéj (Amaranthus tuberculatus) volt a Missouri Egyetemnek köszönhetően. A felsőoktatási intézmény a vegyszermentes gyomirtási kísérletei során vetette be az ausztrál „őrlőberendezést”. Az efféle mechanikai módszerek korábban szinte teljesen ismeretlennek számítottak az Egyesült Államokban.
A szerkezet kiválóan vizsgázott, ugyanis az elöl bejutó gyommagvak 98,7 százalékát elpusztította (tulajdonképpen összedarálta) a 16 hektáros tesztterületen. A próbát végző szakemberek úgy vélik, háromévnyi rendszeres használat után a gazdák drámai visszaesést tapasztalhatnak a földjeiket érő gyomnyomás tekintetében. A Seed Terminator előnyeit akkor lehet igazán értékelni, ha mellétesszük az Amerikai Gyomkutató Társaság (WSSA) legújabb statisztikáját, amely szerint 250-nél is több gyomfaj vált mára rezisztenssé a vegyszerekkel szemben. Az USA-ban a gyomosodás miatt vész el a szójatermés közel fele, 16 milliárd dolláros bevételkiesést okozva a farmereknek.

gyomok 1

Napjainkban körülbelül 150 darab Seed Terminator dolgozik világszerte, és ebből csupán három található az Egyesült Államokban. Használatakor 15–30 százalékkal nő a motorterhelés, ami az óránkénti fogyasztás 4–8 gallonos (vagyis 15–30 literes) emelkedésével jár.Címkék: betakarítás, növénytermesztés, kombájn, rezisztencia , gyom, mechanikus gyomirtás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

PÖTTINGER TEGOSEM – egy tartály, többféle géphez

A PÖTTINGER TEGOSEM tartálya, gépeik széles választékával kompatibilis. A TEGOSEM segítségével a talajművelés, a ...