TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 61.258,27 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.418,12 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.214,59 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 49.109,96 Ft (tonna)
Repcemag: 155.080,64 Ft (tonna)
Full-fat szója: 203.957,95 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,26
USD: 369,47
CHF: 405,17
GBP: 457,03
Hirdetés
Árpatermesztés intenzíven?

Árpatermesztés intenzíven?

Hírek - 2020.08.24

Megéri a szokásosnál nagyobb figyelmet fordítani a kiváló takarmány- és élelmiszeripari alapanyagra. Az árpa a búzához képest kiváló környezeti és technológiai alkalmazkodóképességgel és magas genetikai terméspotenciállal rendelkezik. A gyakorlatban azonban jóval kevesebb figyelmet fordítunk a termesztésére, egyszerűbb technológiát alkalmazva. Pedig az elmúlt évek hazai tapasztalatai igazolják, hogy a gyengébb termőhelyeket a búzánál jobban és nagyobb biztonsággal hasznosíthatjuk vele.

Az őszi árpa vetésterülete és produktivitása tovább növelhető, azonban például az ebből a célból elvégzett korai vetése, ami több esetben berögzültté vált a gyakorlatban, napjaink megváltozott termesztési körülményei között már nem indokolt. Elsősorban azzal javíthatjuk a termelés hatékonyságát, ha a teljes technológiát a faj és a választott fajta fenológiai igényeihez alkalmazkodva, következetesen és átgondoltan szervezzük.

Komoly feladat a fajta kiválasztása a lehetséges terméspotenciál kihasználása érdekében. A termőhelyi adottságokhoz, a technológiához – tápanyag-gazdálkodás és növényvédelem – illeszkedő, jól és stabilan teljesítő fajta vagy hibrid intenzív viszonyok között akár 15-20%-ban, tehát jelentős mértékben képes hozzájárulni az eredményességhez. Javasoljuk tehát, hogy az intenzitásnövelés egyik kiemelten fontos elemeként tekintsünk az alkalmazott árpafajtára. Válasszunk a környezetünkben is termesztett, több évjárat átlagában stabilan és nagy hozamokkal teljesítő, a környezeti stresszorokra jól reagáló, intenzív fajták és hibridek közül. A fajtaválasztás egyre komplexebb hatást gyakorol az alkalmazott termesztéstechnológiákra is! Hiszen a hibridkalászosok, köztük a hibridárpa megjelenésével új távlatok nyíltak a termesztésben, kiszélesítve az okszerű, hosszú távon fenntartható technológiai intenzitásnövelés lehetőségeit.

A SAATEN-UNION ősziárpa-fajtái már évek óta meghatározóak, több esetben piacvezető pozícióban vannak. Cégünk a termelői igényeket szem előtt tartva a hagyományosan erős, őszi (takarmány)árpát, őszi (sör)árpát és tavaszi (sör)árpát felölelő portfólióját rendszeresen bővíti. Így Magyarország piacvezető árpafajtája, az SU ELLEN és új kihívói is – JAKUBUS, ANDORIA – a termékpalettánkon találhatók, sőt immáron árpahibridjeink is elérhetők a köztermesztésben. Ezzel biztosítjuk, hogy a legújabb genetika, valamint a korszerű agrotechnika kombinációjával az árpa klímaérzékenysége csökkenjen, a termelők pedig kiváló terméseredményt és magas jövedelmezőséget érhessenek el.

Az SU ELLEN-t évek óta előszeretettel használják a termelők. Gyorsan a hazai termelés első számú fajtájává vált, hiszen immár negyedik éve kiemelkedő a teljesítménye. Középkorai, kiváló ökostabilitású, jó technológiai alkalmazkodóképességű, erőteljes felépítésű, egészséges levélfelületű, hatsoros fajta, amely stabilan csúcstermésre képes.

Agronómiai értékei és termőképessége alapján is versenyképes legújabb fajtánk, a JAKUBUS. A középérésű, stabil teljesítményt nyújtó fajta minőségi takarmány-alapanyagot biztosít, jól bokrosodik és kellően robusztus. A JAKUBUS értékét – robbanásszerű európai és hazai elterjedését – elősegíti a fajta kiváló télállósága és remek regenerálódóképessége.

SU intenziv arpa Ellen Jakubus 2020aug

Az ANDORIA középérésű, hatsoros, takarmányminőséget biztosító őszi árpa, amely kifejezetten jól alkalmazkodik az egyre szárazabb termőhelyi adottságokhoz és a normál vagy akár az extenzívebb termesztési körülményekhez. Valódi kontinentális, a pannon régióban kifejezetten jól teljesítő fajta.

SU intenziv arpa Andoria 2020aug

Napjainkban a kalászosok termesztéstechnológiája – így az árpáé is – a fejlesztéseknek és az új hibridnemesítési eljárásoknak köszönhetően alapjaiban változik meg. 2019 őszétől már olyan hibridekkel dolgozhatunk a szántóföldeken, melyek Európa-szerte segítik a gazdálkodókat a stabil és az eddigieknél is nagyobb hozamok elérésében. Az SU HEDY és az SU HYLONA nemcsak a SAATEN-UNION árpanemesítésének legújabb képviselői és új korszakot nyitó genotípusai, hanem az európai hibridárpák magasabb termésszintjének az átlagosnál jobb beltartalmi paraméterekkel aratható zászlóshajói is.

 SU intenziv arpa SU Hylona 2020augSU intenziv arpa SU Hedy 2020aug

Hibridárpáink kiváló dinamikával fejlődnek, kifejezetten erőteljes a gyökérzetük, egészségesek, szélesek és vaskos szövetűek a leveleik, biztosítva a kiváló termőképességet, valamint a kiemelkedően nagy és egészséges fotoszintetikus felületet. Bokrosodó- és kompenzációs képességük kiváló, így a hibridárpák megszokott vetésnormája (2,0 millió mag/ha) tovább csökkenthető (1,2-1,5 millió mag/ha). Árpahibridjeink kalászorsója hosszú és nagy tömegű, aminek köszönhetően a növények jó fertilitású, nagyon nagy produktivitású kalászokat nevelnek, és a kalászkáikban átlagon felüli ezermagtömegű, magas hektolitersúlyú szemeket érlelnek.

Ősziárpa-ajánlatunk az innovatív megoldásokat sem nélkülözi, és a hazai körülményekhez jól illeszthető, megbízhatóan teljesítő fajta- és hibridszortiment biztosítja a megoldást a termelési kihívásokkal szemben. Ne bízza a véletlenre ősziárpa-termesztését, számoljon nagy teljesítményű fajtáinkkal és hibridjeinkkel. Javasoljuk, hogy a termelési intenzitás és a további hozamnövelés érdekében ön is a SAATEN-UNION 2020. évi portfóliójából válasszon őszi árpát.

A SAATEN-UNION 2020. őszi fajtakínálatát, valamint hibridkalászos-portfólióját bemutató kiadványok letölthetők a képekre kattintva:

               SAATEN UNION Oszi fajtakinalat 2020 cimoldal min  SU HySEED hibrdkalaszosok termesztestechnologiaja 2020 cimoldal min

 

SU 2020 jubileumi logo webre minVarga Gábor
termékfejlesztő
SAATEN-UNION Hungária Kft.
www.saaten-union.hu 

     

 

Címkék: vetés, vetőmag, SAATEN-UNION, hibridárpa, szántóföld, technológia, HySEED, JAKUBUS, SU ELLEN, SU HYLONA, árpafajta, SU HEDY, ANDORIA
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Minden gyomproblémára van jó megoldásunk – kukoricában is!

A Corteva Agriscience™ széles termékpalettáján megoldást talál a kukorica gyommentesen tartására.