Hirdetés
Ez kukoricában is erős volna: 17 tonna fölött a búza termésrekordja

Ez kukoricában is erős volna: 17 tonna fölött a búza termésrekordja

Hírek - 2020.07.16

Új fajták bevezetésével, a folyékony nitrogénre való átállással, és a növények egészségi állapotának folyamatos monitorozásával sikerült 17,398 t/ha rekord búza termésátlagot elérnie egy új-zélandi gazdának.

Egyszer még történhet valami véletlenül, de ha kétszer egymás után sikerül, akkor ott már tudatosságot kell sejtenünk a háttérben. Ezt mondhatjuk el az új-zélandi Eric Watsonról is, aki ismét Guinness-rekord búzatermésnek örülhetett – úgy, hogy korábban már beállított egy csúcsot ezen a téren. Idén 17,398 t/ha mennyiséget produkált a földjén, egy olyan környéken, ahol 12 tonna körül alakul a hektáronkénti átlag.

Az előző személyes rekordja (még 2017-ben) 16,791 t/ha volt, ezt sikerült tehát most bő 6 mázsával megfejelnie. A gazda elmondása szerint három éve még meglepte őket a csúcstermés, de idén már tudatosan törekedtek a rekorddöntésre, és pontosan tudták, milyen változtatásokat kell ehhez végrehajtaniuk a termeléstechnológiájukban. Kulcsfontosságúnak bizonyult az új fajták bevezetése, a tápanyag-utánpótlásban pedig a folyékony nitrogénre való átállás, de a fejlődő növények egészségi állapotának folyamatos monitorozása is hasznosnak bizonyult.

A világ azon távoli csücskében 2019 áprilisában került sor a búzavetésre, míg a betakarítást 2020 februárjában végezték. A rekordtermést a KWS bőtermő fajtájának, a Kerrinnek köszönhetik (ez nálunk nem elérhető). A gazda együttműködött a Bayer Crop Science tanácsadóival is, és a növényvédő szereket is tőlük szerezte be.Címkék: növénytermesztés, búza, rekord, KWS, Bayer Crop Science, Guinness
Kiemelt hírek