A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis Green Max
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius
Terragro Klima febr
Aratás előtt: sötétebben látják a jövőt a búzatermesztők

Aratás előtt: sötétebben látják a jövőt a búzatermesztők

Hírek - 2020.07.01

Kissé javultak az agrárium szereplőinek várakozásai a második negyedév végére az első negyedévhez képest, de továbbra is bizonytalanság jellemzi az ágazatot. Elsődleges okok a koronavírus-járvány miatt beszűkült exportlehetőségek, és a tavaszi aszály.

Aratás előtt: sötétebben látják a jövőt a búzatermesztők


Mindez a Takarékbank új, agrár- és élelmiszeripari kilátásait bemutató, Takarék AgrárTrend Indexéből derül ki, amely 27,5 pontra emelkedett az egy negyedévvel korábbi 26,5 pontról a 48 pontos skálán. A bizalmi index a bank agrár- és élelmiszeripari ügyfelei közül kiválasztott csoport rendszeresen megkérdezésén, illetve az elemzők vizsgálatain alapul – ismertette az MTI-nek Hollósi Dávid, a Takarékbank agrár üzletágának ügyvezető igazgatója.

A várakozások a búza, a napraforgó, a zöldségek, a tojás, a gyümölcs, valamint a sertés- és marhahús szegmensben működő cégeknél romlottak, azonban a kukorica, a tej, a baromfihús és a szőlő-bor területen dolgozó vállalkozásoknál javultak. Elsősorban azok borúlátóak, akik nagyobb mértékben kitettek a szálloda, étterem, catering (HoReCa) területnek.

A tojással és szántóföldi zöldséggel foglalkozó vállalkozások viszont a koronavírus-járványt jobban átvészelték: a tojásnál a húsvéti időszak keresletnövekedése, továbbá az importnyomás visszaszorulása adott okot a pozitív kilátásokra, a szántóföldi zöldségek esetében pedig a jól tárolható kultúráknak a karantén időszak alatti értékesítése hozta jó helyzetbe az ágazat szereplőit.

A sertéspiacon a közeljövőben várható erősebb visszaesés, az afrikai sertéspestis (ASP) még mindig beárnyékolja az ágazatot. Termelői vélemények szerint valóban csökken a sertés ára, azonban közelít az egyensúlyi szinthez. Az átvételi árak csökkenése a feldolgozóknak ugyanakkor kedvez, viszont a közeljövőben bizonytalanok az értékesítési lehetőségeik.

Hollósi Dávid kiemelte, hogy a mezőgazdaság a koronavírus krízisben elvesztette válságálló státuszát. Ennek okait abban látják, hogy a magyar agrárium az elmúlt 10–15 évben erőteljesen bekapcsolódott a globális ellátási láncokba, így már közvetlenül is érzi azon káros hatásokat, amelyek a nemzetközi piacokon megjelennek.

Héjja Csaba, a Takarékbank agrár elemzője pedig arra tért ki, hogy a legalacsonyabb indexértéket (22,5 pontot), azaz a leginkább pesszimista trendeket a baromfipiac mutatja, ám ez nemcsak az első negyedévben történt események miatt van így, az ágazatot ért kedvezőtlen hatások már korábban megjelentek. A magyar baromfiágazat úgy tudna alkalmazkodni a madárinfluenza és a koronavírus okozta helyzethez, hogy kiemelten kezeli a járványvédelmet, szükség esetén csökkenti a vágási súlyt, illetve végső lehetőségként megoldást jelenthet a kapacitás csökkentése is.


Forrás:  MTI – Fotó: MTI/Sóki Tamás


Címkék: baromfi, zöldség, búza, sertés, tojás, felmérés, afrikai sertéspestis, koronavírus, HoReCa, Takarékbank

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...