TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 596 Ft
Benzin ára: 590 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,66000
USD: 367,23000
CHF: 409,53000
GBP: 468,51000
Hirdetés
Aratás előtt: sötétebben látják a jövőt a búzatermesztők

Aratás előtt: sötétebben látják a jövőt a búzatermesztők

Hírek - 2020.07.01

Kissé javultak az agrárium szereplőinek várakozásai a második negyedév végére az első negyedévhez képest, de továbbra is bizonytalanság jellemzi az ágazatot. Elsődleges okok a koronavírus-járvány miatt beszűkült exportlehetőségek, és a tavaszi aszály.

Mindez a Takarékbank új, agrár- és élelmiszeripari kilátásait bemutató, Takarék AgrárTrend Indexéből derül ki, amely 27,5 pontra emelkedett az egy negyedévvel korábbi 26,5 pontról a 48 pontos skálán. A bizalmi index a bank agrár- és élelmiszeripari ügyfelei közül kiválasztott csoport rendszeresen megkérdezésén, illetve az elemzők vizsgálatain alapul – ismertette az MTI-nek Hollósi Dávid, a Takarékbank agrár üzletágának ügyvezető igazgatója.

A várakozások a búza, a napraforgó, a zöldségek, a tojás, a gyümölcs, valamint a sertés- és marhahús szegmensben működő cégeknél romlottak, azonban a kukorica, a tej, a baromfihús és a szőlő-bor területen dolgozó vállalkozásoknál javultak. Elsősorban azok borúlátóak, akik nagyobb mértékben kitettek a szálloda, étterem, catering (HoReCa) területnek.

A tojással és szántóföldi zöldséggel foglalkozó vállalkozások viszont a koronavírus-járványt jobban átvészelték: a tojásnál a húsvéti időszak keresletnövekedése, továbbá az importnyomás visszaszorulása adott okot a pozitív kilátásokra, a szántóföldi zöldségek esetében pedig a jól tárolható kultúráknak a karantén időszak alatti értékesítése hozta jó helyzetbe az ágazat szereplőit.

A sertéspiacon a közeljövőben várható erősebb visszaesés, az afrikai sertéspestis (ASP) még mindig beárnyékolja az ágazatot. Termelői vélemények szerint valóban csökken a sertés ára, azonban közelít az egyensúlyi szinthez. Az átvételi árak csökkenése a feldolgozóknak ugyanakkor kedvez, viszont a közeljövőben bizonytalanok az értékesítési lehetőségeik.

Hollósi Dávid kiemelte, hogy a mezőgazdaság a koronavírus krízisben elvesztette válságálló státuszát. Ennek okait abban látják, hogy a magyar agrárium az elmúlt 10–15 évben erőteljesen bekapcsolódott a globális ellátási láncokba, így már közvetlenül is érzi azon káros hatásokat, amelyek a nemzetközi piacokon megjelennek.

Héjja Csaba, a Takarékbank agrár elemzője pedig arra tért ki, hogy a legalacsonyabb indexértéket (22,5 pontot), azaz a leginkább pesszimista trendeket a baromfipiac mutatja, ám ez nemcsak az első negyedévben történt események miatt van így, az ágazatot ért kedvezőtlen hatások már korábban megjelentek. A magyar baromfiágazat úgy tudna alkalmazkodni a madárinfluenza és a koronavírus okozta helyzethez, hogy kiemelten kezeli a járványvédelmet, szükség esetén csökkenti a vágási súlyt, illetve végső lehetőségként megoldást jelenthet a kapacitás csökkentése is.


Forrás:  MTI – Fotó: MTI/Sóki Tamás

Címkék: baromfi, zöldség, búza, sertés, tojás, felmérés, afrikai sertéspestis, koronavírus, HoReCa, Takarékbank
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Mezőgazdasági inputok forgalma – több műtrágya, kevesebb ...

Hetvenhárom százalékkal több műtrágya került a gazdákhoz 2024 I–III. hónapjaiban az egy évvel korábbi azonos ...