A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

Kezdődik az agrár-felsőoktatás integrációja!

Hírek - 2020.07.01

A jövő év elejére Szent István Egyetem név alatt öt kampusszal, 20 ezer hallgatóval és 3500–4000 dolgozóval Magyarország egyik legnagyobb felsőoktatási intézménye jön létre.

Kezdődik az agrár-felsőoktatás integrációja!


Július végén a gödöllői Szent István Egyetembe olvad a veszprémi Pannon Egyetem keszthelyi Georgikon kara és az egri Eszterházy Károly Egyetem gyöngyösi Károly Róbert kampusza. A Szent István Egyetem és a Kaposvári Egyetem augusztus 1-jén összeolvad, az intézmény január 1-jén alapítványi fenntartásba kerül, és csatlakozik hozzá a hazai agrárkutatást összefogó Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) 11 intézménye és négy gazdasági társasága. Minderről Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója Kaposváron beszélt az MTI-nek az integrációt előkészítő bizottság elnökeként.

A döntést a hallgatói létszám csökkenésével, a hatékonyabb működés szükségességével indokolta. Elmondta, hogy idén a tavalyinál 18–20 százalékkal kevesebben jelentkeztek a felsőoktatásba, a csökkenés az agrárképzésben 30–40, a pedagógiai képzésben 50 százalékos. „Az összeolvadás nélkül pár éven belül kritikus helyzetbe kerülhetett volna a kaposvári felsőoktatás” – jegyezte meg, utalva arra, hogy a Kaposvári Egyetem négy kara közül kettő agrár- és pedagógiai képzésekben érdekelt.

A főigazgató irreálisnak nevezte, hogy Magyarországon 11 felsőoktatási intézményben 17 helyen legyen agrárképzés, megjegyezve, hogy nagyobb nyugat-európai államokban jellemzően legfeljebb négy helyen képeznek agrárszakembereket, de van olyan ország is, ahol egyetlen intézményben. Gyuricza Csaba kérdésre válaszolva azt mondta, hogy az integráció után a kampuszokat főigazgatók vezetik, az egységek működéséhez szükséges forrásokat biztosítják.

A kampuszok, illetve a Kaposvári Egyetem dolgozói augusztus 1-jével a Szent István Egyetem dolgozói lesznek, a Kaposvári Egyetem mind a négy kara, köztük a gazdaságtudományi és a művészeti kar is tovább működhet. A Szent István Egyetem nem agráregyetemmé, hanem agrárfókuszú egyetemmé válik, ahol más tudományterületeknek is helyük van.

 

Forrás:  MTI – Fotó: Szent István Egyetem/Facebook

Címkék: felsőoktatás, integráció, Gyuricza Csaba, NAIK , SZIE