Az eddigi legsúlyosabb ASP-járvány tört ki Afrikában

2020.06.26

Az elmúlt fél évtizedben mintegy 60 kitörést produkált az afrikai sertéspestis (ASP) járvány Afrikában, de olyan súlyosat még sohasem, mint most Nigériában. A disznók 7 százaléka máris odaveszett.

Az eddigi legsúlyosabb ASP-járvány tört ki Afrikában


Az afrikai sertéspestis (ASP) miatt szinte válságosra fordult a helyzet Nigériában, ahol közel egymillió disznót kellett kényszervágásra küldeni. A betegséget okozó vírus emberre veszélytelen, de a jószágoknál lényegében 100 százalékos halálozási rátával bír. Az ASP első azonosítására 1921-ben Kenyában került sor, és 1957-ben Európában – a portugáliai Lisszabonban – is megjelent. Hatásos vakcina még mindig nincs ellene.

Ami Nigériát illeti, a járvány az év elején, a tengerparti Lagos államban ütötte fel a fejét, és mára az ország egyéb részeire, legalább a 36 szövetségi állam negyedére is átterjedt. Az ASP tavaly elsősorban Ázsiát sújtotta, ahol mintegy 6 millió sertés kivágását kellett elrendelni – emlékeztetett cikkében a Guardian című lap. Nigériában akkor vált komollyá a helyzet, amikor a betegség az ország legnagyobb telepén, az Oke Aro farmon is megjelent. Névtelenséget kérő alkalmazottak mintegy 300–500 ezer sertés kényszervágásáról adtak hírt.

Afrikában 2016 óta mintegy 60 járványkitörést regisztráltak, de a nigériai tűnik a legsúlyosabbnak. Az országban felfutóban volt az ágazat a sertéstenyésztés növekvő jövedelmezősége miatt: míg a nyolcvanas években 2 millió jószágot tartottak az ottani gazdák, addig mára ez a szám 14 millióra emelkedett. Eddig az állomány legalább 7 százaléka veszett oda a jelenlegi járványkitörés következtében.
 
TOVÁBBI  HÍREK MEGTEKINTÉSE...

A MAGYAR GAZDÁLKODÓK SZAKMAI KÖZÖSSÉGE