TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,11
USD: 359,51
CHF: 404,72
GBP: 464,38
Hirdetés
Az innováció útján az UPL

Az innováció útján az UPL

Hírek - 2020.06.24

Deszikkálás, csávázás, biostimulátorozás a legújabb megoldásokkal „A koronavírus-járvány gyökeresen megváltoztatta az üzleti kommunikációt. Keressük az utat, hogyan tudunk eljuttatni információkat a felhasználóinkhoz.” Az előző mondatok Piyush Kumartól, az UPL ügyvezető igazgatójának megnyitójából származnak, és a cég első webkonferenciáján hangzottak el a napokban.

A megváltozott helyzet új, eddig még nem alkalmazott megoldásokat kíván. Az UPL hagyományos nyári rendezvényét, amelynek témája a repcebecő-ragasztás, a deszikkálás, valamint a vetőmagcsávázás, ezúttal digitális formában kényszerültek lebonyolítani a COVID-19 vírus okozta helyzet miatt. A webkonferencia első felszólalójaként Piyush Kumar osztotta meg az UPL – az Arysta LifeScience megvásárlása óta eltelt – első évének eredményeit. Mint mondta, az elmúlt, izgalmas időszak számos kihívást hozott ugyan, de fontos eredményeket értek el.

Véglesi János, az UPL kereskedelmi vezetője már a webkonferencia szakmai programját mutatta be, kiemelve, hogy fő céljuk a legfontosabb termékcsoportok kihangsúlyozása volt, valamint az, hogy közvetlenül az előttük álló feladatokra fókuszáljanak.

Valamit ki kell találni, ami megvált minket!

Ezzel a gondolattal vezette fel Vados Csaba csávázószer-termékfelelős a modern, okszerű csávázás szempontjairól tartott előadását. Ezzel is utalt arra, hogy ma már megkülönböztetett figyelem övezi az ökoszisztéma megóvását, a természeti környezet védelme prioritás lett, ezért változtatni kell a korábbi technológiákon. Olyan megoldásokat kell keresni, amelyek a legkisebb környezeti terhelést okozzák, emellett a lehető legjobban védik az elvetett magot. Ezek a megoldások egyszerre jelentenek környezetet kímélő hatóanyagokat, amelyek a lehető legkisebb mennyiségben kerülnek felhasználásra a moderált perzisztencia elvének megfelelően, de egyben modern formulációt is, amely biztosítja, hogy a felhasznált csávázószer teljes mennyisége a vetőmagra és azzal a talajba kerüljön, leporlás és veszteség nélkül. Az UPL csávázószerei ezeknek a feltételeknek mindenben megfelelnek, a felhasznált hatóanyagok, az ipkonazol és az imazalil már kis mennyiségben is hatékonyak a legfontosabb gombabetegségek ellen, a modern mikroemulzió formuláció pedig biztosítja az összefüggő, hatékony védőpajzs létrejöttét a kezelt mag felületén. A Rancona 15 ME (ipkonazol) készítményüket leginkább a kiskultúrákra (rozs, tavaszi árpa, tritikálé, zab) ajánlotta az előadó. Ennek hatása a fuzárium- és üszögfajokra egyaránt kiterjed, és igen jó ár-érték arányú készítmény.

A professzionális felhasználók számára készült a Ranconai-MIX (ipkonazol+imazalil), amely kiemelkedő hatással rendelkezik az üszög-, fuzárium-, szeptória-, drechslera/pirenofóra fajokkal szemben egyaránt. A rovarölő szeres vetőmagkezelés területén jelenik meg a Signal 300 ES (cipermetrin) rovarölő csávázószer, amely ilyen célra jelenleg az egyetlen, engedélyokirattal rendelkező készítmény a kalászos kultúrákban. Segítségével a drótférgek elleni védekezésre kihasználható az őszi időszakban megnyíló technológiai ablak. Az említett kártevő kártétele és veszélyessége egyre fokozódik az előadó szerint, ezért minden lehetőséget meg kell ragadni a gyérítésére. A cég az elmúlt évhez hasonlóan ebben az évben is komplett csomagajánlattal áll a gazdálkodók rendelkezésére: a csomag gombaölő (Ranconai-MIX) és rovarölő (Signal 300 ES) csávázószert egyaránt tartalmaz, valamint kiegészítésül egy rovarölő, állománykezelő készítményt (Cyperkill MAX) a kalászosok vírusvektorokkal szembeni védelmére.

Testre szabott megoldások

Az előttünk álló időszak következő nagy feladata az állományszárítás és repcében a becőragasztás, és ezekben az UPL az egyik legfontosabb piaci szereplőnek számít. Ezt a területet már Valovics Attila fejlesztőmérnök mutatta be, kiemelve, a cég termékkínálata lehetővé teszi, hogy mind a repcében, mind a napraforgóban személyre szabott megoldásokat kínálhassanak a gazdálkodók számára. Ez a termékkínálat az állományszárítás terén tartalmaz egy glifozát (Kapazin), egy bromoxinil (Sunflex 40 EC), valamint egy dikvát-dibromid (Solaris) hatóanyagú készítményt. Ezekkel gyakorlatilag minden, a gyakorlatban felmerülő problémára rugalmas, de egyben költséghatékony megoldást képesek nyújtani a felhasználók számára. Erősen gyomos területről, robusztus növényállományról van szó? A megoldás a Solaris! Évelő gyomnövényekkel erősen fertőzött a kezelendő terület, ahol gyomirtó hatásra is szükség van? A megoldás a Kapazin! Elsodródásra érzékeny növénykultúra van a kezelt terület szomszédságában? A megoldás a Sunflex 40 EC! Az előadó ezekkel a példákkal érzékeltette, mennyire rugalmasan alkalmazható a cég termékkínálata az állományszárítás során.

Az UPL a becőragasztásra – mint az éppen legaktuálisabb teendőre a repcetermesztésben – is tud megoldást javasolni a gazdálkodók számára. Ezen a területen talán a legismertebb és legelismertebb termék az Elastiq Ultra, amely már hosszú évek óta jelen van a piacon. A fentiekben felsorolt termékek az UPL csomagajánlataiban is szerepelnek, és már évek óta nagy sikernek örvendenek a felhasználók körében. Ezekben is megmutatkozik ajánlatuk rugalmassága, hiszen akár annak megfelelően is lehet válogatni a megoldások között, hogy mennyi idő telik el a kezelés és a várható betakarítás időpontja között.

Stresszes gazda medvével álmodik

Ezzel a talányos mondattal már Visi Zoltán biostimulátor-termékfelelős vezette fel előadását, utalva arra a – gazdálkodók által nagyon kedvelt – hangra, amely csakis a jó termést adó növényállományban dolgozó kombájn mellett hallható. Ez egyaránt jelenthet jobb termést és akár jobb minőséget is. Sajnos ebben az évben mindkettővel lehetnek problémák a növényállományok rossz tavaszi vízellátása, a korán jelentkező aszály miatt. Ilyen körülmények közepette felértékelődnek azok a megoldások, amelyek lehetővé teszik a növények lombon keresztüli táplálását, valamint azok a készítmények, amelyek képesek segíteni a növényeknek a környezeti stresszhatások kezelésében. Az UPL mindkét területen hagyományosan széles termékkínálattal rendelkezik, sőt a Goemar termékcsalád révén gyártóként is a világ élvonalába tartozik a biostimulátorok esetében. Ezen termékek alapját tengeri algából előállított koncentrátum adja, amely összetétele révén számos kedvező élettani reakciót vált ki a kezelt növényekből. A sokak által már jól ismert Multoleo készítmény is ebbe a körbe tartozik. Összetételével leginkább az olajos növények igényeit szolgálja ki, így rendkívül eredményesen használható repcében, napraforgóban és szójában. Számos vizsgálat és kísérlet igazolta már, hogy a felsorolt növénykultúrákban történő felhasználásával egyaránt növelhető a termés mennyisége és javítható a minősége is, így kijuttatása egyértelműen megtérülő befektetésnek tekinthető.

Már a kukorica korai cink- és foszforellátását hivatott segíteni a Zeal, amelynek összetétele szintén algakivonaton alapszik. Az idei évhez hasonló helyzetekben, amikor a kukorica kezdeti fejlődése rendkívül vontatott, korán segítséget jelenthet a növények számára ez a biostimulátor.

A Goёmar BM 86 készítménnyel tért át az előadó a szántóföldi növénykultúrákról a kertészeti növényekre. Ez az algakivonaton alapuló biostimulátor egyaránt képes javítani a termés minőségét és mennyiségét szőlőben és különböző gyümölcskultúrákban is. Nagy előnye, hogy úgy képes fokozni az elért hozamot, hogy közben a betakarított termés beltartalmi mutatói is javulnak. Ez a termés további feldolgozása során – így például a borkészítésnél is – jobb, piacképesebb végterméket jelent. Univerzális termékként mutatta be az előadó az Atonik biostimulátort, amely a szántóföldi kultúrákban ugyanúgy felhasználható, mint gyümölcsösökben vagy zöldségfélékben. Hatása az általános stresszoldástól kezdve a terméskötődés javításán át a növény életfolyamatainak gyorsításáig, a fotoszintézis intenzitásának fokozásáig terjed, így valóban eredményesen használható.

Komplex megközelítés

A webkonferencia záró előadásának témája az UPL új ProNutiva programja volt, amelyet Nádudvari Éva marketingvezető mutatott be. A program a cég olvasatában a növénytermesztés komplex megközelítését jelenti, ami a hagyományos növényvédő készítmények és a biostimulátorok együttes használatán alapul, megvédve és egyben táplálva is a növényeket. Véleményük szerint csak ilyen módon lesz képes a mezőgazdasági termelés válaszokat adni a napi rendszerességgel felmerülő új kihívásokra. A program során arra törekszenek, hogy az adott növény életciklusának minden szakaszára képesek legyenek technológiai ajánlatot tenni, aminek célja a termés növelése, a fajtában rejlő genetikai potenciál kiaknázása, ezzel egyidejűleg pedig a minőség javítása. A program évekkel ezelőtt repcében indult el, eredményei már láthatók, azok mind a termés mennyiségében, mind az olajtartalomban megmutatkoznak. Folytatásként további növénykultúrákra terjesztik ki a fejlesztőmunkát, így a szőlőre és az almára. Meggyőződésük, hogy csakis ilyen módon, komplex megközelítéssel biztosítható a mezőgazdaság, így a növénytermesztés fenntartható fejlődése, ami mára az ágazat szereplőinek egyik elsődleges célja.

A rendhagyó módon, az ágazatban és az UPL életében is első alkalommal megtartott webkonferencia zárásaként Véglesi János kívánt sok sikert a gazdálkodóknak ebben a kihívásokkal teli időszakban.
Szerző: AgrárUnió

Címkék: innováció, deszikkálás, csávázás, UPL Hungary, biostimulátorozás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Gazdálkodás nehéz talajon, forgatás nélkül

Legfontosabb termelőeszközünk a talaj! Ahhoz, hogy jól gazdálkodjunk rajta és vele, meg kell ismernünk és ...