A fehér tojások a járvány nagy nyertesei

2020.06.15

Az angol lapok szenzációként tálalták, hogy a szigetországi Tesco áruházakban ismét lehet fehér héjú tojást kapni – négy évtizedes szünetet követően. A karantén idején növekedett meg annyira az igény a termékek iránt, hogy immár a szuper- és hipermarketeknek is megéri foglalkozniuk velük.

A fehér tojások a járvány nagy nyertesei


A fehér héjú tojásoknak nincsenek előnyösebb tulajdonságaik, ugyanolyan ízzel, tápértékkel és héjkeménységgel rendelkeznek, mint a barna héjúak. A szín a tyúkok tollazatától függ: a fehérek fehér tojást, a barnásvörösek barna tojást tojnak. Magyarországon a barna héjúakat vásárolják szívesebben, így azok általában drágábbak. Angliában a fehér héjúak azért örvendenek jobb hírnévnek, mert lényegében el vannak zárva a fogyasztóktól: a megtermelt mennyiségre a McDonald’s szinte teljes egészében igényt tartott a McMuffin reggelikhez (emellett hotelek, éttermek is szívesen vásárolták).

A koronavírus járvány azonban a szigetországban is megtorpanásra késztette a globális gyorsétterem-láncot, a felszabadult készletek így a vásárlók szélesebb köréhez eljuthatnak. A Tesco a fehér héjú tojásokat ugyanannyiért kínálja majd, mint a barnákat. Az Egyesült Királyságban nagyjából 40 millió tojótyúkot tartanak, ám közülük csupán 250–300 ezer produkál fehér héjú tojást. A vásárlói kedv élénkülése jótékonyan hathat ezen szárnyasok számának növekedésére is.

Tapasztalatok szerint a fehér tollú tyúkok hosszabb ideig alkalmazhatók tojástermelésre, egyenletesebb termékminőséget adnak, ráadásul kevésbé agresszívek a társaikkal szemben.
TOVÁBBI  HÍREK MEGTEKINTÉSE...

A MAGYAR GAZDÁLKODÓK SZAKMAI KÖZÖSSÉGE