Hirdetés
Osiris® a kalászfuzárium ellen

Osiris® a kalászfuzárium ellen

Hírek - 2020.05.11

A gombabetegségek elleni védelem kimagasló tudású szakértője A kalászfuzárium a tavalyi évben az ország több térségében, elsősorban az Alföld déli és keleti részén okozott komoly fertőzést, a betakarított terményben a DON (deoxinivalenol) tartalom sok esetben meghaladta a megengedett határértéket.

Természetes körülmények között a kalászfuzárium-fertőzöttség mértéke és a kórokozó által termelt toxintartalom között nincs szoros összefüggés. Ezért fontos hangsúlyozni, hogy a betegség elleni védekezés során nem a fertőzöttség csök­­­­­­kentése, hanem a mikotoxin-tartalom minimalizálása a cél. Erre pedig a legalkalmasabb időpont a teljes virágzásban elvégzett védekezés. Ekkor elég nagy a magkezdemény felülete, több gombaölő szer képes felszívódni rajta, eredményesebb a toxincsökkentés.

Kétféle hatóanyag

A kalászfuzárium elleni védekezésre sok gombaölő szer áll rendelkezésre, de a toxintartalom 70% feletti csökkentésére csak kevés termék képes. E célra jelenleg az azolok a leghatékonyabb hatóanyagok. Az Osiris® mindkét hatóanyaga, a metkonazol és az epoxikonazol is a legerősebb azolok közé tartozik, együtt pedig kiemelkedően hatékony párost alkotnak. A szer a tavalyi fuzáriumos évjáratban is bizonyította ezt a képességét.

Az Osiris® egyedi formulációjának kö­szönhetően a kipermetezés után a kalász, a levél felületén összefüggő lakkréteget képez.

Így a szisztémikus hatóanyagai gyor­­­­sabban és még nagyobb mennyiségben jutnak át a pelyván, és védik a magkezdeményt.

basf foto

Egyéb betegségek ellen is

Az Osiris® jól ismert hatóanyagainak ré­­­­­­­vén nemcsak a kalászfuzárium ellen, ha­­nem a vörös- és sárgarozsda, lisztharmat, szeptóriás levél- és pelyvabarnulás, csíkos, hálózatos és fahéjbarna (pirenofórás) levélfoltosság ellen is hatékony.

Az Osiris® már 2,0 l/ha-os adagban ki­magasló hatékonysággal csökkenti a termény DON-tartalmát. Kritikus helyzetben (például durumbúzában, kukorica elővetemény után) a magasabb adag (2,5–3,0 
l/ha) alkalmazása lehet indokolt. Ezzel akár 90%-os hatékonyság is elérhető természetes körülmények között.

basf diagr

Összefoglalva az Osiris® legfontosabb előnyei:

• 
Mindkét hatóanyaga hatásos, de egymást felerősítve még hatékonyabb a fuzáriózis ellen.
• 
Kimagasló és megbízható DON-toxin-csökkentés.
• 
A speciális formulációnak és szisztémikus hatóanyagainak köszönhetően gyorsan felszívódik a kalászba.
• 
Más levél- és kalászbetegségek ellen is hatékony készítmény.

Címkék: gombaölő szer, toxin, kalászfuzárium, gombabetegségek , Osiris, kalászbetegségek, DON
Kiemelt hírek