A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

FAGYKÁR A SZÁNTÓFÖLDÖN

Hírek - 2020.04.09

Az idei év korai kitavaszodása a megszokottnál jelentősen korábbi időszakban indította el a növények vegetációs ciklusát. A szántóföldi növények már korán erőteljes fejlődésnek indultak. Ez a korai felmelegedés nagyon veszélyes a növényekre. A március 23.-án betörő hidegfront és sok helyen lehullott több centiméter hó szinte sokkolta a növényeket és ezt tetőzte az április elején bekövetkező, néhol igen erőteljes fagy.

FAGYKÁR A SZÁNTÓFÖLDÖN


Az őszi árpák közül az érzékenyebb fajtáknál már erős gombafertőzés tapasztalható. A fagy hatására az állományok, fajtától függően kisárgultak, növekedésük megállt. Az őszi búzák esetében is több fajtánál tapasztalható a növekedés leállása, elfagyott levélvégek megjelenése. A búzafajták között a stresszhatások esetében a fajtaérzékenység különböző lehet.

oszi arpa stresswz

A repcénél a fagyhatás még erőteljesebben jelentkezik. A már kifejlett főszár hirtelen visszakanyarodik, lilás színű lesz és bereped. Ez a főszár ezután el fog törni, rajta már termés nem várható. A repce termését így a termővé nevelt oldalhajtások fogják adni. Ehhez azonban az oldalhajtásokat intenzív növekedésre kell serkenteni.

fagyhatas repceben

A fagyhatás után az új levélzet és vegetatív részek kifejlődésének gyorsítását az Amalgerol® 3-4 l/ha dózisának kipermetezésével segíthetjük elő. Az Amalgerol® az élettani folyamatok stimulálásával fokozza a növények növekedési erélyét és az új hajtások gyorsabb fejlődését.

A fagyhatás nagyon visszaveti a növények fejlődését, mivel a növények energiája először nem a növekedésre, fejlődésre, hanem a lefagyott levélzet pótlására használódik el. Ha olyan erős a fagy, hogy a növekedési csúcsok is elhalnak, mint most sok repce esetében, ezt a növények mellékhajtások erőteljes fejlesztésével igyekeznek pótolni. Ebben az esetben ezeken a mellékhajtásokon már kevesebb lesz a termés, mert a hajtások felnevelése is plusz energiát von el a növénytől.

amargerolSzántóföldi növényi kultúrákban fagykár esetén, az új levélzet minél gyorsabb kifejlődéséről kell gondoskodni. Az új levélzet kifejlődését Amalgerol® 3-4 l/ha dózisának kipermetezésével segíthetjük elő. Az Amalgerol® fokozza a növények növekedési erélyét, az új hajtások kifejlődése gyorsabb lesz, így a növény hamarabb rendelkezik megfelelő levélfelülettel a további növekedéshez és a termés kineveléséhez.

A stresszhatások enyhítésére új technológiai lehetőség az Amalgerol® Essence alkalmazása, amely biológiai termesztésben is használható készítmény. Az Amalgerol® Essence-ben az összetevők szintetikus, széleskörű aminosav sorral egészültek ki, növelve az Essence biológiai hatékonyságát. Az aminosavak a növényi szervezetekben a fehérjék építőelemei, hormonok és enzimek képződnek belőlük. Az aminosavak szabályozzák és serkentik a növények élettani folyamatait, ezért a klorofill szintézis, fehérjefelépítés, cukorszintézis, sejtdifferenciálódás, a tápanyag szállítás és a megtermékenyülés elengedhetetlen alkotórészei. Az Amalgerol® Essence alkalmankénti dózisa 2 l/ha, kiszerelése 15 és 600 liter.

 

Hechta Kft.

www.hechta.hu

 


Címkék: repce, búza, árpa, őszi búza, őszi árpa, Amalgerol® Essence , Hechta Kft.