TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,11
USD: 359,51
CHF: 404,72
GBP: 464,38
Hirdetés
Mit jelent az olcsóbb gázolaj és műtrágya?

Mit jelent az olcsóbb gázolaj és műtrágya?

Hírek - 2020.04.03

Olcsóbbá vált a gázolaj és a műtrágya a gazdálkodók számára a koronavírus járvány következtében. Csökkent bizonyos takarmány-alapanyagok ára is – de vajon meddig tart ez a kedvező hatás?

A koronavírus villámgyors globális elterjedése egyértelmű káoszt okozott a piacokon, és ennek eredményeként soha nem látott árzuhanást tapasztalhattunk a mezőgazdasági inputanyagok esetében. A hajtóanyagok, nitrogénműtrágyák és bizonyos takarmányok (például a szójadara) esetén a legszembetűnőbb az árcsökkenés. A folyamat egyébként már az év elején – lényegében a járványtól függetlenül – elkezdődött, hiszen a nitrogénalapú műtrágyák legfontosabb alapanyagául szolgáló földgáz ára 2019/2020 fordulója óta nagyjából a harmadával esett. A foszforműtrágyák ára ettől némileg eltérően mozog, hiszen a kínai kitermelőhelyek munkája akadozik, hiány mutatkozik, ám az energiaárak esése hamarosan ezen a területen is éreztetni fogja hatását.

A kőolaj hordónkénti ára 20 dollár közelébe került az elmúlt hetekben, ez okozza a gázolaj olcsóbbá válását. A magyar kutakon jelenleg 315 Ft a literenkénti bruttó kiskereskedelmi minimálára (a benziné 273 Ft). A szója és a repce piacán is jelentős áresést tapasztalhatunk, ami pedig a takarmányozás terén jelent segítséget a gazdáknak. Ráadásul Dél-Amerikában kiválóan sikerült a szójatermés, ami már önmagában is ármérséklődéshez vezetett volna.

Nem mindenhol örülhetnek azonban a termelők, az Egyesült Államokban például márciusra jelentős áremelkedés történt a nitrogénműtrágyák esetében. Tavaly az amerikai farmerokat a heves áradások akadályozták a vetési munkákban, erre az évre azonban jóval nagyobb területeket kívánnak kukoricával és szójával bevetni, ami értelemszerűen magasabb mértékű tápanyag-kijuttatást is jelent. A karbamid tonnánkénti ára az év eleje óta 220-ról 260 dollárra emelkedett. Mindezzel együtt a 2020-as esztendő alighanem a szokottnál alacsonyabb árszinteken fog lezajlani, a visszarendeződés csak jövőre indulhat meg.


Szerző: AgrárUnió

Címkék: műtrágya, szója, repce, kukorica, járvány, kőolaj , koronavírus, árcsökkenés, gázolaj
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A fásításban tervezett fakitermeléseket július elsejétől a ...

2024. július 1-től a fásításban tervezett fakitermeléseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ...