A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius

Mit jelent az olcsóbb gázolaj és műtrágya?

Mit jelent az olcsóbb gázolaj és műtrágya?

Hírek - 2020.04.03

Olcsóbbá vált a gázolaj és a műtrágya a gazdálkodók számára a koronavírus járvány következtében. Csökkent bizonyos takarmány-alapanyagok ára is – de vajon meddig tart ez a kedvező hatás?

Mit jelent az olcsóbb gázolaj és műtrágya?


A koronavírus villámgyors globális elterjedése egyértelmű káoszt okozott a piacokon, és ennek eredményeként soha nem látott árzuhanást tapasztalhattunk a mezőgazdasági inputanyagok esetében. A hajtóanyagok, nitrogénműtrágyák és bizonyos takarmányok (például a szójadara) esetén a legszembetűnőbb az árcsökkenés. A folyamat egyébként már az év elején – lényegében a járványtól függetlenül – elkezdődött, hiszen a nitrogénalapú műtrágyák legfontosabb alapanyagául szolgáló földgáz ára 2019/2020 fordulója óta nagyjából a harmadával esett. A foszforműtrágyák ára ettől némileg eltérően mozog, hiszen a kínai kitermelőhelyek munkája akadozik, hiány mutatkozik, ám az energiaárak esése hamarosan ezen a területen is éreztetni fogja hatását.

A kőolaj hordónkénti ára 20 dollár közelébe került az elmúlt hetekben, ez okozza a gázolaj olcsóbbá válását. A magyar kutakon jelenleg 315 Ft a literenkénti bruttó kiskereskedelmi minimálára (a benziné 273 Ft). A szója és a repce piacán is jelentős áresést tapasztalhatunk, ami pedig a takarmányozás terén jelent segítséget a gazdáknak. Ráadásul Dél-Amerikában kiválóan sikerült a szójatermés, ami már önmagában is ármérséklődéshez vezetett volna.

Nem mindenhol örülhetnek azonban a termelők, az Egyesült Államokban például márciusra jelentős áremelkedés történt a nitrogénműtrágyák esetében. Tavaly az amerikai farmerokat a heves áradások akadályozták a vetési munkákban, erre az évre azonban jóval nagyobb területeket kívánnak kukoricával és szójával bevetni, ami értelemszerűen magasabb mértékű tápanyag-kijuttatást is jelent. A karbamid tonnánkénti ára az év eleje óta 220-ról 260 dollárra emelkedett. Mindezzel együtt a 2020-as esztendő alighanem a szokottnál alacsonyabb árszinteken fog lezajlani, a visszarendeződés csak jövőre indulhat meg.


Szerző: AgrárUnió


Címkék: műtrágya, szója, repce, kukorica, járvány, kőolaj , koronavírus, árcsökkenés, gázolaj

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...