TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 596 Ft
Benzin ára: 590 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,66000
USD: 367,23000
CHF: 409,53000
GBP: 468,51000
Hirdetés
Gondban Amerika: ki végzi el a betakarítást?

Gondban Amerika: ki végzi el a betakarítást?

Hírek - 2020.03.27

Az Egyesült Államokban sok helyen bérvállalkozókra bízzák a termés betakarítását, akik viszont a gépeik kezeléséhez rengeteg tengerentúli munkást foglalkoztatnak. A járványveszély miatt sok állás egyelőre betöltetlenül maradt.

Érdekes munkaerő-piaci problémára mutatott rá egy közelmúltban született cikkében a Profi.co.uk mezőgazdasági szakoldal. Az Egyesült Államokban rendkívül elterjedt béraratással áll kapcsolatban, a munkák ugyanis lassan kezdődnének, ám a koronavírus járvány miatt a bérvállalkozók egyelőre képtelenek kezelőket találni a kombájnjaikra és teherautóikra. Ezen a téren a korábbi években szívesen támaszkodtak – mások mellett – a pénzkeresetre vágyó angol, skót, walesi és ír felsőoktatási hallgatókra, akik viszont a határzárak és utazási tilalmak miatt aligha jutnak el egyhamar Észak-Amerikába.

A betakarítási időszakban a bérvállalkozók nagyjából 3000 kilométert vonulnak az USA és Kanada területén, hogy megbízóik terményeit villámgyorsan learassák. A gépkezelők fele általában a tengerentúlról érkezik. Ezeknek a dolgozóknak manapság nemcsak a járvány állja útját, de az azzal járó hivatali zárva tartások is. Az USA-ba való belépéshez szükséges vízumot így nincs, aki kiállítsa számukra, ami szinte megoldhatatlan feladat elé állítja reménybeli munkaadóikat.

ber aratas 2

Az előzetes hírek szerint május közepéig aligha tudják feltölteni a gépkezelői állásokat az Egyesült Államokban. Az egyik negatívan érintett cég a texasi JKD Harvesting, amely májustól novemberig folyamatosan úton van a betakarítási szezonban. Hat darab John Deere S770 kombájnnal rendelkeznek, valamint öt átrakókocsis John Deere 8345R traktorral és tizenegy Peterbilt teherautóval. Erre az évre 7 hallgatót szegődtettek volna az Egyesült Királyságból, akiket április 1-jén fogtak volna hathetes tréningre, mielőtt május közepén megkezdték volna az éles munkát.

 

Címkék: betakarítás, traktor, kombájn, bérmunka, átrakókocsi, teherautó, koronavírus
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Tyúktetű ellen: hatékony házi praktikák

A tyúktetű gyakori probléma a házi tyúkok körében, amely nemcsak a madarak egészségét veszélyezteti, de a ...